kulfi82 06.11.2022 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Dzień dobry wszystkim, od ponad miesiąca walczę z poważnym problemem w kotle Vaillant ecoTEC pro 146/5-3 sterowanym za pomocą regulatora VRC700 zamontowanego w salonie. Problem polega na samoistnym włączaniu funkcji grzania i nagrzewania domu ponad zadane temperatury. Na regulatorze pozycja Tryb pracy ustawiona jest na Wyłącz. Temperatura dzienna ustawiona na: 21, nocna:19 stopni. Dziś rano obudziła mnie wyjątkowo wysoka temp. w sypialni 23 poszedłem więc do kotłowni a tam na wyświetlaczu miga ikona grzejnika i palnik ostro podgrzewa. Pomogła wyłączenie na twardo kotła. Po kliku minutach włączyłem go ponownie i już przestał grzać. Regulator pokazuje w salonie 23 stopnie! - Piec sam włączył tryb ogrzewania, sam nagrzał dom ponad zadane temperatury, - Na ścianie budynku zamontowany mam czujnik pogodowy Vaillant, ale z tego co widzę wskazuje temperatury rzeczywiste, - Sytuacja miała miejsce już dwukrotnie i zauważyłem, że występuję w sytuacji gdy temperatury spadają poniżej zera (w nocy był przymrozek), - Dwukrotnie był wzywany instalator, który rozkłada ręce. Za pierwszym razem podejrzewał zacięty zawór trójdrożny, który zamiast grzać wodę grzał podłogę, ale okazało się, że wszystko z nim jest ok. W mojej okolicy niestety nie ma lepszych instalatorów. Zostałem więc z problemem sam. Z góry dzięki za każdą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.11.2022 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 (edytowane) Wejść w MENU, potem w NASTAWY PODSTAWOWE następnie TRYB PRACY i STREFA 1 jeśli nie jest to zmienić tam na WYŁĄCZ Jaka jest nastawiona temperatura grzania dzienna i nocna.Czy są wprowadzone jakieś nastawy programatora.Proponuję najpierw zacząć od powrotu do nastaw fabrycznych Jeśli podczas przymrozków to może załącza się tryb antyzamrożeniowy. Podać wszystkie nastawy w MENU - POZIOM INSTALATORA - KONFIGURACJA SYSTEMU Edytowane 6 Listopada 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 06.11.2022 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Dzięki Mareks77 za odpowiedź, Cytat Wejść w MENU, potem w NASTAWY PODSTAWOWE następnie TRYB PRACY i STREFA 1 jeśli nie jest to zmienić tam na WYŁĄCZ jest cały czas wartość wyłącz Cytat Jaka jest nastawiona temperatura grzania dzienna i nocna. Czy są wprowadzone jakieś nastawy programatora. Proponuję najpierw zacząć od powrotu do nastaw fabrycznych - Dzienna 21 / nocna 19 stopni - Nastawy programatora takie same jak od trzech lat czyli programy czasowe: 5:30 - 7:00 i 15:00 - 19:00 - Nastawy fabryczne były już robione w momencie wystąpienia pierwszy raz tej usterki. bez rezultatu Konfiguracja systemu: Status usterki: Brak ust. Ciśnienie wody: 1.2 bar Status systemu: Gotowość Opóźn. ochr. zamarz. 4h Ciągłe grzanie TZ: Wył. Moduły regulatora:--- Adaptacja krzywej grzew: Tak Konfig. trybu pracy: Wszystkie Akt. wilg. w pom. 49% Akt. temp. kond. 13.0°C Schemat układu: 1 Urządzenie grzewcza 1 ------- Status: Gotowość Akt. t. wody na d.: 28°C OBIEG1----- Rodzaj obiegu: Ogrzew Stan: Wył Temp. zasil. Zadana: 0°C Granica wył. t.zewn. : 21°C Krzywa grzewcza 0.35 Temperatura minimal. 15°C Temperatura maksym. 60°C Tryb auto-wyłącz.: Noc Korekta temp.-pokoj.: Termostat Stan pompy: Wył. ZONE1 ------- Strefa aktywna: Tak Temp. dzienna grzania: 21°C Temp. nocna grzania: 19°C Temp. pokojowa 24°C Przyporz.strefy: VRC700 Status zaworu strefu: zamknięty Obieg ciepłej wody -------- Zasobnik: Aktywny Temp. zasil. Zadana: 0°C Ciepła woda: 45°C Temp. zasob. rzecz.: 54°C Pompa cyrkulacyjna: Wł. Legionella-dzień: Niedziela Legionella-godz. 04:00 Ładowanie równoleg.: Wył. Wentylacja ---- Czuj. jak. pow. maks. 800ppm Zdjęcia z regulatora: LINK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.11.2022 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Adaptacja krzywej grzewczej przestawić na WYŁĄCZTryb auto - wyłącz przestawić na ECOPoza tym MENU - POZIOM INSTALATORA - KONFIGURACJA SYSTEMU - SYSTEM - Ciągłe grzanie TZ Jeżeli temperatura zewnętrzna jest niższa lub równa ustalonej temperaturze, wówczas regulator steruje obiegiem grzewczym zgodnie z ustawioną temperaturądzienną i krzywą grzewczą nawet poza przedziałem czasowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 06.11.2022 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Mareks77 napisał: Adaptacja krzywej grzewczej przestawić na WYŁĄCZ Tryb auto - wyłącz przestawić na ECO Poza tym MENU - POZIOM INSTALATORA - KONFIGURACJA SYSTEMU - SYSTEM - Ciągłe grzanie TZ Jeżeli temperatura zewnętrzna jest niższa lub równa ustalonej temperaturze, wówczas regulator steruje obiegiem grzewczym zgodnie z ustawioną temperaturą dzienną i krzywą grzewczą nawet poza przedziałem czasowym. ok, dzięki. Wprowadziłem te zmiany za wyjątkiem Ciągłe grzanie TZ - tutaj mam ustawione Wył, zmiana polega na podaniu konkretnej wartości w przedziale od -24°C do 10°C. Mam ustawić jakąś konkretną wartość? No i pytanie klucz, bo raczej te powyższe ustawienia nie mogły samoistnie włączyć ogrzewania podłogowego. A jednak piec w nocy się włączył i nagrzał dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.11.2022 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 No właśnie dwie pierwsze nie powinny tego spowodować. Co do trzeciej to nie mam pewności. Adaptację krzywej grzewczej wykonuje się raz a następnie po dobraniu parametrów wyłącza. Jeśli dotychczas było wszystko tak samo a kocioł nie grzał w jesień. podczas przymrozków to online bez kontaktu z kotłem i regulatorem nie mam pomysłu.Ogólnie to nastawił bym tam jakąć wartość i tym samym opóźnił aktywację ochrony zamarzania. Jeśli nie masz to ściągnij instrukcję instalatora do VRC 700 twojej wersji i przeglądnij nastawy i opisy.Sprawdził bym czujnik temperatury zewnętrznej i jego złączkę w kotle, oraz czy czasem nie nastąpił zanik zasilania, a po jego powrocie niektóre nastawy są błędne lub bez sensu wykluczajac jedne drugimi.Sprawdź także nastawy na programatorze typu temperatur oraz dzień, i noc. Rozumiem że istnieje tylko jedna strefa grzania i VRC 700 jest przypisany do tej właściwej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 06.11.2022 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 (edytowane) Mareks77 napisał: No właśnie dwie pierwsze nie powinny tego spowodować. Co do trzeciej to nie mam pewności. Adaptację krzywej grzewczej wykonuje się raz a następnie po dobraniu parametrów wyłącza. Jeśli dotychczas było wszystko tak samo a kocioł nie grzał w jesień. podczas przymrozków to online bez kontaktu z kotłem i regulatorem nie mam pomysłu. Ogólnie to nastawił bym tam jakąć wartość i tym samym opóźnił aktywację ochrony zamarzania. Jeśli nie masz to ściągnij instrukcję instalatora do VRC 700 twojej wersji i przeglądnij nastawy i opisy. Sprawdził bym czujnik temperatury zewnętrznej i jego złączkę w kotle, oraz czy czasem nie nastąpił zanik zasilania, a po jego powrocie niektóre nastawy są błędne lub bez sensu wykluczajac jedne drugimi. Sprawdź także nastawy na programatorze typu temperatur oraz dzień, i noc. Rozumiem że istnieje tylko jedna strefa grzania i VRC 700 jest przypisany do tej właściwej. mam instrukcje instalatora zarówno kotła, jaki regulatora, ale bez większej wiedzy w zakresie instalacji nic one mi sensownego nie powiedzą. Jeżeli chodzi o czujnik temperatury zewnętrznej to jedyne co mi przychodzi do głowy to mycie elewacji myjką ciśnieniową jakieś 3 tygodnie temu. Być może dostało się tam trochę wody, ale czy to mogło spowodować występujący u mnie problem? Temp. zewnętrze pokazuje prawidłowo a piec wariuje jedynie w okresie przymrozków. Nawet jak w nocy było 5-6°C nie odpalało się grzanie. Zresztą jak mogło się odpalać jak funkcja grzania jest wyłączona przypomniałem sobie, że rano zmieniłem jeszcze jedną opację: Korekta temp.-pokoj.: Termostat wcześniej było brak. Zmienił to chyba instalator przy pierwszej wizycie. Czy to mogło mieć jakieś znaczenie? Edytowane 6 Listopada 2022 przez kulfi82 dodatkowe informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.11.2022 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Raczej to nie to. Termostat uzależnia temperaturę w pomieszczeniu od czujnika umieszczonego bezpośrednio w regulatorze VRC 700 natomiast opcja BRAK wyłącza to uzależnienie i regulacja odbywa się tylko według krzywej grzewczej i temperatury zewnętrznej. Dlatego przeregulowania lub grzanie w nocy było by czymś prawdopodobnym raczej przy trybie BRAK no chyba że uszkodzeniu ulega czujnik w regulatorze VRC 700..Co do mysia elewacji to wewnątrz czujnika są dodatkowe złączki do których przyłączone są przewody. Kocioł pokazał by błąd ale żeby zaczął nagle grzać to coś dziwnego. Spróbuj sprawdzić ten czujnik. Czasem rzeczy niewytłumaczalne są jakimś tropem.Następnie przestaw tryb pracy na BRAK i tak eliminując kolejne możliwości może dojdziemy do uszkodzenia powodującego takie zjawiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 07.11.2022 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Mareks77 napisał: Raczej to nie to. Termostat uzależnia temperaturę w pomieszczeniu od czujnika umieszczonego bezpośrednio w regulatorze VRC 700 natomiast opcja BRAK wyłącza to uzależnienie i regulacja odbywa się tylko według krzywej grzewczej i temperatury zewnętrznej. Dlatego przeregulowania lub grzanie w nocy było by czymś prawdopodobnym raczej przy trybie BRAK no chyba że uszkodzeniu ulega czujnik w regulatorze VRC 700... No właśnie tu mi się pojawiła taka myśl, skoro wcześniej były przywracane ustawienia fabryczne i krzywa grzewcza domyślnie ustawiona była dość wysoko 1.4.. instalator mógł odruchowo przełączyć VRC700 z Termostat na Brak. W momencie wystąpienia przymrozków może zadziałała krzywa i mocno nagrzała podłogę. Co prawda nie wyjaśnia to dlaczego w ogóle ogrzewanie się włączyło i skąd ta niebotycznie wysoka temperatura Sprawdzę dziś czujnik temp. zewnętrznej chociaż mam wrażenie, że z nim wszystko jest ok. Temperatury pokazuje prawidłowe. Dzięki za zainteresowanie i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.11.2022 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Przez te kilka dni posprawdzaj na spokojnie wszystkie możliwości . Wprowadzaj jedną zmianę i prześpij się z nią sprawdzajac czy ogrzewanie się załączy. Nie wprowadzaj kilku zmian bo nie będziesz wiedział która była powodem takiego zachowania. Po całym cyklu daj znać o efektach. Może wpadnę na jakiś pomysł po zachowaniu się regulatora lub kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 07.11.2022 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Mareks77 napisał: Przez te kilka dni posprawdzaj na spokojnie wszystkie możliwości . Wprowadzaj jedną zmianę i prześpij się z nią sprawdzajac czy ogrzewanie się załączy. Nie wprowadzaj kilku zmian bo nie będziesz wiedział która była powodem takiego zachowania. Po całym cyklu daj znać o efektach. Może wpadnę na jakiś pomysł po zachowaniu się regulatora lub kotła. nie mam wyjścia, będę testował punkt po punkcie. Rozmawiałem jeszcze rano z instalatorem, który robił przegląd w tym roku. On znowu zasugerował aby włączyć ogrzewanie na jakieś minimalne temperatury i regulator przestawić w tryb termostat. Po zmianach zalecił obserwacje czy piec zacznie wariować i przekroczy zadane temp. Jeżeli się nie unormuje będzie sugerował wymianę płyty głównej kotła lub samego regulatora bo będzie to wskazywało na uszkodzenie, któregoś z tych elementów. Patrząc na ceny tych elementów średnio podoba mi się takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts