Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

mam trochę nietypowy fundament składający się z następujących warstw:

zasypka,

chudy beton - około 10-15cm,

papa zgrzewana,

płyta fundamentowa 25 cm zbrojona.

W poniedziałek ekipa klei papę i będą zaczynać zbrojenie.

Zastanawiam się czy w tej płycie nie puścić już peszli do najdalej oddalonych punków od miejsca gdzie będzie rozdzielnica. Ze względu na to będę ja mógł puścić po przekątnej i ograniczę potem zużycie przewodów. Dodatkowo ograniczę prace związane z bruzdami pod elektrykę oraz wycinaniem w styropianie.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu. Czy są jakieś przeciwskazania? Jeśli jest to dobry pomysł to jakie peszle najlepiej zastosować?

Pozdrawiam,

Patryk

https://forum.murator.pl/topic/271022-peszle-w-p%C5%82ycie-fundamentowej/

Witajcie,

mam trochę nietypowy fundament składający się z następujących warstw:

zasypka,

chudy beton - około 10-15cm,

papa zgrzewana,

płyta fundamentowa 25 cm zbrojona.

W poniedziałek ekipa klei papę i będą zaczynać zbrojenie.

Zastanawiam się czy w tej płycie nie puścić już peszli do najdalej oddalonych punków od miejsca gdzie będzie rozdzielnica. Ze względu na to będę ja mógł puścić po przekątnej i ograniczę potem zużycie przewodów. Dodatkowo ograniczę prace związane z bruzdami pod elektrykę oraz wycinaniem w styropianie.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu. Czy są jakieś przeciwskazania? Jeśli jest to dobry pomysł to jakie peszle najlepiej zastosować?

Pozdrawiam,

Patryk

O nie izolowanej płycie nie będę pisał choć korci ;-) Da się zrobic tak jak piszesz ale musi to być zrobione bardzo dokładnie bo przy wylewaniu płyty peszle się będą przemieszczać, unosic itd. będzie problem z przeciągnięciem przewodów. Na pewno peszel z pilotem i nie najsłabszy no i nie 16 tka. Pytanie jak zbrojona płyta i czy da sie przymocować peszel do zbrojenia bo inaczej przy zalewaniu wypłynie. Przy układaniu styropianu na płycie dał bym sobie spokój z tym pomysłem.

https://forum.murator.pl/topic/271022-peszle-w-p%C5%82ycie-fundamentowej/#findComment-8032289

O nie izolowanej płycie nie będę pisał choć korci ;-) Da się zrobic tak jak piszesz ale musi to być zrobione bardzo dokładnie bo przy wylewaniu płyty peszle się będą przemieszczać, unosic itd. będzie problem z przeciągnięciem przewodów. Na pewno peszel z pilotem i nie najsłabszy no i nie 16 tka. Pytanie jak zbrojona płyta i czy da sie przymocować peszel do zbrojenia bo inaczej przy zalewaniu wypłynie. Przy układaniu styropianu na płycie dał bym sobie spokój z tym pomysłem.

Napisałem jak wygląda podłoga :D są też monolityczne i izolowane ściany fundamentowe (budowa na szkodach górniczych).

https://forum.murator.pl/topic/271022-peszle-w-p%C5%82ycie-fundamentowej/#findComment-8032293