raryt 11.11.2022 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 Mam do położenia płytki na nie wielkim obszarze:* gresowe 60x60 na jednej ścianie (prysznic) - de facto to 8 ozdobnych płytek 60x60* ceramiczne 13x13 na połowie ściany Postanowiłem, że ułożę je sam. Mam kilka wątpliwości:* czy i jakiej szerokości dylatacje od sąsiednich ścian, od podłogi, od sufitu zachować ?* czym wypełnić najlepiej te dylatacje ? Wystarczy fuga, czy lepiej silikon ?* jakiej minimalnej szerokości fugi mogę zastosować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.11.2022 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 (edytowane) Dylatacje w płytkach nie są potrzebne, no chyba że pomiędzy ścianą a brodzikiem ( silikon ). Obszar pod prysznicem powinien być szczelny. Oczywiście klej oraz fuga elastyczne, najlepiej chyba użyć Mapei.Ściany zagruntowane rozwodnionym roztworem unigruntu, a obszar bezpośrednio pod prysznicem pokryty izolacją wodoszczelną do wysokości okładziny z płytek z wtopionymi taśmami pomiędzy podłogę a ściany. Edytowane 11 Listopada 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekDawid 16.11.2022 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Z czego są ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raryt 18.11.2022 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 Ściany są z pustaka ceramicznego - tynk cementowo-wapienny. Czyli jak na jednej ścianie mam płytki to nie muszę "w rogach" dawać silikonu ? A pod prysznic wystarczy fuga cementowa elastyczna tak ? Epoksydowej nie muszę dawać ?Dodam że pod prysznicem mam płytki rektyfikowane (mural) i fuga będzie max 3 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekDawid 18.11.2022 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 Jak ściany są stabilne to nie trzeba po rogach dawać silikonu, wystarczy fuga. Znam glazurników, którzy dają pod prysznicem w rogu silikon. Ja nie daję i jest ok. Oczywiście przy styku kabin ze ścianą i brodzikiem trzeba zasilikonować i to porządnie, nie żałować, aż wypłynie. Po wyschnięciu można go wyciąć. Jeśli miałbyś ścianki lekkie z g-k to daje się silikon gdzie popadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raryt 18.11.2022 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 Nie mam brodzika ani kabiny. Prysznic jest walk in. Tyle że na podłodze w łazience nie mam płytek tylko mikrocement.Fugę raczej dam cementowa elastyczna - z pomysłu epoksydowej raczej zrezygnuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts