asolt 17.11.2022 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 ... W sumie, to wielu tak ma - w bloku kaloryfery zakręcone, a grzeją tylko piony. .. Dziwne te bloki w których nie ma sąsiadujacych ze sobą mieszkan, nie znam takich bloków gdzie na danej kondygnacji jest tylko jedno mieszkanie, pomijam sąsiadów nad i pod mieszkaniem. Jezeli by sąsiedzi zrobili tak samo to we wszystkich tych mieszkaniach same rury by nie wystarczyły do ogrzania do okreslonej w miarę komfortowej temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2022 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Dziwne te bloki w których nie ma sąsiadujacych ze sobą mieszkan, Nie rozpędzaj się ze złośliwościami. Weź trzy wdechy... Przeczytaj na jakie stwierdzenie odpowiadałem. Nie było o 2m rury na kondygnację ani nawet mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.11.2022 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Nie rozpędzaj się ze złośliwościami. Weź trzy wdechy... Przeczytaj na jakie stwierdzenie odpowiadałem. Nie było o 2m rury na kondygnację ani nawet mieszkanie. Wiem na co odpowiadałes, tyle ze przykład niezbyt dobrze dobrany. Napisałem gdzies o 2 m rury? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2022 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 (edytowane) Wiem na co odpowiadałes, tyle ze przykład niezbyt dobrze dobrany. Napisałem gdzies o 2 m rury? Nie pisałeś w ogóle o pokoju - więc nie na temat. To grzanie pionami to doświadczenie moje i wielu moich znajomych i rodziny. W ostatnim mieszkaniu zlikwidowałem grzejnik w salonie (za zgodą spółdzielni oczywiście). Wystarczyły piony (i zyski oczywiście). Grzejnik grzał w łazience i lekko w sypialni, w której nie było pionu. Edytowane 17 Listopada 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 17.11.2022 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Bo co się stanie, jak zabraknie tych 10% zysków? Zyski są zawsze w zamieszkanym domu z niezaciągniętymi roletami zewnętrznymi. I w sezonie grzewczy dostarczają we współczesnym domu zdecydowanie więcej ciepła niż system grzewczy we domu spełniającym chociaż WT 2017 w sezonie grzewczym. To zdecyduj się ile w końcu tych zysków jest? 10% czy więcej niż system grzewczy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.11.2022 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Nie pisałeś w ogóle o pokoju - więc nie na temat. To grzanie pionami to doświadczenie moje i wielu moich znajomych i rodziny. W ostatnim mieszkaniu zlikwidowałem grzejnik w salonie (za zgodą spółdzielni oczywiście). Wystarczyły piony (i zyski oczywiście). Grzejnik grzał w łazience i lekko w sypialni, w której nie było pionu. Jezeli twoi sąsiedzi i ci dołu i góry jezeli byli zrobili to samo czyli pozakrecali grzejniki lub je usuneli to znaczy ze blok super ocieplony i grzanie pionami plus zyski wystarczą. Czy wszystkie inne bloki i domy są tak samo super ocieplone i czy tam są takie same zyski to juz inna rzecz. Moim zdaniem nie wszystkie i nie da sie uogolnic. Ja w swoim mieszkaniu mam 3 sciany zewnetrzne i nie udało mi utrzymac odpowiedniej temperatury przy zakreceniu grzejników. Moi sąsiedzi mogli tak zrobic bo mają tylko jedną sciane zewnętrzną i czesciowo grzeję ich ja i drugi sąsiad. To a propo tych zysków wewnętrznych. Aby zapobiegac tym nagannym praktykom UE wydała dyrektywę miedzy innymi odnosnie instalowania głowic termostatycznych uniemozliwiajacych calkowite zakrecenie grzejnika. Szkoda ze nie wszedzie jest zastosowane, prawo uchwalic a pozniej je egzekwowac to problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 17.11.2022 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Jak mozna byc tak durnym zeby twierdzic ze chce go dobic? Jak mozna byc tak durnym zeby twierdzic ze nie wiem ze @thudy ma projekt skoro pisałem o tym projekcie?To jest właśnie u ciebie zadziwiające – od dawna się nad tym zastanawiam i nic sensownego do głowy mi nie przychodzi. Zupełnie tak jak byś sam ze sobą gadał i przy tym zasadniczo nie zwracasz żadnej uwagi na to co jest w temacie. Skąd ty możesz wiedzieć, to czego nie wiesz – gdzie to tak jest, że tylko ty i nikt inny policzyć to może – skąd to w tobie, że @thudy się nie zna i nie policzy tego sobie skoro trafne uwagi zgłosił. Tu jednego inć mościa przeoczyłeś : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?380040-Ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-projekt&p=8160865&viewfull=1#post8160865 To w koszyczku tematu niech sobie będzie : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?379476-Przeliczenie-projektu-podlogowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.11.2022 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 ... Tu jednego inć mościa przeoczyłeś : https://forum.muratordom.pl/showthre...=1#post8160865 To w koszyczku tematu niech sobie będzie : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?379476-Przeliczenie-projektu-podlogowki Za naganiacza teraz robisz, tak bezinteresownie?. Dlaczego nie napiszesz do redakcji żeby zlikwidowali ten PP, spróbuj a nuz sie uda. Ktos musi sie wziac za porzadek na tym forum, dostałes natchnienia reformowania FM, mozesz sie wykazac. Po co przepychanki z innymi forumowiczami, uderz w górę, musisz zmienic charakter forum, wszedzie tylko ta komercja, a Ty jeden sprawiedliwy. Jak cos załatwisz nie omieszkaj poinformowac forumowiczów, zdobedziesz uznanie i rozglos. W drugim linku podajesz przykład swojej niewiedzy, jestes takim swoistym masochistą ze musisz wszem i wobec ogłaszac swoją niewiedzę i brak znajomosci tematu. W sumie to dziwne nie jest, St. Lem przecież stwierdził cyt. "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" i trudno mu nie odmówic racji, a te dwa linki o tym dobitnie swiadczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 17.11.2022 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Za naganiacza teraz robisz, tak bezinteresownie?. Dlaczego nie napiszesz do redakcji żeby zlikwidowali ten PP, spróbuj a nuz sie uda. Ktos musi sie wziac za porzadek na tym forum, dostałes natchnienia reformowania FM, mozesz sie wykazac. Po co przepychanki z innymi forumowiczami, uderz w górę, musisz zmienic charakter forum, wszedzie tylko ta komercja, a Ty jeden sprawiedliwy. Jak cos załatwisz nie omieszkaj poinformowac forumowiczów, zdobedziesz uznanie i rozglos. W drugim linku podajesz przykład swojej niewiedzy, jestes takim swoistym masochistą ze musisz wszem i wobec ogłaszac swoją niewiedzę i brak znajomosci tematu. W sumie to dziwne nie jest, St. Lem przecież stwierdził cyt. "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" i trudno mu nie odmówic racji, a te dwa linki o tym dobitnie swiadczą. @thudy ma prawo się zastanawiać; sprawdzać i dopytywać się o to – dlatego ten temat założył. Ja za @thudy nad tym nie będę mu siedział ani nikt z tu uczestniczących, bo za free nie ma czegoś takiego i to jemu decydować czy w oparciu o otrzymane wytyczne sam sobie to może policzyć czy za kesz zlecić to profesjonaliście. Ogrzewanie jakie by nie było zawsze liczy się z zapasem i trochę więcej czy trochę mniej nie jest aż tak istotne by trza było o to sobie żyły otwierać. @ thudy – się jeszcze zastanów czym to ogrzewanie podłogowe nakrywać będziesz, byś i Ty na minę tu władowany nie został : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?375677-Temperatura-zasilania-w-pod%C5%82og%C3%B3wce-a-gwarancja-na-pod%C5%82og%C4%99 Do tego jeszcze w powyższym niezawodny @Kaizen PREZENT–UJE : Zasady projektowania ogrzewania podłogowego - https://instsani.pl/technik-inzynierii-sanitarnej/materialy-do-zajec/projektowanie-instalacji-i-sieci/projektowanie-instalacji-grzewczych/zasady-projektowania-ogrzewania-podlogowego/ Tak że tak – tyle ode mnie acz nie jest jeszcze to : https://forum.info-ogrzewanie.pl/forum/27-instalacje/A a niestety poziom porad udzielanych przez "domorosłych doradców" na tym forum jest wyjątkowo niski i nikt z nich nie weźmie odpowiedzialności za swoje rady.Nie sam na FM-ie jesteś - takich jak Ty na FM-ie jest więcej i któż tu autorowi tematu tego ma zabronić by sam sobie to sprawdził tudzież go zmusić do tego, by Tobie lub Ci podobnym, to za kesz zlecił. Jak instalację zrypać trzeba by w ramach gwarancji od nowa wykonana została i jak durni by musieli być ci co by sobie dali udowodnić, że to z ich winy instalacja zrypana została? Ci co tu ze swymi problemami przybywają, to jak nic są to tacy co tu na FM-ie się radzili i wedle otrzymanych tu wytycznych tak se to wszystko zrypali czy może przez profesjonalistów zrypane to tak zostało, bo tak skarżą się na nich - no i gdzie są te egzekucje warunków gwarancyjnych ? Jak napisałem wcześniej – nic się nie zmieniło – jest tak jak było i jak nic tak już zostanie – Azja sam se na palu się rozsiądziesz czy jednak końmi naciągać cię trzeba będzie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2022 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 To zdecyduj się ile w końcu tych zysków jest? 10% czy więcej niż system grzewczy? Ile by nie było - pisałem o 10% z nich (nie całego ciepła potrzebnego do utrzymania temperatury). Jezeli twoi sąsiedzi i ci dołu i góry jezeli byli zrobili to samo czyli pozakrecali grzejniki lub je usuneli to znaczy ze blok super ocieplony i grzanie pionami plus zyski wystarczą. Dokładnie. W wielu blokach tak miałem - w tym w rodzinnym o trzech ścianach zewnętrznych. Jedno mieszkanie znam, gdzie trzeba grzać poza największymi mrozami - na ostatnim piętrze. Nie wiem, czy dach jakkolwiek ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts