Lukasz11 15.11.2022 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Ściany nośne i działowe wykonane z silikatu. Działowe o szerokości 12cm. Jeszcze nieotynkowane.Zauważyłem, że jedna ściana działowa rusza się na styku z nośną. Albo została źle zakotwiona, albo kotwienie puściło.Długość styku obu ścian, to jakieś 280cm. Jak najlepiej wzmocnić teraz ścianę działową? Czy mogę ponawiercać działówkę i wstrzyknąć pianoklej?A może zastosować kotwy ocynkowane, ale, czy wtedy tynkarz nie bedzie miał problemu podczas tynkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.11.2022 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Kotwa chemiczna z otworami nawierconymi pod kątem 45* tak aby pręt nie wystawał. Końcówkę uciętego pręta od strony widocznej czyli ściany działowej zanurzyć w farbie miniowej lub wsadzić głębiej a następnie zakleić otwór klejem go płytek. To przy tynkach gipsowych uchroni nas przed rdzewieniem pręta i ewentualnym odbarwianiem punktu na styku tynku.Jeśli jest dojście od strony ściany nośnej to po prostu przewiercić prostopadle aby pręt wszedł do ściany działowej. Takie kotwienie zrobić na 3 różnych wysokościach i w ten sposób ustabilizować ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 15.11.2022 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 (edytowane) Jakiej średnicy uzyc wiertła pod kotwy chemiczne?Dojścia od strony nośnej nie ma, bo to na poddaszu jest. Mam resztki prętów zbrojeniowych gładkich 6mm oraz żebrowanych 12mm. Wystarczy fi 6? Edytowane 15 Listopada 2022 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts