Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć w łazience - proszę o pomoc

Dany9

Recommended Posts

Witam, mam problem ponieważ w łazience 3x3 zaczyna wychodzić pleśń na suficie oraz pokazuje sie na rolatach od okna. Korzystałem doraźnie z Pufas jednak nie o to chodzi aby zasmrodzić co kilka dni łazienkę.

Łazienka nie ma żadnej wnetylacji. Jedno okno. Jest po remoncie - wszystko jest w płytkach poza sufitem.

Nad łazienka jest ocieplony niedawno stropodach(około 50 cm przestrzeni) - ocieplenie wełną celulozową.

Na dniach planuje zrobić wentylacje tej przestrzeni w stropodachu - zrezygnowałem z kominków wentylacyjnych ponieważ nie chcę naruszać dachu i będę wykonywał wentylacje w bocznych ścianach.

Przychodzi mi pewien pomysł, a mianowicie Wentylator łazienkowy montowany w suficie z wyprowadzeniem przez ścianę na zewnątrz... Czy to dobry pomysł ?

Druga opcja do wyprowadzenie w komin jednak tutaj rura od wentylatora do komina była by dość długa ~ 10m ... czy to nie za daleko ?

Przychodzi mi pewien pomysł, a mianowicie Wentylator łazienkowy montowany w suficie z wyprowadzeniem przez ścianę na zewnątrz... Czy to dobry pomysł ?

Lepsze, niż nic.

WG do działania potrzebuje kominów - im wyższy komin i większa różnica temperatur, tym większy ciąg kominowy. Dlatego w zimie WG działa (często nawet zbyt sprawnie) a latem nie działa.

Więc jak rezygnujesz z kominów, to potrzebujesz wentylacji mechanicznej. Najlepiej z odzyskiem ciepła - czyli zainteresuj się rekuperacją. Szkoda, że robiąc remont zrezygnowałeś z wentylacji - za błędy trzeba płacić. Brak wentylacji przy nieszczelnych domach i starych oknach często uchodził prawie na sucho (choć grzyb i pleśń też nie były wyjątkowymi sytuacjami). Przy szczelnych oknach robi się zawsze tragedia. W innych pomieszczeniach masz chociaż nawiewniki w oknach? Bo jak nie, to jak ma zostać uzupełnione powietrze wyciągnięte przez wentylator?

Edytowane przez Kaizen

Jest dom budowany własnoręcznie przez teścia i jego tatę. Dom powstał na początku lat 90. W innych pomieszczeniach jest dostęp do komina i jest tam wentylacja mechaniczna. Temat został spaprany właśnie w łazience. Czytałem o rekuperacji jednak to zbyt małe pomieszczenie ... Łazienka jest na piętrze i jedyna opcja na obecną chwilę to przechodzić przez sufit ...

Pytanie:

1. Czy ma to jakiś sens ?

2. Przechodzić przez sufit a później wyjście ściana boczna

3. Przez sufit i ciągnąć rurę do komina jednak będzie ona w poziomie szła po stropie jakieś 7-10 metrów