Dany9 15.11.2022 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Witam, mam problem ponieważ w łazience 3x3 zaczyna wychodzić pleśń na suficie oraz pokazuje sie na rolatach od okna. Korzystałem doraźnie z Pufas jednak nie o to chodzi aby zasmrodzić co kilka dni łazienkę. Łazienka nie ma żadnej wnetylacji. Jedno okno. Jest po remoncie - wszystko jest w płytkach poza sufitem. Nad łazienka jest ocieplony niedawno stropodach(około 50 cm przestrzeni) - ocieplenie wełną celulozową. Na dniach planuje zrobić wentylacje tej przestrzeni w stropodachu - zrezygnowałem z kominków wentylacyjnych ponieważ nie chcę naruszać dachu i będę wykonywał wentylacje w bocznych ścianach. Przychodzi mi pewien pomysł, a mianowicie Wentylator łazienkowy montowany w suficie z wyprowadzeniem przez ścianę na zewnątrz... Czy to dobry pomysł ? Druga opcja do wyprowadzenie w komin jednak tutaj rura od wentylatora do komina była by dość długa ~ 10m ... czy to nie za daleko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2022 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 (edytowane) Przychodzi mi pewien pomysł, a mianowicie Wentylator łazienkowy montowany w suficie z wyprowadzeniem przez ścianę na zewnątrz... Czy to dobry pomysł ? Lepsze, niż nic. WG do działania potrzebuje kominów - im wyższy komin i większa różnica temperatur, tym większy ciąg kominowy. Dlatego w zimie WG działa (często nawet zbyt sprawnie) a latem nie działa. Więc jak rezygnujesz z kominów, to potrzebujesz wentylacji mechanicznej. Najlepiej z odzyskiem ciepła - czyli zainteresuj się rekuperacją. Szkoda, że robiąc remont zrezygnowałeś z wentylacji - za błędy trzeba płacić. Brak wentylacji przy nieszczelnych domach i starych oknach często uchodził prawie na sucho (choć grzyb i pleśń też nie były wyjątkowymi sytuacjami). Przy szczelnych oknach robi się zawsze tragedia. W innych pomieszczeniach masz chociaż nawiewniki w oknach? Bo jak nie, to jak ma zostać uzupełnione powietrze wyciągnięte przez wentylator? Edytowane 16 Listopada 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dany9 16.11.2022 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Jest dom budowany własnoręcznie przez teścia i jego tatę. Dom powstał na początku lat 90. W innych pomieszczeniach jest dostęp do komina i jest tam wentylacja mechaniczna. Temat został spaprany właśnie w łazience. Czytałem o rekuperacji jednak to zbyt małe pomieszczenie ... Łazienka jest na piętrze i jedyna opcja na obecną chwilę to przechodzić przez sufit ... Pytanie:1. Czy ma to jakiś sens ?2. Przechodzić przez sufit a później wyjście ściana boczna 3. Przez sufit i ciągnąć rurę do komina jednak będzie ona w poziomie szła po stropie jakieś 7-10 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts