fudu 16.11.2022 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 Poproszę o poradę.Łaty i kontrłaty o tych samych wymiarach - 6cm szerokości i 4 cm wysokości. Dach z wiązarów. Zdecydowałem się na wkręty regulacyjne PAX o następujących wymiarach:1. Do kontrłat – 6x110W myśl reguły, że długość wkręta to minimum 2,5x grubość materiału. Dodałem extra 1 cm na długości dla pewności. 7cm gwintu wchodzi w krokwię.2. Do łat – 6x145Czytałem, że za podłoże do mocowania łaty służy głównie kontrłata i nie trzeba bardzo długich wkrętów, ale wymyśliłem sobie aby wkręt wchodził również w krokwię na te około 7 cm, dlatego ogólna długość wkręta to 145 mm. a) Chciałbym aby to było „pancerne połączenie” i żebym nie musiał się zastanawiać, czy mogłem dać solidniejsze wkręty. Co o tym myślicie? b) Czy trzeba nawiercać otwory pod takie wkręty żeby drewno nie popękało czy nie ma takiej potrzeby? Jeżeli trzeba to jakim wiertłem i na jaką głębokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.11.2022 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2022 (edytowane) Do solidnego mocowania wystarczające jest zagłębienie min 40mm w krokwii. Dla kontrłat jak i łat polecam zastosować ten sam wkręt Wkręt-Met KMWHT-50100 5 x 100 mm KLIMAS Są ze specjalnym nacięciem zapobiegającemu pęknięciom dlatego nie wymagają wiercenia.Zresztą zamęczył byś się z tyloma otworami a nie gwarantowało by to lepszego mocowania. 6mm to trochę dużo tym bardziej że więżba z wiązarów a ponadto łączenie łat na kotrłacie będzie wymagało albo przycięcia zamka lub dwóch wkrętów pod kątem co spowoduje że w krokwii będą w skrajnym przypadku 3 wkręty. Łaty i kontrłaty biłem gwoździami skrętnymi 4 x 100 ale skoro chcesz mieć solidniej https://naszdekarz.com.pl/technika-wykonania-mocowanie-lat/ Edytowane 17 Listopada 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts