Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Długość wkrętów do łat i kontrłat

fudu

Recommended Posts

Poproszę o poradę.

Łaty i kontrłaty o tych samych wymiarach - 6cm szerokości i 4 cm wysokości. Dach z wiązarów.

Zdecydowałem się na wkręty regulacyjne PAX o następujących wymiarach:

1. Do kontrłat – 6x110

W myśl reguły, że długość wkręta to minimum 2,5x grubość materiału. Dodałem extra 1 cm na długości dla pewności. 7cm gwintu wchodzi w krokwię.

2. Do łat – 6x145

Czytałem, że za podłoże do mocowania łaty służy głównie kontrłata i nie trzeba bardzo długich wkrętów, ale wymyśliłem sobie aby wkręt wchodził również w krokwię na te około 7 cm, dlatego ogólna długość wkręta to 145 mm.

a) Chciałbym aby to było „pancerne połączenie” i żebym nie musiał się zastanawiać, czy mogłem dać solidniejsze wkręty. Co o tym myślicie?

b) Czy trzeba nawiercać otwory pod takie wkręty żeby drewno nie popękało czy nie ma takiej potrzeby? Jeżeli trzeba to jakim wiertłem i na jaką głębokość?

Do solidnego mocowania wystarczające jest zagłębienie min 40mm w krokwii.

Dla kontrłat jak i łat polecam zastosować ten sam wkręt Wkręt-Met KMWHT-50100 5 x 100 mm KLIMAS

Są ze specjalnym nacięciem zapobiegającemu pęknięciom dlatego nie wymagają wiercenia.

Zresztą zamęczył byś się z tyloma otworami a nie gwarantowało by to lepszego mocowania.

6mm to trochę dużo tym bardziej że więżba z wiązarów a ponadto łączenie łat na kotrłacie będzie wymagało albo przycięcia zamka lub dwóch wkrętów pod kątem co spowoduje że w krokwii będą w skrajnym przypadku 3 wkręty.

Łaty i kontrłaty biłem gwoździami skrętnymi 4 x 100 ale skoro chcesz mieć solidniej

https://naszdekarz.com.pl/technika-wykonania-mocowanie-lat/

Edytowane przez Mareks77