Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia usytuowana daleko od pionu kanalizacyjnego

Genotypek

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Przymierzam się do zakupu mieszkania w nowym bloku budowanym przez dewelopera.

Domyślny układ nie do końca odpowiada mi i żone, więc chcielibyśmy wprowadzić w nim kilka zmian, między innymi całkowicie przenieść kuchnię.

Układ mieszkania proponowany przez dewelopera znajduje się na obrazku poniżej:

310586773_686735859442530_7597919841137055872_n.jpg

Kuchnia znajduje się w dolnym segmencie mieszkania i jest częściowo odseparowana od salonu.

Chcemy wyrzucić ściankę działową pokoju przylegającego do salonu i przenieść go w miejsce, gdzie planowana była kuchnia usuwając także drugą toaletę.

Po zmianach mieszkanie wyglądałoby następująco:

315534655_531491685507094_130851676204843856_n.jpg

O ile doprowadzenie wody oraz prądu nie będzie tu większym problemem, o tyle problem może pojawić się z doprowadzeniem wylotu okapu i odpływu ze zmywarki/zlewu do pionu. Sanitaria byłyby zamontowane mniej więcej w miejscu zielonego kółka, a pion będzie w okolicach czerwonego. Miejsca dzieli około 7 metrów odległości i po drodze kończy się ściana, na rzecz holu.

Wyczytałem w Internecie, że rura od okapu nie powinna być zbyt długa, czy doprowadzenie jej do pionu także będzie problematyczne? Sufit i tak będzie podwieszany, więc kwestię estetyczną w tym wypadku można pominąć.

W jaki sposób mogę zrealizować ten plan? Największy problem wydaje mi się być z zachowaniem odpowiedniego spadu prowadząc rurę odpływową do pionu.