Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwinczka prefabrykowana pod garażem w bryle budynku

baronor

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Jestem przed budową domu. Z uwagi na to że koszty budowy klasycznej piwnicy są zbyt duże, wymyśliłem sobie że na etapie robienia fundamentów, umieszcze tam gotową piwnicę prefabrykowaną \zbiornik betonowy z wejściem od góry. Wydaje mi się że wystarczy wykopać dziurę, umieścić tam piwnicę i potem dookoła zbudować fundamenty. Koszty są napewno niewspółmiernie niższe niż budowa standardowej piwnicy. Piwnica będzie służyła głównie do przechowywania produktów spożywczych, albo jako schron, a nawet jeśli okaże się że będzie przeciekać po iluś latach to można zawsze ją zasypać. Takie szczelne piwniczki budują firmy które wytwarzają szamba betonowe i od razu montują w wykopie.

Może ktoś myślał już nad takim rozwiązaniem, jakie są słabe punkty tego pomysłu?

IMO pod wolnostojący garaż, domek narzędziowy, altanę czy taras jak ma sens. W przypadku garażu jak sensownie umiejscowisz właz będziesz miał namiastkę kanału.

Tylko przypilnuj wykonawcę, żeby nie przyoszczędził i żeby płyta była nie tylko najazdowa, ale też beton miał deklarowana wytrzymałość i był odpowiednio zazbrojony.

Problemem może być zagęszczenie gruntu dookoła piwniczki.

Ale nie prościej zrobić całkiem obok, wkopać głębiej i przysypać ziemią? Warunki będą stabilniejsze a i funkcja schronu lepiej spełniona.