GrzB13 20.11.2022 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Witam Wszystkich. Jestem nowy na forum więc na wstępie chcę się przywitać.Mam takie pytanie, być może ktoś już przerabiał temat. Mianowicie chodzi o to że zrobiłem sobie drewniany garaż na płytkim fundamencie. Posadzki ani płyty nie robiłem. Samochód stoi na ziemi. Gdy zaczynają się zimniejsze dni i jest słonecznie mam bardzo dużo wilgoci. Samochód cały mokry i motor który w nim stoi również. Dodam że garaż nie jest otwierany codziennie bo to garaż na 3-cie auto w domu. Na dachu blachodachówka, dałem folie paroprzepuszczalną potem wełnę 10cm, i na to folię nieprzepuszczalną. Na ścianie można powiedzieć zachodniej w dni takie jak dziś (20.11.22) w nocy był mróz a w ciągu dnia słońce, ściana jest cała wilgotna (mokra). Tu moje pytanie co może być tego przyczyną i jak z tym sobie poradzić? Czy to może przez brak posadzki? Zastanawiam się jeszcze nad ociepleniem ścian wełną ale nie wiem czy nie pogorszę sytuacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.11.2022 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Na dachu blachodachówka, dałem folie paroprzepuszczalną potem wełnę 10cm, i na to folię nieprzepuszczalną. Na to czy pod to? Najważniejsze, to zrób wentylację. Na zimnej powierzchni, jak osiąga punkt rosy, skropli się para. Jak wyjmiesz dobrze schłodzone piwo z lodówki to skropli się nawet, jak masz w domu bardzo suche powietrze. Termoizolacja nawet skromna pomoże - ale nie możesz pozwolić parze wodnej przez nią przeniknąć bo dalej będzie skraplało się na ścianach ale co gorsza zawilgotnieje od tego termoizolacja i lambda się pogorszy a z czasem może pojawić się pleśń i grzyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzB13 20.11.2022 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Pod blachodachówką jest Folia paroprzepuszczalana. Jeżeli chodzi o wentylację to na ścianach przeciwległych wywierciłem otwory i wstawiłem kratki wentylacyjne. Fi 100. W sumie mam 4. dwa na dole przy podłodze i dwa przy dachu. Za mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzB13 20.11.2022 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Folia paroprzepuszczalna jest między wełną a blachodachówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts