Reku1 25.11.2022 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 (edytowane) Instalacja: pompa ciepła,bufor podłączony równolegle,za buforem dwa obiegi grzewcze OP na zaworach mieszających z siłownikiem.Jak należy ustawić wydajności pomp obiegowych tej w PC względem dwóch pomp na odbiory?Dziękuję za odp Edytowane 26 Listopada 2022 przez Reku1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.11.2022 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2022 No jeśli masz tylko 2 obiegi wtórne i oba mają zawory mieszające to zaczął bym od poprawek w hydraulice, bo to co piszesz wskazuje, że cię naciągnęli na zbędne koszty, albo to tylko początek problemów i błędów w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.11.2022 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Jak należy ustawić wydajności pomp obiegowych tej w PC względem dwóch pomp na odbiory?Dziękuję za odp To dwie niezależne rzeczy. Optymalizujesz osobno czas i szybkość/moc grzania pompy ciepła i zupełnie osobno odbiór ciepła z bufora. Inna sprawa, że mieszenie ciepłej wody z zimną przy PC to czysta rozrzutność przy 100% podłogówce. Kto Ci w ogóle bufor wcisnął? Takie rozwiązanie ma (jakiś) sens przy instalacji mieszanej czy samych grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 26.11.2022 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Widzisz gdzieś u mnie rozrzutność? Mam 100l bufor Czujnik Temp. bufora jest zainstalowany na jego zasilaniu tuż przy jego wlocie A czujniki zasilania co są zainstalowane tuż za pompami obiegowymi Gdzie tu strata o której tak wszyscy piszą? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.11.2022 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Widzisz gdzieś u mnie rozrzutność? Mam 100l bufor Czujnik Temp. bufora jest zainstalowany na jego zasilaniu tuż przy jego wlocie A czujniki zasilania co są zainstalowane tuż za pompami obiegowymi Gdzie tu strata o której tak wszyscy piszą? [ATTACH=CONFIG]462403[/ATTACH] Masz bufor/sprzęgło 100 l i dwa obiegi grzewcze jeden na piętro drugi na parter; - jak sterowane są obiegi? - jaką moc cieplną mają grzejniki dla 45/35/20 C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 26.11.2022 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Pompy sterowane są przez PCCo do grzenkow to nie wiem jaka mają moc ale są przewymiarowane dosyć mocnoTam gdzie się dało dodałem grzejnik taki sam jak bylTam gdzie się nie dało założyłem 3 panelowy zamiast 2 panelowegoPrzy - 8 ostatnio nie wychodziłem wyżej niż 38 stopniW okolicach zera wystarcza mi ok 30 - 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.11.2022 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 (edytowane) Pompy sterowane są przez PC -bez termostatów??? - obiegówka na parterze na niższym biegu? Przy - 8 ostatnio nie wychodziłem wyżej niż 38 stopni W okolicach zera wystarcza mi ok 30 - 32 Jakie OZC budynku??? Edytowane 26 Listopada 2022 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 26.11.2022 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 https://cieplo.app/wynik/ugl6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 26.11.2022 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 (edytowane) No jeśli masz tylko 2 obiegi wtórne i oba mają zawory mieszające to zaczął bym od poprawek w hydraulice, bo to co piszesz wskazuje, że cię naciągnęli na zbędne koszty, albo to tylko początek problemów i błędów w instalacji. A jeśli pompa obiegowa w PC nie ma potrzebnej wydajności?Z projektu wynika,że dla instalacji potrzebny jest większy przepływ,to jakie jest inne wyjście niż bufor?A po drugie o czym nie wspomniałem jest układ hybrydowy PC+kocioł gazowy.Instalacja wykonana zgodnie z dedykowanym schematem Vaillanta.Dwie strefy grzewcze: parter sterowany przez VRC720 i piętro zdalne sterowanie VR92 A jezeli chodzi o naciąganie to jeżeli już to "sam się naciągnąłem") bo ja jestem wykonawcą tej instalacji) Edytowane 26 Listopada 2022 przez Reku1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 27.11.2022 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 A jeśli pompa obiegowa w PC nie ma potrzebnej wydajności? Z projektu wynika, że dla instalacji potrzebny jest większy przepływ, to jakie jest inne wyjście niż bufor? Zawsze można zamontować dodatkową pompę obiegową, a bufor dać w szeregu na powrocie, lub tak wyregulować przepływy, aby na buforze nie było strat ciepła jak u kolegi Tomasz197710 Sprawność PC jest tym większa im niższa jest temperatura czynnika grzewczego w instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 27.11.2022 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) Widzisz gdzieś u mnie rozrzutność? Mam 100l bufor Czujnik Temp. bufora jest zainstalowany na jego zasilaniu tuż przy jego wlocie A czujniki zasilania co są zainstalowane tuż za pompami obiegowymi Gdzie tu strata o której tak wszyscy piszą? [ATTACH=CONFIG]462403[/ATTACH] Jak udało Ci się uzyskać taką samą temp bufora i na grzejnikach? wyglada że podmieszanie wody w buforze zerowe. Jaką masz pompke obiegową? pewnie przy jej ustawieniach i pomiarach siedziałeś troche aby uzyskać takie podmieszanie? Mógłbyś wrzucić linka do tego zestawu czujników Supli? Termometry masz przyklejone do rurek rozumiem? Edytowane 27 Listopada 2022 przez Fanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 27.11.2022 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Nie mam pojęcia nic nie robiłem tak samo się dziejePompy mam grunfos alpha 1 ustawione na ten grzejnik (ma jeszcze opcje podłogówki) https://allegro.pl/oferta/sonoff-wifi-czujnik-temperatury-ds18b20-4-kanaly-11490045265 Czujniki przyklejone do rurek i owinięte taśma kauczukowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 27.11.2022 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 A jeśli pompa obiegowa w PC nie ma potrzebnej wydajności?Z projektu wynika,że dla instalacji potrzebny jest większy przepływ,to jakie jest inne wyjście niż bufor?A po drugie o czym nie wspomniałem jest układ hybrydowy PC+kocioł gazowy.Instalacja wykonana zgodnie z dedykowanym schematem Vaillanta.Dwie strefy grzewcze: parter sterowany przez VRC720 i piętro zdalne sterowanie VR92 A jezeli chodzi o naciąganie to jeżeli już to "sam się naciągnąłem") bo ja jestem wykonawcą tej instalacji) To czego nie piszesz, żeś majętny i szarpnąłeś się na dwa indywidualne sterowania pogodowe? Mogłeś od razu opisać podstawowe komponenty sytemu, uniknęlibyśmy uszczypliwości. Wszystko masz z Vaillanta? Pompa podłączona do regulatorów? Ogólnie to pompa ciepła jeśli nie jest połączona w system z zewnętrznymi porodówkami to powinna "żyć własnym życiem" Nie wiem, jak Vaillant Ale nawet te chińskie pompy mają wbudowane przepływomierze i pompy sterowane PWM by sobie zarządzać pompą obiegową. Dzięki temu pompa sama dostosuje się do rozbioru ciepła. Ustawiać można instalacje, które zostały skrupulatnie policzone od OZC na dobrym projekcie kończąc. Jeśli instalacje skomponowałeś na wyczucie, to tak samo musisz ustawić pracę pomp. Z ich ustawieniem najlepiej postępować jak z krzywą grzewczą. Ustawić nisko, i zwiększać jak układ nie dogrzewa. Jeśli masz instalację grzejnikową, to pompy na minimum i baw się krzywymi grzewczymi. Nie ma jednej dobrej odpowiedzi na taki pytanie, Zapotrzebowanie na ciepło jest zmienne w zakresie 0-100% Pompa ciepła nie jest w stanie pracować 0-100% Standardowy dom jednorodzinny (jako zwarta bryła) obywa się na jednej krzywej grzewczej i sterowaniu on/off dla obiegu poddasza i parteru. Dwie indywidualne krzywe grzewcze to rozwiązanie dla nietypowej rozległej bryły, lub obiektów wielofunkcyjnych. Jeśli twój dom jest zwartą bryłą, powinieneś dojść do ustawień kiedy zawory mieszające będą zawsze otwarte. Myślę, że znudzi ci się to po pierwszej zimie i wrócisz raz jak chwyci na dłużej z mrozami po -20 st.C Trochę za dużo niewiadomych, by coś doradzić. Przede wszystkim nie napisałeś, czy masz termostaty na grzejnikach I jakie masz tam pompy na obiegach wtórnych. Jest subtelna różnica między np. WIlo Stratoss, a zwykłą pompą 3 biegową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 28.11.2022 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Ja nie z tych uszczypliwych)Przepraszam jak moja wypowiedź mogłaby na to wskazywac.Wszystko z Vaillanta bo "obce"sterowniki to już proteza.Pompy będą podłączone do modułu mieszacza VR71,wszystkie urządzenia komunikują się po eBUS OZC zostało skrupulatnie policzone(przeze mnie)+projekt instalacji więc wiem jakie są projektowe przepływy i wydajnosci pomp.Instalacja to 100%podlogowka.Pompy Wilo Stratos Pico więc wszystko można precyzyjnie ustawić a wartości czyli wysokość podnoszenia i przepływ jest widoczny na wyświetlaczu.Pytam o ustawienia pomp bo korzystając z programu wygrzewania jastrychu nie mogłem osiągnąć wymaganej temp.zasilania.Z PC na bufor szło powiedzmy 45st a z bufora na instalacje dużo mniej.Wiec musiałem wyjść z programu wygrzewania i ręcznie podnieść temp zasilania pompy.Teraz się zastanawiam jak w codziennym użytkowaniu będzie tak duża strata na buforze( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 28.11.2022 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Doszedłeś do błędnych wniosków.Jeśli z bufora wychodziło mniej niż z pompy, to znaczy że podłoga (dom) potrzebuje więcej.Dlatego nie wygrzewa się w nowym (pełnym wilgoci) domu całej instalacji jednocześnie.Zrób sobie wygrzewanie osobno dla parteru i poddasza.Bufor nic nie traci - w przyrodzie nic nie ginie. Ciekaw jestem jak ten system Vaillanta będzie pracował w rzeczywistości.Ponieważ masz 2 obiegi grzewcze, oba o zmiennym przepływie po stronie instalacji.Ciekaw jestem czy pompa ciepła koryguje krzywą do najbardziej niekorzystnego aktualnego obiegu, czy wyłącznie redukuje przepływ na wbudowanej pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 31.12.2022 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2022 Lary jesli masz na tak mały zbiorniku 80 L stratę zasilania nawet 4 st . to myślę że masz za szybki obieg na dużym obiegu, też taką opcję próbowałem gdy szukałem innego ustawienia . Gdy obieg był najwolniejszy to temp zasilania się wyrównywały ale ciepło słabiej dochodziło do najdalszych grzejników. I odwrotnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 02.01.2023 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2023 Albo za wolny na małym obiegu. Sprawdź ustawienia pompy ciepła. Jak się da to ustaw delte na 3 st Celsiusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts