Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła Panasonic WH-MDC05J3E5, jaki zbiornik CWU?

migolc

Recommended Posts

Witam.

Do aktualnie budowanego domu (3 osoby, tylko prysznic,110m2 pow uż, 100% podłogówka, poddasze nieużytkowe, ściany 20cm styro, strop drewniany 40 wełny, podłoga 12cm styro) zakupiłem pompę Panasonic WH-MDC05J3E5. Jaki polecacie do niej zbiornik CWU? Według ciepło właściwie pojemność 120 litrów, celuję w 140-150 litrów.

Czy poniższy może być? Czy jakiś inny?

KOSPEL Wymiennik c.w.u. stojący z wężownicą spiralną - króćce w górę SWK-140 Termo Top.

https://www.insta-lator.pl/kospel-wymiennik-cwu-stojacy-z-wezownica-spiralna-krocce-w-gore-swk-140-termo-top-p-421.html

Edytowane przez migolc

Elektryczny lub taki zasilany kotłem gazowym lub węglowym to może by starczył.

Dla PC i trzech osób to polecałbym 200L z wężownicą o powierzchni 2 do 2,5 m2.

A jak ma być wanna to i większy. Po to by w miarę możliwości ograniczyć grzanie wody w CWU do 1 dziennie.

Jedno porządne grzanie wody odbędzie się z lepszym COP.

Wtedy będzie wodę można grzać poniżej +50*C i histerezę dogrzewania wody ustawić na 8 do 10*C.

Kilkukrotne dogrzewanie wody po kilka °C w ciągu doby pociągnie za sobą straty i gorszy SCOP.

Tematy o bojlerach już są na forum:

np. ten

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?339562-Jaki-bojler-do-pompy-ciep%C5%82a&highlight=jaki+bojler

Patrząc na poradnik ABC Galmeta i tabelkę doboru bojlera do PC:

wezownica CWU - Airmax.jpg

- to dla PC o mocy 5 kW optymalna wężownica powinna mieć powyżej 2 m2, a minimum 1,6 m2 by sprawnie odbierać ciepło generowane przez PC.

Edytowane przez Marco36

• 2 weeks później...
Nie będzie za duży dla praktycznie 2 osób? Wanny brak, jeden prysznic.

ja mam 300l dla 2 osob i nie uwazam ze jest za duzy. Nagrzejesz sobie wodę np do 42 stopni i masz ciepłą cały dzień. Przy mniejszym zbiorniku musisz grzac wyzej. Jeden prysznic dosc krotki to dobre 50l wody. A woda w zbiorniku nie jest tej samej temperatury na gorze i na dole zbiornika

To nie piec gazowy ani grzałka,w pompie ciepła im mniejszym parametrem grzejesz tym jest taniej.