NC_PC 27.11.2022 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) Porównanie mocy pomp ciepła. Tabela pokazuje spadek mocy w różnych temperaturach zewnętrznych. Dzięki temu można zobaczyć trafność doboru pompy ciepła. Tabela nie zawiera mocy grzałek pomp ciepła, nad taką tabelą i jeszcze jedną bardziej rozbudowaną pracujemy. Jest to najnowsza wersja z pompami Kaisai ale te same dane odnoszą się do Midea, Rotenso, York itp. http://www.pliki.cncpompyciepla.pl/tabelawydajnosci.png http://www.pliki.cncpompyciepla.pl/tabelawydajnosci.png Edytowane 27 Listopada 2022 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.11.2022 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 W sąsiednim wątku podawałeś: Dla przykładu odczytując z tej tabeli A7W35 mamy moc minimalną 5,56kW, maksymalną 12,36kW a nominalną 8kW - więc nawet pomijając po co w takich warunkach 35* na zasilaniu, to skąd się wzięła i która to jest (min, max czy jeszcze inna) moc 8,9kW? Dla doboru PC istotna jest moc minimalna przy niskich tz gdy za oknem jest względnie ciepło i moc maksymalna w największe mrozy przy wyższej tz. Czyli tak, jak w praktyce dobrze dobrana pompa ciepła będzie pracowała, a nie wartości nominalne przy nie występującej w praktyce temperaturze zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 29.11.2022 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Ze tak zapytam jaka jest minimalna moc pracy pompy ciepła Panasonica (monoblok) 7KW a 5KW nie wiem czy wybrać 5kw które dawało by rade u mnie do -4-5C później kocioł gazowy ( w takie mrozy przerzucić grzanie wody na kocioł gazowy). Czy iść w 7KW gdzie wtedy spokojnie do -7C daje rade ale znowu problem z traktowaniem w ciepłe dni. Jak porównać te moce minimalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 29.11.2022 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Jeśli ma tą samą sprężarkę ( a pewnie tak jest ) ,to minimalna moc jest identyczna , bierz 7kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 29.11.2022 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Ze tak zapytam jaka jest minimalna moc pracy pompy ciepła Panasonica (monoblok) 7KW a 5KW nie wiem czy wybrać 5kw które dawało by rade u mnie do -4-5C później kocioł gazowy ( w takie mrozy przerzucić grzanie wody na kocioł gazowy). Czy iść w 7KW gdzie wtedy spokojnie do -7C daje rade ale znowu problem z traktowaniem w ciepłe dni. Jak porównać te moce minimalne Jak masz podłogówkę to nic nie będzie taktować. Jak chcesz rozwiązać problem zamarzania wymiennika w monobloku, skoro w największe mrozy nie będzie pracował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 05.08.2023 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 Nowa wersja tabeli dostępna razem z resztą instrukcji w naszej bazie wiedzy na stronie: https://cncpompyciepla.pl/baza-wiedzy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 06.08.2023 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 Nowa wersja tabeli dostępna razem z resztą instrukcji w naszej bazie wiedzy na stronie: https://cncpompyciepla.pl/baza-wiedzy/ a mógłbyś podać parametry PC Heier'a tak ostatnio popularnego i zachwalanego przez niektórych na tym forum, jestem ciekaw bardzo ciekaw, z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 06.08.2023 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 To może ja odpowiem zamiast tabelek w przypadku pompy haier bo z tabelek wynika że to kiepska pompa tylko ona tych tabelek u mnie nie widziała i grzała przy minus 18 stopniach jak by nigdy nic zjadając dobowo ok 16kwh ,obecnie syn ma tego haiera i grzeje nowy dom 2x70m2 parter i piętro i styczeń tego roku było przez kilka dni poniżej minus 19 stopni w domu 23 a pompa zjadała ok 20-25kwh na ścianach dopiero 10 cm styro bo druga warstwa pójdzie w tym roku tak to jest z tabelkami że jedni wydajność pokazują z grzałkami a drugie tych grzałek nie mają a grzeją, na kanale klimatyzacja katowice jest prawie 2 godzinny film z testów 4 pomp ciepła i haier wcale nie ustępuje tzw markowym pompom dlatego brać puki są a z drugiej strony w tych czasach iść w pompę hm zastanawiałbym się skoro znów węglem jest 3 razy taniej ,chore to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.08.2023 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 COPy prędzejby się przydały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 06.08.2023 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 (edytowane) To może ja odpowiem zamiast tabelek w przypadku pompy haier bo z tabelek wynika że to kiepska pompa tylko ona tych tabelek u mnie nie widziała i grzała przy minus 18 stopniach jak by nigdy nic zjadając dobowo ok 16kwh ,obecnie syn ma tego haiera i grzeje nowy dom 2x70m2 parter i piętro i styczeń tego roku było przez kilka dni poniżej minus 19 stopni w domu 23 a pompa zjadała ok 20-25kwh na ścianach dopiero 10 cm styro bo druga warstwa pójdzie w tym roku tak to jest z tabelkami że jedni wydajność pokazują z grzałkami a drugie tych grzałek nie mają a grzeją, na kanale klimatyzacja katowice jest prawie 2 godzinny film z testów 4 pomp ciepła i haier wcale nie ustępuje tzw markowym pompom dlatego brać puki są a z drugiej strony w tych czasach iść w pompę hm zastanawiałbym się skoro znów węglem jest 3 razy taniej ,chore to. mam PC i wszystko na prąd w domu (gazownia uznała, że nie opłaca się ciągnąć do osiedla gazu), Na dachu 9,24 fotowoltaiki na starych zasadach. Zapłaciłem za nią 2 lata temu 23 tys. ( po odliczeniu dotacji i zwrotu podatku). Za okres 01/09/2021- 31/08/2022 zużyłem 5600 prądu, wyprodukowałem 8600. Na jesień 2022 założyłem w domu klimatyzację 7,5 kW. Aktualnie za okres 01/09/2022 - 05/08/2023 zużyłem 5187 kWh, oddałem do ZE 6821 kWh. Zakładam, że przez następne 13 lat nie zapłacę za prąd oprócz jakichś tam drobnych opłat. Mój jedyny stały rachunek za dom to aktualnie opłata za wodę i śmieci oraz podatek gruntowy. Uważam, że jeżeli Państwo znowu mnie nie okradnie zmieniając umowę (analogia do OFE) to ogrzewania prądem (PC, kable lub co tam jeszcze:)) + FV to najlepszy interes jaki zrobiłem w swoim życiu . Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez MiroMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 06.08.2023 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2023 To tylko się ciesz że jesteś po starych zasadach bo nowe to dziadostwo na resorach nie wiesz za co płacisz a płacisz chyba więcej jak nie miałeś paneli cyrk na kołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 09.08.2023 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Dla zainteresowanych jeszcze pełna tabela mocy pompy Mitsubishi Zubadan 8kW na R32 PUD-SHWM80YAA[ATTACH=CONFIG]465923[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 06.09.2023 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Tabela doborowa pomp Panasonic ganeracja K i L [ATTACH=CONFIG]466188[/ATTACH]w PDF: https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/distributors/Tabela%20Doborowa%20K%20i%20L.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts