kominiarz 02.01.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Jak w temacie, czy takie sypialnie nie są troszkę za małe?http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/C12_poddaszex.jpg dzięki za opinie, kominiarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 nr 10 jest ok-niemało po podłodze i ustawny nr 13-może zlikwidować balkon,będzie ustawniej,zresztą balkony we wszystkich przypadkach są kolizyjne,ale rozumiem,że nie da się ze względu na estetykę? nr 14 -ciut mało jak na małżeńska sypialnię,ale od biedy..... nr 15-b.mała,ale od biedy U mnie podobnie,ale są troszkę większe.Uznaję,że to minimum. Może połącz któreś 2 albo jednak rozejrzyj się za innym projektem?Przemyśl te balkony,w sytuacji,gdy sypialnie są małe każdy niemal centymetr się liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-iva- 02.01.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Takie projekty są jakby żywcem wyjęte z blokowisk . Być może jeżeli masz kilkoro dzieci ma to sens , natomiast jeżeli nie zdecydowanie odradzałabym taką wersję poddasza . Jak masz już pewność , że ten właśnie projekt - i żaden inny , to może poprostu narysuj sobie poddasze bez ścianek działowych i wtedy sam zobaczysz jakie pomieszczenia mogłyby tam być , czy moze zostawić w części otwarta przestrzeń ? Ja osobiscie mimo, że remontuję stary dom i wielkich mozliwości nie mam staram się maksymalnie powiększać przestrzeń - zbędne scianki usunęlismy , a na poddaszu będzie tylko 1 duzy pokój i otwarta przestrzeń . Niemniej to zawsze jest kwestia osobistych preferencji Przemyslcie to wspólnie , zastanówcie sie jaki tryb zycia prowadzicie , i co lubicie robić wspólnie - takie rozważania tez pomagaja Pozdrwaiam i życzę udanych decyzji ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 02.01.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 z realnych 50m2 wyciśniecie "7 pomieszczeń" (liczyłem holl i schody), to za dużo, max. 5. Chyba, że jest już tylu członków rodziny i każdy chce mieć swój kąt (mały, ale własny), bo na zapas robić takie miniaturki to nie za bardzo. Ja rozumiem iż "15" to dla teściowej, przemyśl, czy to nie zbyt rozpustne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 02.01.2005 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Gdyby to były prawdziwe "sypialnie", w których się tylko śpi - to powierzchnie byłyby wystarczające. Wydaje mi się jednak, że te pokoje będą służyły każdemu z użytkowników za ich "pokoje dzienne": dzieci będą tam odrabiały lekcje, córki będą chciały zaprosić koleżanki, synowie będą chcieli rozstawić kolejkę, itp. Myślę, że szczególnie zimą każdy w tych pokojach będzie spędzał większość czasu. Dlatego warto mieć tam większe powierzchnie i trochę luzu po wstawieniu wszystkich potrzebnych gratów.Uważam, że 13 metrów kw. na wysokości głowy to absolutne minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 02.01.2005 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Gdyby to były prawdziwe "sypialnie", w których się tylko śpi - to powierzchnie byłyby wystarczające. Wydaje mi się jednak, że te pokoje będą służyły każdemu z użytkowników za ich "pokoje dzienne": dzieci będą tam odrabiały lekcje, córki będą chciały zaprosić koleżanki, synowie będą chcieli rozstawić kolejkę, itp. Myślę, że szczególnie zimą każdy w tych pokojach będzie spędzał większość czasu. Dlatego warto mieć tam większe powierzchnie i trochę luzu po wstawieniu wszystkich potrzebnych gratów. Uważam, że 13 metrów kw. na wysokości głowy to absolutne minimum.Według Muratora, za wystarczajaca sypialnie przyjmuje sie juz 12 m i takie tez sypialnie zaplanowałam dla swoich dzieci,a nasza 15 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2005 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Hej, ten projekt jest dosyć podobny do naszego, ale mniejszy . Dach jest bardzo stromy (48 stopni) i wyglada, że bez ścianki kolankowej, także sporo powierzchni pewnie jest traconej pod skosami. Można dodać ściankę kolankową na 2 pustaki i np zmniejszyć nachylenie dachu i wydłużyć krokwie. Bryła nawet na tym zyska (chyba, że Wam się bardziej podoba taka, jak jest), a zyskacie sporo powierzchni poddasza. Tylko i tak sypialnia nr 15 zostanie maleńka (niecałe 10m) Ja bym się tu mniej czepiała poddasza, bardziej maleńkiego pomieszczenia gospodarczego (prawdziwej kotłowni się z niego nie zrobi, brak miejsca na różne "przydasię") Ale generalnie domek zgrabniutki, bardzo podobają mi się takie bryły Pozdrawiam BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omi 02.01.2005 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 wszystko zalezy od potrzeb .... poza tym to są podane m2 powierzchni uzytkowej ..... a nie "po podłodze" a poniewaz to pomieszczenia na poddaszu to powierzchni podłog bedzie wiecej pozdrawiam wszystkich ania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 02.01.2005 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Ludzie, nie budujcie dzieciom cel-izolatek! Lepiej już połaączyć 2 małe w jeden większy np. dla 2 braci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 03.01.2005 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Otóz to. Ja zalozylem, ze 16 mkw to subiektywne moje minimum, bo taki pokoj ma sluzyc dziecku do zabaw, a potem do odrabiania lekcji, gry na gitarze (?), palenia papierosow . Moj sposob na ten domek: dodac 1 metr do krótszego boku, a 0.5 do dluzszego (znaczy lekko, ale oficjalnie przeprojektowac). I juz bedzie zdecydowanie wiecej miejsca przy zachowaniu ukladu, ktory Wam odpowiada. Architekt by to musial rozrysowac i przeliczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 03.01.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Otóz to. Ja zalozylem, ze 16 mkw to subiektywne moje minimum, bo taki pokoj ma sluzyc dziecku do zabaw, a potem do odrabiania lekcji, gry na gitarze (?), palenia papierosow . Moj sposob na ten domek: dodac 1 metr do krótszego boku, a 0.5 do dluzszego (znaczy lekko, ale oficjalnie przeprojektowac). I juz bedzie zdecydowanie wiecej miejsca przy zachowaniu ukladu, ktory Wam odpowiada. Architekt by to musial rozrysowac i przeliczyc.Jak szkodnik będzie miał taki luksus w pokoju, to z niego nie będzie wychodził :wink:i tych papierochów, to duzo wypali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 03.01.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Ludzie, nie budujcie dzieciom cel-izolatek! Lepiej już połaączyć 2 małe w jeden większy np. dla 2 braci.Ja, obecnie mam pokój dla rodzeństwa, przedzielony rozsuwanymi drzwiami.W ciągu dnia są otwarte i jest duża przestrzeń, a na noc zamykamy.Niestety, jest za mało róznica wieku, cora 20 m, a syn 6 lat i Młody marzy o pozbyciu sie siostry na stałe, z pokoju.Myślę jednak, ze przy rodzeństwie tej samej płci moze byc oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.01.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Kominiarz Nie ciekawie to wyglada, szczególnie latem może być gorąco nie do wytrzymania. Mała powierzchnia i mała kubatura pogłębią tylko te efekty. Takie sypialnie ze skosami mają znacznie mniejszą kubaturę więc im wieksze tym lepiej tymbardziej że pewnie i wysokość pomieszczeń jest niezbyt duża. Według mnie trochę za małe te sypialnie. Na parterze to już mogłyby być ale na poddaszu powinny być większe. Tym bardziej że na poddaszu ze skosami są bardzo ograniczone mozliwości aranżacji pomieszczeń. Takie ustawienie mebli jak na rysunku to w zasadzie wszystko co można z tym zrobić. Acha i ta sypialnia 10 jakoś tak na półpiętrze fatalne usytuowanie. Coś mocno nakombinował ten architekt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 03.01.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 a może rzut parteru i się okarze, ze cały ten domek ma powierzchnie typowe dla chińczyków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.01.2005 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Ludzie, nie budujcie dzieciom cel-izolatek! Lepiej już połaączyć 2 małe w jeden większy np. dla 2 braci. Jestem przeciwnego zdania. Wiem z własnego doświadczenia,że najmniejszy,ale na wyłączność kącik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 03.01.2005 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 desperacja w posiadaniu kącika na wyłączność może być i duża, ale czy zdrowa? toż to nie ma czym oddychać w takiej klitce na poddaszu poniżej 10m2. Klaustrofobia, niedotlenienie itp. Ja nistety nie miałem swojego pokoju, gnieździliśmy się całą rodziną 5 os. w 2 pokojach, bo tak państwo ludowe ustawiło standardy mieszkaniowe. A te przestarzałe sanacyjne przepisy budowlane bardziej dbały o zdrowie klasy pracującej, niż dzisiejsze - służbówki mimo, iż nieduże powierzchnowo musiały mieć sporą wysowość, żeby rozsądna kubatura pomieszczenia pozwoliła oddychać śpiącemu. Dla mnie wątpliwy to sposób na zapobieganie paleniu latorośli w pokoju - wybudować go jak najmniejszym. Moi koledzy w liceum potrafili sie zamknąć na przerwie w kabinie toalety we dwóch na fajurkę, a ostatnio w samolocie 2 dorosłych facetów też zamknęło się w toalecie w tym samym celu (chyba ). jak wyszli to samolot mało nie spadł, bo pilotowi się w głowie zakręciło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 03.01.2005 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 Bardzo dziękuję za opinie, faktycznie troszkę małe te sypialenki/pokoiki,a co sądzicie o tym, mi wydaje się ciutke większy: http://www.kominiarze.pl/gfx/galeria/594a9567a10872b763d831a092a36539.bmp Najmniejszy pokoik na gabinecik. Dziękuję kominiarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 03.01.2005 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 a co sądzicie o tym, mi wydaje się ciutke większy: http://www.kominiarze.pl/gfx/galeria/594a9567a10872b763d831a092a36539.bmp Najmniejszy pokoik na gabinecik. no jest lepiej, najmniejszy 3x3m, plus jeszcze przestrzeń pod skosami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts