Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wegiel bogdanka czy warto kupic

slawach

Recommended Posts

Jeśli palisz metodą 'od góry" możesz brać spokojnie.

Zwłaszcza jak otworzy w drzwiczkach zasypowych rozetkę lub jej nie ma to wyciąć sznur w dolnej części drzwi załadowczych i spali każdy węgiel jak wrzuci im więcej powietrza od góry tym lepiej a najlepiej jak by tylko na tym powietrzu kocioł szedł do 80 proc a reszta ewentualnie miarkownik podniesie dolną klapę ale najlepiej jak by paliło się tylko tym górnym powietrzem tak kiedyś paliłem w górniaku i węgiel z Rydułtów potrafił iść 15 godzin a np z Piasta tylko 7 więc w zasadzie idealnie i co ważne praktycznie prawie bez dymu a najgorzej palić tylko na samym miarkowniku a już totalnie paskudnie jak ktoś używa dmuchawy to tragedia dla okolicy .

a najlepiej jak by tylko na tym powietrzu kocioł szedł do 80 proc a reszta ewentualnie miarkownik podniesie dolną klapę

Jeśli będzie na miarkowniku ciągu, powietrze pierwotne może iść spokojnie z tego samego kierunku co paliwo. Ważne tylko by dostarczyć trochę powietrza wtórnego od góry tak by nie uciekało do komina tylko zasilało warstwę żaru (kierownica powietrza).

tak kiedyś paliłem w górniaku

Ja również mile wspominam tą metodę do czasu kiedy zacząłem palić w DS-ie.

a już totalnie paskudnie jak ktoś używa dmuchawy to tragedia dla okolicy

Dmuchawę wymyślono tylko do miału i nikt tego ludziom nie powiedział że spalanie innych paliw stałych z jej pomocą to tragedia dla środowiska i kieszeni. Lecz cóż się nie robi dla wygody - koszty są wtedy (może były) nieważne.

Edytowane przez DUNIA.MD

Ale co by nie gadać górniak jednak był oszczędniejszy i szkoda że nad nim nie popracowano zamiast dolniaków , przykłady są np Litewska stropóva co prawda już leciwa ale kierunek był dobry .https://buildex.techinfus.com/pl/kotly/kotel-stropuva-oficialnyj-sajt.html

Przecież to nic innego jak metoda palenia "od góry". Podstawowym niedomaganiem tej metody jest niemożność dokładania oraz powolne rozpalanie z ograniczeniem temp. maksymalnej. Oszczędność tej metody palenia "od góry" wynika z niskiej straty kominowej oraz prawidłowym stosunku tlenu do aktualnie rozpalonego wkładu. W kotle dolnego spalania pracującym na naturalnym ciągu kominowym możemy również to osiągnąć poprzez zastosowanie regulatora ciągu kominowego.

obecnie mam spalanie wegla na poziomie 25kg na dobe,dom120m2,ocieplony 15cm steropian,bojler300l,,,nie wiem czy to dobry wynik spalania wegla te 25kg(workowany)

Taka ilość węgla przy podanych parametrach i panujących temp. powinna ci starczyć na min. 2 dni.

wentylator prz rozpalaniu 23%.przerwa w przedmuchu co 4minutu sila przedmuchu21%

Wywal to dziadostwo i przejdź na miarkownik ciągu. Jeśli lubisz elektronikę i gadżety kup sobie elektroniczny miarkownik ciągu.

PS.

Pozostaje jeszcze kwestia jak ty tam palisz (temperatury) i jak to jest wszystko sterowane.

obecnie mam spalanie wegla na poziomie 25kg na dobe,dom120m2,ocieplony 15cm steropian,bojler300l,wentylator prz rozpalaniu 23%.przerwa w przedmuchu co 4minutu sila przedmuchu21%,,nie wiem czy to dobry wynik spalania wegla te 25kg(workowany)

Zdecydowanie za dużo , możesz w prosty sposób zmniejszyć komorę zasypową stawiając luźno na tylnej ścianie aż pod samą górę zasyp będzie ileś tam mniejszy a czas spalanie się raczej nie zmieni więc już oszczędności , ja mam stary dom ale docieplony 120 m2 partetu plus poddasze i jak paliłem węglem to szło od 2 ton do max 3 jak ostra zima i więcej gości tzn CWU . wywal tą dmuchawę i kup sobie miarkownik to nawet stówę nie kosztuje.

Dmuchawa w kotle GS może wywoływać biegunowo różne opinie, od całkowitego odrzucenia po absolutne uznanie, u mnie to pierwsze trwało 15 lat, przez cały ten czas byłem dogłębnie przekonany, że jej zakup to był niepotrzebne wydatek.

Ostatecznie wyszło, że to ja nieumiejętnie podszedłem do sprawy, a właściwie dobrana dmuchawa w niczym nie ustępuje miarkownikowi i raczej nie zasługuje na potępienie w czambuł, wg mnie to całkiem niezły sposób napowietrzania paleniska.