zip20 29.11.2022 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 (edytowane) Sprawa wygląda tak: Obecne ogrzewanie (piętro grzejniki, parter podłogówka ) całością steruje kocioł Junkers 14KW (grzejniki radzą sobie przy temperaturze zasilania 35C do -2C -3C utrzymywały na pietrze 20C) Chciałbym dołożyć pompę ciepła w trybie biwalętnym (poniżej tej temperatury pompa ciepła się wyłączy a ogrzewanie przejmie kocioł ) Zapotrzebowanie budynku na ciepło 8KW (strefa -20) dodatkowe ciepło na ogrzewanie CWU 0,7KW link do wyniku ciepło właściwe: https://cieplo.app/wynik/1cu7y którą pompę wybrać 5KW czy 7KW (monoblok), jaki punkt biwalenty przyjąć, czy 7kw dużo bardziej będzie taktować w cieplejsze dni ? zrobiłem zestawieni wariantów pracy z kalkulatora Panasonic co wybrać iść w 7KW czy jednak 5KW (przyjmując maksymalna wydajność pompy) Edytowane 29 Listopada 2022 przez zip20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 29.11.2022 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 (edytowane) - po otwarciu zdjęcia kliknij go ponownie, wtedy otworzy się jak strona www. Taką stronę możesz powiększyć (zoomować) przytrzymując szift i kręcąc kółkiem od myszki. Edytowane 29 Listopada 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 29.11.2022 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 (edytowane) ty Marco36 co byś wybrał ? możesz ten plik wrzucić gdzieś w lepszej jakości ? Ten wykres odnosi się do Split ja będę montował Monoblok (nie napisałem wcześniej), czy pod monoblok jest tak samo ? Edytowane 29 Listopada 2022 przez zip20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 29.11.2022 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 (edytowane) Między Monoblokiem a Splitem są różnice może na poziomie 5-6%. Nie są bardzo duże. Tu masz drugi link, tyle że to zniknie po trzech miesiącach od dodania: to jeszcze sama podłogówka: Chcesz grzać do pewnej temp. potem przejść na grzanie gazem. Więc sam wybierz jakie kryteria tobie odpowiadają. może to będzie pomocne: Kocioł gazowy vs. pompa ciepła – prognoza kosztów ogrzewania 2023 https://globenergia.pl/kociol-gazowy-vs-pompa-ciepla-prognoza-kosztow-ogrzewania-2023/ Przy zamrożeniu cen na rok 2023 różnice w kosztach szacowanych w artykule, nie są jakieś drastyczne. Więc czy warto wywalać 20-30 tyś. zł na PC co ma grzać do 0*C Fakt jakaś dywersyfikacja ryzyka będzie, bo będziesz miał do wyboru gaz lub prąd. W zależności od zmieniających się cen, czy dostępności. Podobno Panasonic jest obecnie ciężko dostępny, proponuję rozważyć jeszcze LG (są mocniejsze od Panasa) i moc z grzaniem do okolicy -15*C. Do -15*C to już niewielka różnica w cenie, a będzie to pełnowymiarowa PC co z grzałką może obsłużyć dom w pełny mróz. Poradzi sobie gdyby całkiem gazu brakło. Tu LG Edytowane 29 Listopada 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 30.11.2022 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 (edytowane) Dzięki, nie wiesz gdzie mogę wygenerować jakiś wykres zapotrzebowania budynku w zależności od temperatury zewnętrznej. Moje 8KW przy -20 nie wiele daje do porównania z tymi wykresami Co do grzania to w najbardziej niesprzyjający warunkach 5kw Panasonica da rade do -2C a uwzględniając zyski bytowe i odpuszczeniem ogrzewania CWU w okresie temperatury poniżej 0C mogę ogrzewać dom do -6C w ciągu roku takich dni jest kilka Edytowane 30 Listopada 2022 przez zip20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 01.12.2022 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2022 (edytowane) Teraz zajarzyłem ze te linie to zapotrzebowanie budynku... znalazłem jeszcze taki wykres, wychodzi ze najlepiej z tego co zamieściłeś dla mnie LG 5KW najlepiej pasuje ale obawiam się jakości (sporo poczytałem o padających wymiennikach ). wiec zostaje za duża 7KW lub trochę mała 5kw pansa, Edytowane 1 Grudnia 2022 przez zip20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 01.12.2022 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2022 Jak wygląda dostępność Daikin 4kww monoblok ?Jak obsługa dwóch obiegów grzewczych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts