Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic Auarea 5KW czy 7KW prosze doradźcie

zip20

Recommended Posts

Sprawa wygląda tak:

Obecne ogrzewanie (piętro grzejniki, parter podłogówka ) całością steruje kocioł Junkers 14KW

(grzejniki radzą sobie przy temperaturze zasilania 35C do -2C -3C utrzymywały na pietrze 20C)

Chciałbym dołożyć pompę ciepła w trybie biwalętnym (poniżej tej temperatury pompa ciepła się wyłączy a ogrzewanie przejmie kocioł )

Zapotrzebowanie budynku na ciepło 8KW (strefa -20)

dodatkowe ciepło na ogrzewanie CWU 0,7KW

link do wyniku ciepło właściwe: https://cieplo.app/wynik/1cu7y

którą pompę wybrać 5KW czy 7KW (monoblok), jaki punkt biwalenty przyjąć, czy 7kw dużo bardziej będzie taktować w cieplejsze dni ?

zrobiłem zestawieni wariantów pracy z kalkulatora Panasonic co wybrać iść w 7KW czy jednak 5KW (przyjmując maksymalna wydajność pompy)

wybor_pompy.jpg

Edytowane przez zip20

Między Monoblokiem a Splitem są różnice może na poziomie 5-6%.

Nie są bardzo duże.

Tu masz drugi link, tyle że to zniknie po trzech miesiącach od dodania:

d6cf69cb5cbf.jpg

to jeszcze sama podłogówka:

Panas_podloga.jpg

Chcesz grzać do pewnej temp. potem przejść na grzanie gazem.

Więc sam wybierz jakie kryteria tobie odpowiadają.

może to będzie pomocne:

Kocioł gazowy vs. pompa ciepła – prognoza kosztów ogrzewania 2023

https://globenergia.pl/kociol-gazowy-vs-pompa-ciepla-prognoza-kosztow-ogrzewania-2023/

Przy zamrożeniu cen na rok 2023 różnice w kosztach szacowanych w artykule, nie są jakieś drastyczne. Więc czy warto wywalać 20-30 tyś. zł na PC co ma grzać do 0*C :confused:

Fakt jakaś dywersyfikacja ryzyka będzie, bo będziesz miał do wyboru gaz lub prąd.

W zależności od zmieniających się cen, czy dostępności.

Podobno Panasonic jest obecnie ciężko dostępny, proponuję rozważyć jeszcze LG (są mocniejsze od Panasa) i moc z grzaniem do okolicy -15*C.

Do -15*C to już niewielka różnica w cenie, a będzie to pełnowymiarowa PC co z grzałką może obsłużyć dom w pełny mróz. Poradzi sobie gdyby całkiem gazu brakło.

Tu LG

splity-30-Alth3_LG_5-7-9.jpg

Edytowane przez Marco36

Dzięki, nie wiesz gdzie mogę wygenerować jakiś wykres zapotrzebowania budynku w zależności od temperatury zewnętrznej.

Moje 8KW przy -20 nie wiele daje do porównania z tymi wykresami

Co do grzania to w najbardziej niesprzyjający warunkach 5kw Panasonica da rade do -2C

a uwzględniając zyski bytowe i odpuszczeniem ogrzewania CWU w okresie temperatury poniżej 0C mogę ogrzewać dom do -6C

w ciągu roku takich dni jest kilka

Edytowane przez zip20

Teraz zajarzyłem ze te linie to zapotrzebowanie budynku...

znalazłem jeszcze taki wykres, wychodzi ze najlepiej z tego co zamieściłeś dla mnie LG 5KW najlepiej pasuje ale obawiam się jakości (sporo poczytałem o padających wymiennikach ).

wiec zostaje za duża 7KW lub trochę mała 5kw pansa,

e1492a2808398.png

Edytowane przez zip20