Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt Dom w Przebiśniegach 6g2

Recommended Posts

Robocizna

Ściany, stropy, komin i jego obróbka, dach (więźba, membrana, łaty, dachówki rynna papa na garażu) - zlecone firmie koszt 68 tys brutto W sumie to mogę ich polecić ale pilnować trzeba

Płyta fundamentowa własnoręcznie zrobiona z pomocą kolegi

Edytowane przez irtherm

zrezygnowane bo: wszędzie skosy nieustawne, gorąco latem na piętrze, wysokie drogie kominy, okna dachowe to pomyłka, schody, balkony

Wszyscy znajomi narzekają na to samo

A co z dachem dwuspadowym? Tam skosów 50% mniej. Wyższa ściana kolankowa też problem niweluje/ogranicza.

Dom Piętrowy - tak bo pełne piętro bez skosów, nie ma okien dachowych, wybrany projekt Willa Eliza 3 w lustrzanym odbiciu- Archon

Nie bo: schody, same Kominy wyszły by tle co pompa ciepła, droższy w budowie, balkony i taras nad pomieszczeniem

Moja oblubienica miała kontuzje nogi na trampolinach zauważyliśmy wiele barier głownie schody i pomyśleliśmy o naszej starości nie tylko w kontekście IKE, IKZE, zł itp ale tego jak bedziemy kochali te chody po 60tce ?

Nawet znaleźliśmy ludzi którzy wybudowali Elizę i byliśmy obejrzeć i to ostatecznie zadecydowało ze nie

Zakładasz, że do końca życia będziesz mieszkał w domu?

Ja poczyniłem założenie, że na starość sił i środków (ale i pewnie chęci) będzie brakować, co spowoduje konieczność zmiany na wielokrotnie mniejszy dom / mieszkanie. Ergo, duży dom tylko tymczasowo. Nie piszę to jako krytyka Twojego podejścia, tylko rzucam pomysł do rozważenia dla osób, które są przed podjęciem decyzji.

Robocizna

Ściany, stropy, komin i jego obróbka, dach (więźba, membrana, łaty, dachówki rynna papa na garażu) - zlecone firmie koszt 68 tys brutto W sumie to mogę ich polecić ale pilnować trzeba

Płyta fundamentowa własnoręcznie zrobiona z pomocą kolegi

To chyba można powiedzieć o każdej ekipie :) 68 tys. to chyba dobra cena. Ile wyszło Ci m2 ścian zewn.? 250? Dachu - 350? pow. po podłodze - 200?

Edytowane przez Sativum

Dwuspad okna dachowe zostają, skosy tez, to że jest ich mniej niewiele zmienia, na poddaszu gorąco latem choćbyś nie wiem co robił (poza Klimą) no i te schody.

W Caladivach jest 127m2, to nie jest dużo (subiektywnie) dla mnie w sam raz, a co bym zyskał przenosząc się do mieszkania ? Już prędzej bym to sprzedał i zamieszkał w jakimś łagodniejszym klimacie.

Dach ponad 270 m2 + garaż

Po obrysie ścian zewnętrznych dom z garażem 208,5 m2

Ścian ile jest metrów nawet nie wiem

Te gabaryty parteru kosztują

Widzę podobne założenia jakie miałem ja zaczynając budowę w 2015.

- parterówka

- zero schodów

- mała jak na polskie warunki powierzchnia - 122 m2

- jeden komin do kominka

- pompa ciepła - u mnie powietrzna ( 7 sezon, powinna się już zepsuć )

- rekuperacja, fotowoltaika, rolety zewnetrzne

Powodzenia w budowie

• 1 month później...

Cześć Wam,

Ostatniego czasu sporo czytam o projekcie

Dom w przebiśniegach 6 (G2)
i zastanawiam się czy jest szansa wybudować ten dom systemem zleconym za ok 650-700 k do stanu deweloperskiego :rolleyes:

Oczywiście nie liczę tutaj zakupu działki oraz całej papierologi...

Posiada ktoś wycenę do stanów?

- zero

- SSO

-SSZ

-Stan deweloperski

Budowę planuje w okolicach Wrocławia/latem 2023.

Z góry dzięki za wszelkie informacje.

Ten dom trzeba było by na początek zoptymalizować i dostoswoac do naszych czasów tam są co najmniej do zmiany :

4 kominy - o zgrozo

3 toalety na powierzchni mieszkalnej domu 120 m2 ???

Płaska dachówka ceramiczna - wygląda ale i kosztuje

Żelbetowy strop

Wentylacja grawitacyjna

Bardzo mały garaż na współczesne 2 samochody ( te z obrazka u architekta zawsze pasują)

Przy ekspozycji na strony świata takej jak na stronie archonu to ilość okien skierowanych na północ za duża przy czym 2 szt tarasowe

Ściana garażu przylegająca do pomieszczania będzie wymagać docieplenia od środka

Ten dom to ponad 200 m2 obrysu /stropu i dobrze ponad 300 m2 dachu, tanio nie będzie, szansa zawsze jest tylko niewielka trzeba iść na kompromisy i szukać okazji Beton/Stal/Tarcice/Bloczki jak ustrzelisz w dobrej cenie na 8%, poszukasz w okolicy /olx i nie zeżre oszczędności transport do tego zlikwidujesz 3 kominy i kominek, zrobisz lekki strop - wiązary, blachodachówkę bez pełnego deskowania, bez PV z kotłem gazowym i bez PPC a warunki gruntowe pozwalają na budowę tradycyjnych fundamentów to szanse rosną. Jak zrobisz wg projektu to moim zdaniem marne szanse. To wychodziło by 4000 zł/m2 przy parterówce z wielospadowym dachem spoko ale w 2019

Edytowane przez irtherm

Archon podaje 750 ty zł netto, brutto już masz ponad 800 nie wszystko kupisz na 8%, a jak budowa zlecona to wykonawca chętnie przytuli te 15% a ty płacisz 23%

Ten dom ma 250 m2 powierzchni zabudowy i 355 m2 dachy

Dolicz do tego min 10 % a realnie 20% inflacja maleje ale to nie znaczy ze ceny spadają, tylko tempo wzrostu spowolniło

790a5f90e126.png

Ja tu widzę 840 tys. netto + zagospodarowanie + formalności i przyłącza + wykończenie + 20% zwyżki w ciągu roku/dwóch + podatek VAT (średnio 15-20%)

Duży nietani do postawienia dom. Ciekawy i ładny, ale realnie bez 1,3 mln to bym nie odważył się podchodzić do niego :)

Co prawda to już 188 m pow użytkowej.