Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa wanny z Ytonga na brodziku i płytkach

Recommended Posts

Witajcie!

Potrzebuję pomocy przy zabudowie wanny. Chcę wstawić wannę do wykończonej łazienki. W miejscu gdzie jest wanna (wnęka) stoi już brodzik ceramiczny i jest wklejony w wykończenie tak mocno, że wolę go zabudować niż wydłubywać. Chcę ustawić na nim wannę i na brodziku postawić ściankę z Ytonga która będzie stanowić zabudowę wanny. Brodzik będzie całkowicie schowany pod zabudową, na bloczki pójdą płytki

Pytanie jest następujące - czy muszę jakoś przygotować brodzik żeby postawić na nim ytong? Myślałem nad gruntowaniem, albo zmatowieniem szkliwa na brodziku celem poprawy przyczepności - czy to ma sens, czy można kleić bezpośrednio? Część bloczków będzie stała bezpośrednio na płytkach na podłodze - płytki gresowe wysoki połysk - co z nimi?

Ytong będzie klejony na elastyczny klej do ceramiki. Niestety dostęp do materiałów budowlanych mam marny.

EE... na brodziku czyli co elemencie z pcv? rozne sa brodziki z roznych tworzyw wiec zbyt malo szczegolow - ja bym go najpierw zalal betonem a dopiero cos na tym ustawial, bo inaczej jeszcze dojdzie do ugiecia..

Mozesz stawiac bloczki na plytkach na wysok polysk o ile wczesniej je "zrezasz" (chodzi o nadanie chropowaje/nierownej powierzchni) np. slzifierka, zagruntujesz i dopiero klej.