Onimusza 01.12.2022 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2022 Witam, chciałem zapytać o odprowadzenie skroplin z komina. Planuje zamontować kocioł gazowy kondensacyjny który będzie miał podpięcie do kanalizacji, komin ma odstojnik ale nie jest podłączony do kanalizy, hydraulik powiedział mi że skropliny będą szły z komina przez kocioł do kanalizacji i komina nie trzeba podłączać, co wy o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.12.2022 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2022 Hydraulik ma rację, Skropliny odkładają się głównie w wymienniku a czasem także trochę w szachcie czyli krótkiej róże która łączy kocioł z kominem. Wymiennik kotła łączy się z odpływem kanalizacji aby powstałe skropliny poprzez syfon kotła zostały odprowadzane do kanalizacji.Po drugie to instaator podłączając kocioł prawdopodobnie nie będzie wykorzystywał konstrukcji komina z wkładem ceramicznym, ociepleniem i kanałem powietrznym w pomiędzy pustakiem a wkładem tylko wypuści dodatkową rurę jedno lub dwuwarstwową z tworzywa sztucznego na górę do wysokości wylotu nad dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts