Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Pytanie pewnie proste :)

Mam zbiornik CWU Elektromet WGJ-S OEM 100/MG w którym chciałbym monitorować temperaturę wody. Póki co nie mam możliwości "wpięcia się" do zbiornika/pieca więc chciałbym zrobić własne rozwiązanie. Zbiornik wygląda tak:

big_62723651a972c-62567ddd3ab6f-schemat-MG.jpg

To co mnie zainteresowało to RK opisane jako "kapilara zamknięta". Jest to otwór sięgający środka zbiornika, w który wpuszczony jest przewód kończący się gdzieś w czeluściach. Czy:

- mogę w ten otwór wpuścić swój czujnik temperatury?

- czy nic nie uszkodzę (mechanicznie, elektrycznie, logicznie)?

- czy pomiar temperatury będzie wiarygodny? Ewentualny offset wskazań nie jest problemem.

Mam sondę temperaturową DS18B20 w wodoszczelnej obudowie z stali nierdzewnej 6 x 50mm: Czujnik-temperatury-DS18B20-przewod-ARDUINO

Fizycznie czujnik wejdzie ale nie mam pewności czy coś nie popsuję

Z góry dzięki!

https://forum.murator.pl/topic/271373-pomiar-temperatury-w-zbiorniku-cwu/

Możesz. Nawet po to jest tam ten otwór aby zastosować czujnik .

Sprawdź tylko czy jest tam zamontowana mosiężna kapilara oddzielajaca czujnik od wody wewnątrz ale z opisu wynika że tek.

Dzięki za info! Znalazłem kamerkę inspekcyjną i wygląda to następująco: szary kabel sięga głęboko i kończy się taką (mosiężną?) końcówką.

vlcsnap-2022-12-04-17h04m56s169.jpg

do tej końcówki dołączone jest coś co wygląda jak blaszka albo kawałek plastiku:

vlcsnap-2022-12-04-17h05m38s062.jpg

A na samym dole jest coś, co wygląda na jakieś uszczelnienie, albo breja - mam nadzieję że nie jest to woda :-) I jakieś paprochy, ale to pewnie kawałki pianki:

vlcsnap-2022-12-04-17h05m56s532.jpg

Trochę ta rura wewnątrz wygląda na podrdzewiałą. Jest to zgodne ze sztuką i można wepchnąć tam czujnik?

https://forum.murator.pl/topic/271373-pomiar-temperatury-w-zbiorniku-cwu/#findComment-8036645

Nie wiem co w tym przypadku jest zgodne ze sztuką. Zakłady produkujące stosują różne oszczędnościowe wersje.

Normalnie cała wkręcona kapilara czyli tuleja w którą wchodziłeś kamerą powinna być mosiężna.

Lekka rdza na ściankach jest widoczna. Na dnie ostatnia fotka uwidacznia raczej jakiś spaw.

Szary kabel kończy się czujnikiem temperatury.

https://forum.murator.pl/topic/271373-pomiar-temperatury-w-zbiorniku-cwu/#findComment-8036740