vwrafi 08.12.2022 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Witam. Mam strop żelbetowy. Chcę go obniżyć poprzez użycie płyt gipsowo-kartonowych. Pomiędzy strop a płytę chcę dać wełnę dla ocieplenia. Gdy już zamontuję płyty, ciężko będzie mi potem ciągnąć rekuperację ( na razie nie mogę, gdyż skończyły mi się pieniążki ). Zawczasu chcę więc poprowadzić rury do rekuperacji i dlatego chciałbym się poradzić co i jak. Czy rury na każde pomieszczenie muszą być dwie? Jedna będzie zaciągać powietrze a druga je wrzucać do pomieszczenia? Jakie to mają być rury? Są jakieś specjalne pod rekuperację? Czy do łazienek też mają być doprowadzone tylko rury od rekuperacji, czy też musi być jeszcze coś, co odprowadzi wilgoć ( chyba że rekuperatory to już robią )? Załączam rzut z góry mojego domu. Czy wystarczy, że do każdego pomieszczenia dam po jednym "punkcie" i jedynie do salonu dam dwa ze względu na większą powierzchnię? Salon to numer 6 i ma 27 m2, kuchnia to numer 4 i ma 11 m2. Miejsce rekuperatora to biały kwadrat w czerwonej obwódce. Czy rury muszą leżeć na stelażach/płytach, czy też muszą być na wełnie lub w środku wełny? Na razie chciałbym tylko zrobić rzeczy, których później nie będę mógł zrobić bezdestrukcyjnie dla sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2022 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Czy rury na każde pomieszczenie muszą być dwie? Jedna będzie zaciągać powietrze a druga je wrzucać do pomieszczenia? 1-3 rury ale zazwyczaj w jednym pomieszczeniu masz nawiew a w innym wywiew. Wprawdzie można w tym samym zrobić i nawiew, i wywiew - ale to oznacza przepływy x2 ze wszystkimi tego konsekwencjami. Jakie to mają być rury? Są jakieś specjalne pod rekuperację? Tak. Najczęściej w domach jednorodzinnych pe-flex albo podobne innych producentów. Czy do łazienek też mają być doprowadzone tylko rury od rekuperacji, czy też musi być jeszcze coś, co odprowadzi wilgoć ( chyba że rekuperatory to już robią )? Na tym polega wentylacja, że odprowadza zużyte powietrze (zazwyczaj wilgotne) i nawiewa świeże (zimą zazwyczaj za suche więc wynaleziono wymienniki odzyskujące nie tylko ciepło, ale też wilgoć). Czy wystarczy, że do każdego pomieszczenia dam po jednym "punkcie" Zazwyczaj wystarczy jeden anemostat. Do salonu i sypialni dla dwóch osób daj po trzy rury, do pozostałych nawiewów po dwie - tyle samo (+-1) rur wywiewu rozplanuj. Jest moda na nadmierna wentylacje łazienek - co IMO jest błędem, bo wychładza ją i zazwyczaj oprócz typowych anemostatow wywiewnych w kuchni i łazienkach trzeba dołożyć jeszcze gdzieś - u Ciebie dałbym 1-2 rury w wiatrołapie. Czy rury muszą leżeć na stelażach/płytach, czy też muszą być na wełnie lub w środku wełny? Termoizolacji od przestrzeni ogrzewanej rury do anemostatów nie potrzebują. Natomiast mogą przenosić drgania i hałas. Więc przydałaby się jakaś izolacja akustyczna od zabudowy. Pamiętaj, że jak masz kotłownię to musi ona mieć wentylację grawitacyjną i tę przestrzeń trzeba oddzielić szczelnymi drzwiami od przestrzeni z rekuperacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 08.12.2022 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 No dobrze, to z tego co rozumiem, nie z każdego pomieszczenia będzie mi wyciągać powietrze i nie do każdego pomieszczenia będzie mi wtłaczać świeże, tak? Czyli do jednego anemostatu mam dać dwie rury nawiewne a czasami trzy? Dobrze zrozumiałem? tyle samo (+-1) rur wywiewu rozplanuj Czyli jak np. dam 11 rur nawiewów ( 2 kuchnia, 3 salon, 3 duża sypialnia, 2 mała sypialnia, 2 mała sypialnia ), to później muszę zrobić 10-13 rur wywiewów ( 2 kotłownia, 1 łazienka duża, 1 łazienka mała, 2 wiatrołap, 2 korytarz, i jeszcze gdzieś 2 ale nie wiem gdzie ) to będzie ok? I wtedy wszystkie rury w obrębie jednego pomieszczenia dać do jednego anemostatu? Wierzę, że tak się robi, ale nie za bardzo rozumiem wtedy jak ma to działać? Jeśli będę miał np. zimno w pokojach z wywiewem, to skąd ma się wziąć ciepło w pokojach z nawiewem? Myślałem, że to ma działać tak, że w salonie jest ciepło, następuje potrzeba wymiany powietrza, rekuperator pobiera sobie powietrze z salonu i tym powietrzem ogrzewa świeże powietrze, które trafia do salonu. A tutaj wychodzi, że ciepło będzie pobierane z niektórych pomieszczeń i tylko do niektórych pomieszczeń będzie oddawane, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2022 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Jeśli będę miał np. zimno w pokojach z wywiewem, to skąd ma się wziąć ciepło w pokojach z nawiewem? Myślałem, że to ma działać tak, że w salonie jest ciepło, następuje potrzeba wymiany powietrza, rekuperator pobiera sobie powietrze z salonu i tym powietrzem ogrzewa świeże powietrze, które trafia do salonu. A tutaj wychodzi, że ciepło będzie pobierane z niektórych pomieszczeń i tylko do niektórych pomieszczeń będzie oddawane, tak? Ciepło bierze się z systemu ogrzewania. Rekuperacja nie ogrzewa - tylko zmniejsza straty na wentylacji. Jak masz wywiew z 23* to przy rekuperatorze o sprawności 85* przy -5 stopniach za oknem wpada do sypialnie nie te -5, a +19*. Dalej trzeba do dogrzać, jak chcesz mieć ze 21* w sypialni, ale znacznie mniej i nie wieje nigdzie te -5 po plecach. Rekuperator wyciąga powietrze z pomieszczeń "brudnych" a nawiewa do "czystych". W pomieszczeniach, w których nie ma nawiewów powietrze jest pobierane z pomieszczeń z nawiewem i już tam ogrzane (dlatego w łazience wystarczy mniejsza moc grzewcza - a tej zazwyczaj tu brakuje). Drzwi oczywiście nie mogą być szczelne, ale tak samo jest przy WG. Reszta, poza tym, że w kotłowni nie możesz mieć wentylacji mechanicznej, się zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 08.12.2022 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Ciepło bierze się z systemu ogrzewania. Rekuperacja nie ogrzewa - tylko zmniejsza straty na wentylacji. Jak masz wywiew z 23* to przy rekuperatorze o sprawności 85* przy -5 stopniach za oknem wpada do sypialnie nie te -5, a +19*. Dalej trzeba do dogrzać, jak chcesz mieć ze 21* w sypialni, ale znacznie mniej i nie wieje nigdzie te -5 po plecach. Rekuperator wyciąga powietrze z pomieszczeń "brudnych" a nawiewa do "czystych". W pomieszczeniach, w których nie ma nawiewów powietrze jest pobierane z pomieszczeń z nawiewem i już tam ogrzane (dlatego w łazience wystarczy mniejsza moc grzewcza - a tej zazwyczaj tu brakuje). Drzwi oczywiście nie mogą być szczelne, ale tak samo jest przy WG. Reszta, poza tym, że w kotłowni nie możesz mieć wentylacji mechanicznej, się zgadza. OK, dziękuję, teraz już rozumiem. To jeszcze mam pytanie o anemostat. Rozumiem, że to inna nazwa skrzynki rozprężnej, tak? Z jakiego powodu one mają po dwa wejścia - na dwie rury? Czy chodzi o to, że nie u każdego zmieści się na wysokość rura 150mm i dlatego daje się obok siebie dwie rury 75mm ? Czy jeśli ja będę mieć 20cm miejsca nad sufitem, to mogę dać jedną rurę 150mm zamiast dwóch po 75mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2022 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 To jeszcze mam pytanie o anemostat. Rozumiem, że to inna nazwa skrzynki rozprężnej, tak? Nie. Wrzuć w googla obydwa słowa i zobacz zdjęcia. Z jakiego powodu one mają po dwa wejścia - na dwie rury? Czy chodzi o to, że nie u każdego zmieści się na wysokość rura 150mm i dlatego daje się obok siebie dwie rury 75mm ? Czy jeśli ja będę mieć 20cm miejsca nad sufitem, to mogę dać jedną rurę 150mm zamiast dwóch po 75mm ? Jak znajdziesz podobnej konstrukcji rury 150mm i cały osprzęt to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 08.12.2022 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Nie. Wrzuć w googla obydwa słowa i zobacz zdjęcia. Jak znajdziesz podobnej konstrukcji rury 150mm i cały osprzęt to tak. OK, już wszystko rozumiem. Wyciągać z wilgotnych i brudnych, wpuszczać do pozostałych. Kotłownia bez wyciągów i nawiewów. Znalazłem tutaj na forum czyjś projekt, wygląda podobnie do mojego domu. Czyli te czerwone będą wyciągać powietrze, niebieskie wtłaczać. Jak tak zrobię to powinno być ok. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 08.12.2022 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 W nawiązaniu do "czyjegoś projektu"Najlepiej jak skrzynki rozdzielcze znajdują się w centralnej części domu,chyba że nie ma takiej możliwosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 08.12.2022 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 W nawiązaniu do "czyjegoś projektu"Najlepiej jak skrzynki rozdzielcze znajdują się w centralnej części domu,chyba że nie ma takiej możliwosci Skrzynka rozdzielcza to jest coś, do czego podłączamy z jednej strony główną rurę od rekuperatora ( widzę, że mają 160mm średnicy ), a z drugiej strony te małe rury 75mm, tak? I to jest po to, żeby każda rura 75mm była w takiej samej odległości od tej rury 160mm, dobrze kombinuję? Jeśli tak, to mi to chyba nie wejdzie. Będę mieć miejsca 200mm. Główna rura ma 160mm a jeszcze musi zakręcić w dół do tej skrzynki rozdzielczej i sama skrzynka rozdzielcza też ma jakąś wysokość. Chyba że coś pokręciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts