tomot79 11.12.2022 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 Witam, po zrobieniu płyty (styrodur na bokach płyty) spadł deszcz, woda zebrała się na ok 5 cm ponad piasek na bokach, dziś śnieg dodatkowe 20 cm, temperatura -2, -3, miałem jutro założyć folię kubełkową i obsypać płytę. Co robić, odśnieżać i zasypywać czy zostawić. Obawiam się że nawet jak stopnieje śnieg, woda nie wchłonie się, będzie zamarzać mogą być wysadziny. Płyta 30 cm standardowo spód i boki w styrodurze 15 cm, pod spodem pod styrodurem mam jeszcze chudziak 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 16.12.2022 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2022 a jaki masz grunt? wysadzinowy? Bo jak nie to nie ma się czego bać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomot79 19.12.2022 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Grunt wysadzinowy, ale wokół płyty na szerokośc do 1 m piasek a pod nim kliniec i tłuczeń- była wymiana gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtherm 20.12.2022 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 (edytowane) Jeśli wymieniałeś grunt na piasek i kruszywo to przecież cała ideą tej wymiany gruntu jest to właśnie że piach a tym bardzie kruszywo nie są wysadzinowe tylko wodoprzepuszczalne, wiec woda powinna swobodnie wsiąkać do rury drenarskiej i być odprowadzona do studni chłonnej/ rowu itp . Co miało by zmienić obsypanie ? wiec czy to zrobisz czy nie efekt będzie ten sam Przecież jeśli zmarznie śnieg/lód to na powierzchni na tej podbudowie. No chyba ze płyta stoi w dole i woda tam napływa Ja osobiście bym ta płytę przykrył nawet jeśli jest w8 beton najlepiej papą ale nie grzana do podłoża tylko zgrzana ze sobą pasmami w jedna płachtę. U mnie burty stoją są nie zasypane było -17C i nie ma żadnego problemu z wysadzinami na kruszywie Edytowane 21 Grudnia 2022 przez irtherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linoytu 24.05.2024 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2024 (edytowane) Robiłem je w całej Nowej Anglii. Są we wszystkich książkach kodowych, jakie widziałem. Używałem jednego również w moim własnym domu. Zaoszczędzone tony https://tutuapp.uno/ Edytowane 27 Maja 2024 przez linoytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts