Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC ogrzewanie podłogowe tylko na czas wykończenia

latavka

Recommended Posts

Witam serdecznie , mam dom parterowy 109mkw , płaski dach , okna wstawione , wykonana termoizolacja , ogrzewanie podłogowe 100% wylewki.

Mam plan aby do wiosny działać w środku z pracami na które pozwoli temperatura panująca wewnątrz .

Chciałbym wykorzystać maksymalnie ten czas i właśnie zapewnić sobie takie warunki do pracy , stąd pytanie ...

Czy widzicie sens aby podłączyć na ten moment jakaś używaną PC 5kw do instalacji podłogówki ? Wgl czy jest możliwość jakoś wykorzystać istniejącą instalacje podłogową aby mieć warunki do pracy ?

Nie napisałem wcześniej więc dodam, że nie mam przyłącza do sieci elektrycznej ani wodociągowej.

Prąd z przedłużacza a woda ze zbiornika deszczowego od sąsiada.

Rozumiem ,że instalację musi być zalana /pompa cyrkulacyjna /zbiornik wyrównawczy/zawory ale na tym moja wiedza instalatorska się kończy ;))

A pompa ciepła basenowa zamontowana wewnątrz budynku i wpięta w instalację miałaby rację bytu ? lub jakiś bufor elektryczny z pompką oraz zbiornikiem wyrównawczym ?

pozdrawiam

Czy widzicie sens aby podłączyć na ten moment jakaś używaną PC 5 kw do instalacji podłogówki ?

Jeżeli już to raczej PC jaka by miała być docelowo do takiego budynku;

- potrzebne OZC budynku aby dobrać moc pompy,

- nie jest łatwo obecnie o PC,

- może KOCIOŁ ELEKTRYCZNY dwufunkcyjny

- Wgl czy jest możliwość jakoś wykorzystać istniejącą instalacje podłogową aby mieć warunki do pracy ?

....Nie napisałem wcześniej więc dodam, że nie mam przyłącza do sieci elektrycznej ani wodociągowej.

......Prąd z przedłużacza a woda ze zbiornika deszczowego od sąsiada.

Woda do podłogówki musi być ;

- czysta,

- instalacja podłogówki musi pracować z ciśnieniem rzędu > 1 bar,

- czyli woda napędzana pompą obiegową elektryczną

• Like 1

A pompa ciepła basenowa zamontowana wewnątrz budynku i wpięta w instalację miałaby rację bytu ? lub jakiś bufor elektryczny z pompką oraz zbiornikiem wyrównawczym ?

pozdrawiam

To nie ma szans zadziałać, grzałbyś się czysto prądem, bilans pobranej energii z powietrza wewnętrznego był by równy temu co podgrzałbyś wylewką - to przypomina działanie schładzania pomieszczenia za pomocą otwartej lodówki ;-)

• Like 1

• 3 months później...

Panowie jeszcze jedno pytanie...jestem na etapie szukania instalatora /hydraulika do kotłowni i mam niezły bajzel w głowie :bash:

Z racji tego ,że mam płytowe GWC które będzie podpięte pod rekuperator , czy jest możliwość zastosowania zużytego powietrza z wyrzutni do powietrznej pompy ciepła ?

Słyszałem też o buforach pod ogrzewanie podłogowe ...czy taka pompa 300L mogłaby spełnić taką funkcje?

pozdrawiam

• 7 months później...

powietrzne pompy ciepła stoją na zewnątrz, jedyne jednostki które "można" teoretycznie podpiąć pod wylot reku to boilery z pompami ciepła.

Moja rada nie baw się w takie wygibasy, reku ma wywalać zużyte powietrze na zewnątrz, wszelkie opory na wylocie wpływają na wentylację domu w którym oddychasz.