Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Jestem początkującym użytkownikiem, doświadczenie z takiego typu piecami mam znikome, więc do rzeczy dlaczego przy temperaturze zadanej 14 stopni piec zagrzewa do 15 z groszami , potem obserwowałem że temperatura nie spada poniżej 14 tylko cały czas się trzyma około 15 "świeczka" na piecyku co jakiś czas się pali , grzejniki są letnie, chłodne.

czy to ma tak działać ?

czy "tryb letni Eco" załączający się w zimie to normalne ?

IMG_3120.jpgIMG_3122.jpg

jak widać na zdjęciach jest "tryb letni - eco" załącza się kiedy podgrzeje na przykład do 16.0 stopni kiedy wartością zadaną jest 15 stopni

Edytowane przez adibe2022

Logika działania tej funkcji czy też trybu , jak by go nie nazywać jest tak niefunkcjonalna i nie przemyślana że już bardziej się nie da.

Tyczy to się wszystkich kotłów Viessmanna .

Drugi sezon grzewczy i gdy widzę tryb Eco na sterowniku to wylew się z moich ust potok niecenzuralnych słów w kierunku osoby która zaimplementowała tak nieudolnie ta funkcję.

I zaraz pojawi się konsultant na biały koniu tłumacząc że wie lepiej czego mi do szczęścia potrzeba. Może i tak jest ale jeżeli jest ktoś zadowolony z działania tej funkcji to bardzo proszę aby napisał w tym temacie .

W przypadku sterownika stałotemperaturowego mamy mozliwość podpięcia termostatu 0/1.

praca w takim trybie oznacza 1(zwarcie) pracuj na CO, 0(rozwarcie) - wyłącz centralne i wtedy na wyswietlaczu mamy taką sytuację jak na zdjeciu CO jest na OFF.

Witam,

Czyli jak jest "tryb letni - eco" piec nie pobiera żadnego gazu w danym momencie ?

to dlaczego jak mi się świeci ten tryb - świeci mi się "świeczka" na wyświetlaczu od pieca (czyli pobiera gaz)

(od czasu do czasu kiedy sprawdzam jak pracuje piec)

może być aktywna ochorna przed zamarzaniem, może byc praca na cwu...

bez wizyty przy kotle moge tylko zgadywać