Robinson74 11.12.2022 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 Mam pytanie odnośnie funkcji zaznaczonej strzałką. Po włączeniu tej funkcji (ikona robi się czerwona) kocioł wyłącza pompy do grzejników i do podłogówki - rozumiem to, bo CWU ma priorytet. Ale gdy po chwili wyłączę tę funkcję (ikona powraca do białego koloru), to kocioł w dalszym ciągu nabija temperaturę CWU zamiast włączyć pompy obiegowe i wrócić do ogrzewania pomieszczeń. Tu działa jakiś algorytm? I druga kwestia. Zdarzają się duże rozbieżności temperatury pomiędzy termometrem na zasobniku a temperaturą wyświetlaną przez kocioł. Czy może to wynikać z tego, że termometr Termiki jest chyba w górnej części zasobnika, a czujnik temperatury dla kotła jest w dolnej połowie zasobnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.12.2022 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 Jeżeli właczyłeś jednorazowy wygrzew to kocioł musi go dokończyć. termometr w zasobniku jest w górnej jego części, gdzie najdłużej znajduje się goraca woda. Czujnik kotłowy zasobnika jest ok 1/3 od dołu więc jak zuzywasz wodę i tam spadnie temperatura (zimna woda podawana jest od dołu) to kocioł sie załącza i ją dogrzewa by cały czas była ciepła w kranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.12.2022 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 Dzięki za wyjaśnienie. Czyli nie da się wyłączyć tego "wygrzewu". Myślałem, że ten przycisk na ekranie zadziała jak przełącznik. Udało mi się go wyłączyć dopiero poprzez zmniejszenie zadanej temperatury CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.12.2022 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 Przycisk wlącza a koniec jest dopiero po osiągnieciu wymaganej temepratury. Zatem gdy wustai się wymaganą temperaturę nizszą niż aktualna rzeczywista podgrzew zostanie zakończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts