Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja dachu

Chucke

Recommended Posts

Dzień dobry,

posiadam dach kopertowy, deskowany. zamiast papy jest folia. Na to blachodachówka - Budmat como.

Poddasze nie użytkowe, ma być ocieplony tylko strop betonowy, styropianem 31 cm + wylewka 5 cm.

Czy związku z tym, że poddasze będzie nie użytkowe oraz nie będzie dach ocieplany wełną od spodu, czy muszę zrobić jakieś otwory wentylacyjne czy folia, która jest pod blachodachówką wystarczy?

Dodam tylko, że folie wiałem najgrubsza jaką się dało.

Pozdrawiam

Deskowanie z desek. Strop będzie ocieplony.

Dopytuje bo znajomy, który budował dom z 3 lata temu, mówi, że powinien być na stropie przepływ powietrza, że jedną stroną wlatuje, a druga wylatuje, ale on ma poddasze użytkowe i pod deskami wyłożoną wełnę i przykryte płytą.

Wywiewki od kanalizacji mam tylko wyprowadzone na poddasze i na nich napowietrzacze i stwierdził, że potrzebny jest napływ "świeżego" powietrza.

No mały wlot przy okapie ( murłacie ) powinien być. To samo tyczy się otworu przy kalenicy. Tam deskowania być już nie powinno. Poza tym pomiędzy deskami powinny być przerwy takie aby przy zmianie wilgotności deskowania nie uszczelniało całkowicie ono tych przerw a ewentualna wilgoć miała ujście przez membranę.

Jeśli tak jest to dodatkowych otworów, kominków i okien np. na ścianie szczytowej już być nie musi.

Czy związku z tym, że poddasze będzie nie użytkowe oraz nie będzie dach ocieplany wełną od spodu, czy muszę zrobić jakieś otwory wentylacyjne czy folia, która jest pod blachodachówką wystarczy?

Dodam tylko, że folie wiałem najgrubsza jaką się dało.

W tym miejscu dachu nie liczy się grubość foli a parametr Sd (i ewentualnie wodoszczelność, ale ta przy blachodachówce nie jest aż tak istotna), który definiuje czy folię można zakwalifikować jako paroprzepuszczalną czy paroszczelną.

Jeśli folia jest paroprzepuszczalna (im niższy Sd tym lepiej) a poddasze nieużytkowe i między ociepleniem stropu a pomieszczeniem ogrzewanym szczelna paroizolacja, to dodatkowe otwory są zbędne.

Wywiewki od kanalizacji mam tylko wyprowadzone na poddasze i na nich napowietrzacze i stwierdził, że potrzebny jest napływ "świeżego" powietrza.

Wywiewki od kanalizy muszą być wykonane zgodnie z projektem, czyli wyprowadzone ponad dach. Każde inne rozwiązanie, nawet z "dopływem świeżego powietrza" jest błędne.

...

Dopytuje bo znajomy, który budował dom z 3 lata temu, mówi, że powinien być na stropie przepływ powietrza, że jedną stroną wlatuje, a druga wylatuje

...

Polecam to rozwiązanie plus dobra wentylacja kalenicy Jak poddasze będzie zbyt szczelne to w lato będzie tam sauna. Piszę to z własnego doświadczenia mając ocieplony tylko strop, dach kopertowy, deskowany, papa i dachówka. Na początku miałem zbyt mały przepływ powietrza i potem zrobiłem szczelinę praktycznie wzdłuz całej murłaty (południe-północ).

• 1 month później...