Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit problem

Minik82

Recommended Posts

Witam wszystkich

To moj pierwszy post/zapytanie

Mam problem z sufitem (na zdjeciu ciemniejsze plamy) i nie wiem co dalej zrobic

Ale po kolei

Na suficie jest polozona gladz polimerowa i byla gladzona na mokro, po tym etapie sciana byla gladka, pod swiatlo nie bylo zadnych razacych problemow (miejscami male zalamanie swiatla spowodowane pojedynczymi malymi garbami) ale ogolnie efekt w pelni mnie satysfakcjonowal, zeby po malowaniu tak wygladalo nie mialbym zadnych problemow z tym. Nastepnie sufit byl zagruntowany Acryl Putz gr43. No i potem to nieszczesne malowanie. Lepiej mi wychodzi malowanie walkiem z taboretu niz na teleskopie. Pierwsza warstwa rownolegle do okna a nastepnego dnia prostopadle. Z racji ze malowalem z taboretu pasy mialy nie caly metr. No i taki efekt Farba sniezka eko (dodalem troszeczke wody ale konsystencja na tyle gesta ze nic nie kapalo z walka) walek wlosie 9mm.

I co teraz?

Wstawiam link do zdjecie bo niestety odrzuca mi wstawianie

https://drive.google.com/file/d/1L0T4u8bBCPYfJstEUVXDyXSungvCW9Ek/view?usp=sharing

Mi to wygląda na niedomalowane miejsca albo ze względu na szpachlowanie nie do końca fachowe gładż z niektórych miejsc zeszła i przykleiła się do wałka. Taka ewentualność istnieje gdy farba jest za gęsta lub szpachlowanie jest na powierzchnię nie do końca odkurzoną lub zagruntowaną samym gruntem bez wody.

Gumowata powierzchnia tworząca się po unigruncie nie pozwala na przyklejenie się gładzi lub farby.

• 2 weeks później...

Szanowny Panie,

problem może tkwić w przygotowaniu podłoża (pozostałości pyłu na powierzchni). Proponuję przeszlifować sufit, dokładnie go odpylić, zagruntować cienką warstwą gruntu i pomalować. Jeśli konieczne jest jeszcze wyrównanie powierzchni, to można całościowo nałożyć cienką warstwę gładzi. Do malowania najlepiej wybrać głęboko matową farbę.