slander 17.12.2022 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2022 Witam serdecznie, Chciałbym rozpocząć wątek i wspólne rozważania z wymianą Waszych najlepszych doświadczeń w konfiguracji własnej elektrowni w domu jednorodzinnym, w skład którego w moim przypadku wejdzie: 1. Falownik Sofar HYD 10KTL-3PH, 2. Moduł zarządzania baterią BTS 5K -BDU, 3. Dobrej jakości i dobrze wyposażona rozdzielnica AC/DC, 4. moduły PV umieszczone na dachu o kącie 40st. [ planuję 2 wyspy modułów pv na dachu - 2 stringi ] Sofar wybrałem ponieważ, ma go siostra, szwagier, kuzyn, obaj sąsiedzi - więc dlatego Hybryda, ponieważ chcę zmagazynować i wykorzystać optymalną wartość pozyskanej z pv energii na własny użytek. Jak wspomniałem bazuję na Sofar HYD z rodziny KTL więc proszę o wsparcie merytoryczne bazujące na wspomnianym modelu. Magazyn energii będzie BTS 5K-BDU i na początek planuję zakup 1szt. baterii 400VDC BTS-E5-DS5 o mocy 5kW z opcją późniejszego rozszerzenia wg potrzeb. Inwerter planuję wpiąć bezpośrednio w GRID bez wydzielenia obwodu CRITICAL LOAD Rozważania chciałbym zacząć od pkt 3. Czy zakup gotowca lub też budowa rozdzielnicy AC/ DC z wszelkimi niezbędnymi zabezpieczeniami, które powinienem mieć w przypadku falownika HYD. Poniżej przykładowa gotowa rozdzielnica pv AC / DC: https://allegro.pl/oferta/rozdzielnica-pv-ac-dc-1000v-fotowoltaika-2-stringi-12142515879?reco_id=f3acaf92-7599-11ed-917a-02bc317e55ba&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020 Jest także w ofercie Sofarbox ale wg mnie cena dość wysoka jak na tylko stronę AC / 32A: https://sofar-sklep.pl/pl/p/SOFARBOX-32A-Rozdzielnia-AC-z-automatycznym-przelaczaniem-zasilania-do-falownikow-hybrydowych/164 Pytania pomocnicze: - Czy powinna zawierać w sobie wbudowany przełącznik agregat-sieć, - Czy wbudowany EPS falownika fizycznie przerzuci zasilanie sieć- akku przy stwierdzeniu zaniku prądu w sieci czy należy dodać ten element do rozdzielnicy AC/DC? - Czy może lepiej będzie przełącznik 3f agregat-sieć wyciągnąć na zewnątrz / zainstalować obok. Rozumiem, że pewnie odcina falownik od sieci w przypadku stwierdzenia problemów. Co po stronie DC: - ogranicznik przepięć - podstawa bezpiecznikowa np. 10x38 1000C / 32A - inne wg potrzeb Co po stronie AC: - wyłącznik nadprądowy np.Eaton HN-B16/3 3P B16A - ogranicznik przepięć np. Pro-Tec BY1-B+C/4 T1+T2 - inne wg potrzeb Speców w branży poproszę o propozycję schematu połączenia z góry dziękuję za merytoryczną wymianę doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 18.12.2022 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Witam serdecznie, Chciałbym rozpocząć wątek i wspólne rozważania z wymianą Waszych najlepszych doświadczeń w konfiguracji własnej elektrowni w domu jednorodzinnym, w skład którego w moim przypadku wejdzie: 1. Falownik Sofar HYD 10KTL-3PH, 2. Moduł zarządzania baterią BTS 5K -BDU, 3. Dobrej jakości i dobrze wyposażona rozdzielnica AC/DC, 4. moduły PV umieszczone na dachu o kącie 40st. [ planuję 2 wyspy modułów pv na dachu - 2 stringi ] Sofar wybrałem ponieważ, ma go siostra, szwagier, kuzyn, obaj sąsiedzi - więc dlatego Hybryda, ponieważ chcę zmagazynować i wykorzystać optymalną wartość pozyskanej z pv energii na własny użytek. Jak wspomniałem bazuję na Sofar HYD z rodziny KTL więc proszę o wsparcie merytoryczne bazujące na wspomnianym modelu. Magazyn energii będzie BTS 5K-BDU i na początek planuję zakup 1szt. baterii 400VDC BTS-E5-DS5 o mocy 5kW z opcją późniejszego rozszerzenia wg potrzeb. Inwerter planuję wpiąć bezpośrednio w GRID bez wydzielenia obwodu CRITICAL LOAD Rozważania chciałbym zacząć od pkt 3. Czy zakup gotowca lub też budowa rozdzielnicy AC/ DC z wszelkimi niezbędnymi zabezpieczeniami, które powinienem mieć w przypadku falownika HYD. Poniżej przykładowa gotowa rozdzielnica pv AC / DC: https://allegro.pl/oferta/rozdzielnica-pv-ac-dc-1000v-fotowoltaika-2-stringi-12142515879?reco_id=f3acaf92-7599-11ed-917a-02bc317e55ba&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020 Jest także w ofercie Sofarbox ale wg mnie cena dość wysoka jak na tylko stronę AC / 32A: https://sofar-sklep.pl/pl/p/SOFARBOX-32A-Rozdzielnia-AC-z-automatycznym-przelaczaniem-zasilania-do-falownikow-hybrydowych/164 Pytania pomocnicze: - Czy powinna zawierać w sobie wbudowany przełącznik agregat-sieć, - Czy wbudowany EPS falownika fizycznie przerzuci zasilanie sieć- akku przy stwierdzeniu zaniku prądu w sieci czy należy dodać ten element do rozdzielnicy AC/DC? - Czy może lepiej będzie przełącznik 3f agregat-sieć wyciągnąć na zewnątrz / zainstalować obok. Rozumiem, że pewnie odcina falownik od sieci w przypadku stwierdzenia problemów. Co po stronie DC: - ogranicznik przepięć - podstawa bezpiecznikowa np. 10x38 1000C / 32A - inne wg potrzeb Co po stronie AC: - wyłącznik nadprądowy np.Eaton HN-B16/3 3P B16A - ogranicznik przepięć np. Pro-Tec BY1-B+C/4 T1+T2 - inne wg potrzeb Speców w branży poproszę o propozycję schematu połączenia z góry dziękuję za merytoryczną wymianę doświadczeń Kolego, doczytaj sobie jeszcze w instrukcji KTL HYD czas przełączania siec / magazyn. Aby rozczarowań nie było. Co do skrzynek z przełącznikami, ciężko wyciągnąć takie informacje. Ja się swego czasu poddałem i Sofara porzuciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 18.12.2022 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Ja się swego czasu poddałem i Sofara porzuciłem. Na rzecz jakiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 19.12.2022 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Na rzecz jakiego? Fronius Gen24 ma nieco lepiej opisaną specyfikację(cena zabija, sama przełącznica to dodatkowe 6tyś ++). Ale mimo wszystko wszystkie hybrydy zostały prze zemnie skreślone, Czas przełączania z sieci na baterię po zaniku napięcia je przekreślał i czas pracy - proporcje maksymalne dla off grid... bo i takie cudo istnieje przy hybrydach. Jakieś chińczyki najtańszee niby nie mają takich problemów. Goodwe czy jakiś Sunspec czy coś. Ale temat zarzuciłem z powodu braku śladów o wykonanych i 100% funkcjonalnych instalacjach. Wybrałem więc zwykły off grid na bateriach niskonapięciowych. W połączeniu z falownikiem ON grid. Victron multiplus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slander 21.12.2022 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Kolego, doczytaj sobie jeszcze w instrukcji KTL HYD czas przełączania siec / magazyn. Aby rozczarowań nie było. Co do skrzynek z przełącznikami, ciężko wyciągnąć takie informacje. Ja się swego czasu poddałem i Sofara porzuciłem. Witam, czas przełączania wyjścia AC z poziomu off-grid jest < 15ms więc nie jest to argument aby go dyskwalifikować na tym etapie. Zestaw jest interesujący ponieważ może pracować na 400V DC z baterii na konwersję 400V AC przy minimalnych stratach na konwersji o którym jakoś niewielu mówi oferując np baterie 48V DC. 5-6 kWp na 1 stringu na dachu powinno spokojnie wystarczyć na ładowanie baterii 10kWp z opcją rozszerzenia i nie oddawać zbyt dużo wygenerowanej w pv energii do sieci w net billingu. Mój wątek dotyczy wiedzy specjalistycznej od SOFAR praktyków, którzy na tym pracują i modyfikują szukając najlepszych rozwiązań. Czekam na merytoryczną wymianę doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slander 22.12.2022 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Na rzecz jakiego? Rodzina falowników hybrydowych Sofar HYD KTL jest najnowszą gamą ich hybryd więc bazujemy na danych, faktach i liczbach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slander 01.03.2023 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Witam, wracam do tematu schematu podłączenia mojej instalacji [ po konsultacjach z praktykami ] Normal Work - pompowanie z PV: Priorytet 1: baterii 2. Tauron UPS MOde - pompowanie z PV baterii i zużycie poprzez AC Load - cały dom Rozłacznik agregat sieć z rozłacznym N dodatkowo rozłacznik 4P w sytuacji braku zasilania z Tauron i upewnienia się, że nie będziemy wyspą energetyczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slander 18.12.2023 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 Witam po krótkiej przerwie proszę pamiętać, aby dobrze przekalkulować max moce na fazę w hybrydach.W moim przypadku jest to Hyd 10ktl -3ph i ma on 10000W/3=3,33kW/fazę + zabezpieczenie w piku.Magazyn energii nie zmienia faktu, że choć mam pojemność baterii, xx kWh która może wystarczyć na sytuację z brakiem zasilania - wciąż moim ograniczeniem jest falownik i to co poda dalej.Samo korzystanie z magazynu i mocy generowanej przez słońce - to bajkaNauczka na przyszłość - wziąć większy falownik pv aby się nie ograniczać, niewiele droższy hyd 20ktl-3ph daje już 6,66kW / fazę więc ogarnie większość odbiorników na typowych obwodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts