Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sofar HYD 10KTL-3PH + Sofar BTS-XX-BDU

slander

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Chciałbym rozpocząć wątek i wspólne rozważania z wymianą Waszych najlepszych doświadczeń w konfiguracji własnej elektrowni w domu jednorodzinnym, w skład którego w moim przypadku wejdzie:

1. Falownik Sofar HYD 10KTL-3PH,

2. Moduł zarządzania baterią BTS 5K -BDU,

3. Dobrej jakości i dobrze wyposażona rozdzielnica AC/DC,

4. moduły PV umieszczone na dachu o kącie 40st. [ planuję 2 wyspy modułów pv na dachu - 2 stringi ]

Sofar wybrałem ponieważ, ma go siostra, szwagier, kuzyn, obaj sąsiedzi - więc dlatego :D

Hybryda, ponieważ chcę zmagazynować i wykorzystać optymalną wartość pozyskanej z pv energii na własny użytek.

Jak wspomniałem bazuję na Sofar HYD z rodziny KTL więc proszę o wsparcie merytoryczne bazujące na wspomnianym modelu.

Magazyn energii będzie BTS 5K-BDU i na początek planuję zakup 1szt. baterii 400VDC BTS-E5-DS5 o mocy 5kW z opcją późniejszego rozszerzenia wg potrzeb.

Inwerter planuję wpiąć bezpośrednio w GRID bez wydzielenia obwodu CRITICAL LOAD

Rozważania chciałbym zacząć od pkt 3.

Czy zakup gotowca lub też budowa rozdzielnicy AC/ DC z wszelkimi niezbędnymi zabezpieczeniami, które powinienem mieć w przypadku falownika HYD.

Poniżej przykładowa gotowa rozdzielnica pv AC / DC:

https://allegro.pl/oferta/rozdzielnica-pv-ac-dc-1000v-fotowoltaika-2-stringi-12142515879?reco_id=f3acaf92-7599-11ed-917a-02bc317e55ba&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020

Jest także w ofercie Sofarbox ale wg mnie cena dość wysoka jak na tylko stronę AC / 32A:

https://sofar-sklep.pl/pl/p/SOFARBOX-32A-Rozdzielnia-AC-z-automatycznym-przelaczaniem-zasilania-do-falownikow-hybrydowych/164

Pytania pomocnicze:

- Czy powinna zawierać w sobie wbudowany przełącznik agregat-sieć,

- Czy wbudowany EPS falownika fizycznie przerzuci zasilanie sieć- akku przy stwierdzeniu zaniku prądu w sieci czy należy dodać ten element do rozdzielnicy AC/DC?

- Czy może lepiej będzie przełącznik 3f agregat-sieć wyciągnąć na zewnątrz / zainstalować obok. Rozumiem, że pewnie odcina falownik od sieci w przypadku stwierdzenia problemów.

Co po stronie DC:

- ogranicznik przepięć

- podstawa bezpiecznikowa np. 10x38 1000C / 32A

- inne wg potrzeb

Co po stronie AC:

- wyłącznik nadprądowy np.Eaton HN-B16/3 3P B16A

- ogranicznik przepięć np. Pro-Tec BY1-B+C/4 T1+T2

- inne wg potrzeb

Speców w branży poproszę o propozycję schematu połączenia

z góry dziękuję za merytoryczną wymianę doświadczeń

Witam serdecznie,

Chciałbym rozpocząć wątek i wspólne rozważania z wymianą Waszych najlepszych doświadczeń w konfiguracji własnej elektrowni w domu jednorodzinnym, w skład którego w moim przypadku wejdzie:

1. Falownik Sofar HYD 10KTL-3PH,

2. Moduł zarządzania baterią BTS 5K -BDU,

3. Dobrej jakości i dobrze wyposażona rozdzielnica AC/DC,

4. moduły PV umieszczone na dachu o kącie 40st. [ planuję 2 wyspy modułów pv na dachu - 2 stringi ]

Sofar wybrałem ponieważ, ma go siostra, szwagier, kuzyn, obaj sąsiedzi - więc dlatego :D

Hybryda, ponieważ chcę zmagazynować i wykorzystać optymalną wartość pozyskanej z pv energii na własny użytek.

Jak wspomniałem bazuję na Sofar HYD z rodziny KTL więc proszę o wsparcie merytoryczne bazujące na wspomnianym modelu.

Magazyn energii będzie BTS 5K-BDU i na początek planuję zakup 1szt. baterii 400VDC BTS-E5-DS5 o mocy 5kW z opcją późniejszego rozszerzenia wg potrzeb.

Inwerter planuję wpiąć bezpośrednio w GRID bez wydzielenia obwodu CRITICAL LOAD

Rozważania chciałbym zacząć od pkt 3.

Czy zakup gotowca lub też budowa rozdzielnicy AC/ DC z wszelkimi niezbędnymi zabezpieczeniami, które powinienem mieć w przypadku falownika HYD.

Poniżej przykładowa gotowa rozdzielnica pv AC / DC:

https://allegro.pl/oferta/rozdzielnica-pv-ac-dc-1000v-fotowoltaika-2-stringi-12142515879?reco_id=f3acaf92-7599-11ed-917a-02bc317e55ba&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020

Jest także w ofercie Sofarbox ale wg mnie cena dość wysoka jak na tylko stronę AC / 32A:

https://sofar-sklep.pl/pl/p/SOFARBOX-32A-Rozdzielnia-AC-z-automatycznym-przelaczaniem-zasilania-do-falownikow-hybrydowych/164

Pytania pomocnicze:

- Czy powinna zawierać w sobie wbudowany przełącznik agregat-sieć,

- Czy wbudowany EPS falownika fizycznie przerzuci zasilanie sieć- akku przy stwierdzeniu zaniku prądu w sieci czy należy dodać ten element do rozdzielnicy AC/DC?

- Czy może lepiej będzie przełącznik 3f agregat-sieć wyciągnąć na zewnątrz / zainstalować obok. Rozumiem, że pewnie odcina falownik od sieci w przypadku stwierdzenia problemów.

Co po stronie DC:

- ogranicznik przepięć

- podstawa bezpiecznikowa np. 10x38 1000C / 32A

- inne wg potrzeb

Co po stronie AC:

- wyłącznik nadprądowy np.Eaton HN-B16/3 3P B16A

- ogranicznik przepięć np. Pro-Tec BY1-B+C/4 T1+T2

- inne wg potrzeb

Speców w branży poproszę o propozycję schematu połączenia

z góry dziękuję za merytoryczną wymianę doświadczeń

Kolego, doczytaj sobie jeszcze w instrukcji KTL HYD czas przełączania siec / magazyn. Aby rozczarowań nie było.

Co do skrzynek z przełącznikami, ciężko wyciągnąć takie informacje. Ja się swego czasu poddałem i Sofara porzuciłem.

Na rzecz jakiego?

Fronius Gen24 ma nieco lepiej opisaną specyfikację(cena zabija, sama przełącznica to dodatkowe 6tyś ++). Ale mimo wszystko wszystkie hybrydy zostały prze zemnie skreślone,

Czas przełączania z sieci na baterię po zaniku napięcia je przekreślał i czas pracy - proporcje maksymalne dla off grid... bo i takie cudo istnieje przy hybrydach.

Jakieś chińczyki najtańszee niby nie mają takich problemów. Goodwe czy jakiś Sunspec czy coś. Ale temat zarzuciłem z powodu braku śladów o wykonanych i 100% funkcjonalnych instalacjach.

Wybrałem więc zwykły off grid na bateriach niskonapięciowych. W połączeniu z falownikiem ON grid.

Victron multiplus.

Kolego, doczytaj sobie jeszcze w instrukcji KTL HYD czas przełączania siec / magazyn. Aby rozczarowań nie było.

Co do skrzynek z przełącznikami, ciężko wyciągnąć takie informacje. Ja się swego czasu poddałem i Sofara porzuciłem.

Witam,

czas przełączania wyjścia AC z poziomu off-grid jest < 15ms więc nie jest to argument aby go dyskwalifikować na tym etapie.

Zestaw jest interesujący ponieważ może pracować na 400V DC z baterii na konwersję 400V AC przy minimalnych stratach na konwersji o którym jakoś niewielu mówi oferując np baterie 48V DC.

5-6 kWp na 1 stringu na dachu powinno spokojnie wystarczyć na ładowanie baterii 10kWp z opcją rozszerzenia i nie oddawać zbyt dużo wygenerowanej w pv energii do sieci w net billingu.

Mój wątek dotyczy wiedzy specjalistycznej od SOFAR praktyków, którzy na tym pracują i modyfikują szukając najlepszych rozwiązań.

Czekam na merytoryczną wymianę doświadczeń.

• 2 months później...

Witam,

wracam do tematu schematu podłączenia mojej instalacji [ po konsultacjach z praktykami ]

schemat_1.jpg

Normal Work - pompowanie z PV: Priorytet 1: baterii 2. Tauron

UPS MOde - pompowanie z PV baterii i zużycie poprzez AC Load - cały dom

Rozłacznik agregat sieć z rozłacznym N dodatkowo rozłacznik 4P w sytuacji braku zasilania z Tauron i upewnienia się, że nie będziemy wyspą energetyczną

• 9 months później...

Witam po krótkiej przerwie

proszę pamiętać, aby dobrze przekalkulować max moce na fazę w hybrydach.

W moim przypadku jest to Hyd 10ktl -3ph i ma on 10000W/3=3,33kW/fazę + zabezpieczenie w piku.

Magazyn energii nie zmienia faktu, że choć mam pojemność baterii, xx kWh która może wystarczyć na sytuację z brakiem zasilania - wciąż moim ograniczeniem jest falownik i to co poda dalej.

Samo korzystanie z magazynu i mocy generowanej przez słońce - to bajka

Nauczka na przyszłość - wziąć większy falownik pv aby się nie ograniczać, niewiele droższy hyd 20ktl-3ph daje już 6,66kW / fazę więc ogarnie większość odbiorników na typowych obwodach.