bartolomeooo 18.12.2022 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2022 Pytanie o wykończenie prysznica bez brodzika - mam z trzech stron ściany w płytkach i z jednej drzwi do prysznica 1. W którym miejscu fuga a gdzie silikon jeśli chodzi o ściany i podłogę? 2. Płytki przy samym odpływie liniowym fugą czy silikonem? 3. Jak przykleić płytkę w środek odpływu liniowego? Czyli do tej stali? Dookoła fuga czy silikon? 4. Pierwszy raz to robie, z fugą jest w miarę prosto, silikonu jeszcze nie używałem. Ale róg ściany ma różne szerokości (jedna ściana idzie trochę krzywo, a potem w drugą stronę dobrym pomysłem jest naklejenie w ten róg taśmę do płytki i silikonem trochę "wyrównać"? W ogóle w niektórych miejscach będzie bardzo dużo silikonu, dziura ma nawet 1 szer x1.5 głębokość cm - to nie problem? Nie znalazłem odpowiedzi w internecie a nie chcę popełnić błędu. (Hydroizolacje stref mokrych zrobiłem raczej prawidłowo). Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 20.12.2022 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Według mnie:1. Silikon wyłącznie w narożnikach pomiędzy płytkami podłogowymi i ścianami.2. Silikonem, w razie czego prościej usunąć i położyć nowy.3. Jest do tego klej, w każdym markecie budowlanym Ci doradzą odpowiedni.4. Sprawdź pistolety do mas/silikonów firmy Draumet, tam kilka modeli ma takie ciekawe końcówki, które właśnie w takich sytuacjach są przydatne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 21.12.2022 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Co do zasady, fugi i dylatacje wypełnia się materiałem elastycznym w dwóch wypadkach: na styku dwóch różnych materiałów (a precyzyjniej materiały, które mają różny współczynnik rozszerzalności termicznej, bo np. stal i beton w elemencie żelbetowym pracują jednakowo) lub powierzchnie konstrukcyjnie inaczej mogą pracować. Czyli ściana i wylewka podłogowa to dwa różne elementy, które w takcie eksploatacji budynki względem siebie pracują. Sposób montażu odpływu pokazano np. tutaj: W przypadku głębokich fug wypełnia się je najpierw tzw. sznurem dylatacyjnym, pozostawiając 3-5mm od górnej powierzchni miejsca np. na silikon. Sznury nie są drogie, dostępne w różnych średnicach, dobiera się je zawsze o 1-3mm szersze niż szpara, muszą ciasno wchodzić. Chodzi o to, że im grubsza warstwa silikonu tym dłużej trwa wysychanie i łatwiej go uszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 21.12.2022 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Pytanie o wykończenie prysznica bez brodzika - mam z trzech stron ściany w płytkach i z jednej drzwi do prysznica 1. W którym miejscu fuga a gdzie silikon jeśli chodzi o ściany i podłogę? 2. Płytki przy samym odpływie liniowym fugą czy silikonem? 3. Jak przykleić płytkę w środek odpływu liniowego? Czyli do tej stali? Dookoła fuga czy silikon? 4. Pierwszy raz to robie, z fugą jest w miarę prosto, silikonu jeszcze nie używałem. Ale róg ściany ma różne szerokości (jedna ściana idzie trochę krzywo, a potem w drugą stronę dobrym pomysłem jest naklejenie w ten róg taśmę do płytki i silikonem trochę "wyrównać"? W ogóle w niektórych miejscach będzie bardzo dużo silikonu, dziura ma nawet 1 szer x1.5 głębokość cm - to nie problem? Nie znalazłem odpowiedzi w internecie a nie chcę popełnić błędu. (Hydroizolacje stref mokrych zrobiłem raczej prawidłowo). Proszę o pomoc. Polecam fugi żywiczne (epoksydowe). Należy być jednak starannym przy ich przygotowywaniu oraz usuwaniu resztek (strasznie trudno je się usuwa po utwardzeniu). Fugowaliśmy 1&2&3 (odpływ ścienny). Silikon daliśmy tylko na łączeniu szyby ze ścianą. Silikon nakładaj wyciskaczem, powoli wyciskając tubę, końcówkę trzymaj 2 cm nad powierzchnią. Potem wygładź palcem zamoczonym w płynie do naczyń. Nadmiar ściągnij papierem. Odczekaj min. 24h przed wykorzystaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolomeooo 21.12.2022 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Dziękuję za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toucantruly 23.10.2023 03:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2023 Doświadczenie nauczyło mnie, że opinie są różne, a te negatywne wynikają z niedoświadczonych wykonawców lub materiałów imitujących mikrocement.mario games Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Procinct 23.10.2023 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2023 Oto kilka wskazówek, jak wykończyć prysznic bez brodzika: geometry dash 1. Użyj fugi pomiędzy płytkami ściennymi prysznica. W miejscach styku ścian z podłogą użyj masy silikonowej. Uszczelnienie zapewnia większą elastyczność ruchu. 2. Użyj masy silikonowej wokół krawędzi odpływu liniowego w miejscu styku z płytkami podłogowymi. To uszczelnia je i umożliwia ruch. 3. Do przyklejenia płytki osłony odpływu można użyć kleju budowlanego, np. gwoździ w płynie. Nałóż listwę wokół krawędzi ramki odpływu, a następnie mocno dociśnij płytkę. Fuga wokół krawędzi płytek. 4. W przypadku nierównych ścian zastosowanie systemu poziomowania płytek może pomóc w wyrównaniu płytek. Szczeliny do 1-1,5cm można w razie potrzeby wypełnić silikonem - jest to w porządku. W przypadku głębokich szczelin należy najpierw zastosować pręt podkładowy. fuga między płytkami, masa uszczelniająca między płytkami i innymi powierzchniami. Nie spiesz się i nie spiesz się z aplikacją silikonu. Wygładź za pomocą narzędzia do uszczelniania, aby uzyskać schludne wykończenie. Uszczelniacze mogą również pomóc w ograniczeniu plam i przebarwień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 26.10.2023 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Zabawne jest czytanie rad dotyczących elastyczności połączenia odpływu liniowego z płytkami podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts