Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie o wykończenie prysznica bez brodzika - mam z trzech stron ściany w płytkach i z jednej drzwi do prysznica

1. W którym miejscu fuga a gdzie silikon jeśli chodzi o ściany i podłogę?

2. Płytki przy samym odpływie liniowym fugą czy silikonem?

3. Jak przykleić płytkę w środek odpływu liniowego? Czyli do tej stali? Dookoła fuga czy silikon?

4. Pierwszy raz to robie, z fugą jest w miarę prosto, silikonu jeszcze nie używałem. Ale róg ściany ma różne szerokości (jedna ściana idzie trochę krzywo, a potem w drugą stronę :D dobrym pomysłem jest naklejenie w ten róg taśmę do płytki i silikonem trochę "wyrównać"? W ogóle w niektórych miejscach będzie bardzo dużo silikonu, dziura ma nawet 1 szer x1.5 głębokość cm - to nie problem?

Nie znalazłem odpowiedzi w internecie a nie chcę popełnić błędu. (Hydroizolacje stref mokrych zrobiłem raczej prawidłowo).

Proszę o pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/271546-fugowanie-silikonowanie/

Według mnie:

1. Silikon wyłącznie w narożnikach pomiędzy płytkami podłogowymi i ścianami.

2. Silikonem, w razie czego prościej usunąć i położyć nowy.

3. Jest do tego klej, w każdym markecie budowlanym Ci doradzą odpowiedni.

4. Sprawdź pistolety do mas/silikonów firmy Draumet, tam kilka modeli ma takie ciekawe końcówki, które właśnie w takich sytuacjach są przydatne.

• Like 1
https://forum.murator.pl/topic/271546-fugowanie-silikonowanie/#findComment-8039413

Co do zasady, fugi i dylatacje wypełnia się materiałem elastycznym w dwóch wypadkach: na styku dwóch różnych materiałów (a precyzyjniej materiały, które mają różny współczynnik rozszerzalności termicznej, bo np. stal i beton w elemencie żelbetowym pracują jednakowo) lub powierzchnie konstrukcyjnie inaczej mogą pracować. Czyli ściana i wylewka podłogowa to dwa różne elementy, które w takcie eksploatacji budynki względem siebie pracują. Sposób montażu odpływu pokazano np. tutaj:

W przypadku głębokich fug wypełnia się je najpierw tzw. sznurem dylatacyjnym, pozostawiając 3-5mm od górnej powierzchni miejsca np. na silikon. Sznury nie są drogie, dostępne w różnych średnicach, dobiera się je zawsze o 1-3mm szersze niż szpara, muszą ciasno wchodzić. Chodzi o to, że im grubsza warstwa silikonu tym dłużej trwa wysychanie i łatwiej go uszkodzić.

https://forum.murator.pl/topic/271546-fugowanie-silikonowanie/#findComment-8039625

Pytanie o wykończenie prysznica bez brodzika - mam z trzech stron ściany w płytkach i z jednej drzwi do prysznica

1. W którym miejscu fuga a gdzie silikon jeśli chodzi o ściany i podłogę?

2. Płytki przy samym odpływie liniowym fugą czy silikonem?

3. Jak przykleić płytkę w środek odpływu liniowego? Czyli do tej stali? Dookoła fuga czy silikon?

4. Pierwszy raz to robie, z fugą jest w miarę prosto, silikonu jeszcze nie używałem. Ale róg ściany ma różne szerokości (jedna ściana idzie trochę krzywo, a potem w drugą stronę :D dobrym pomysłem jest naklejenie w ten róg taśmę do płytki i silikonem trochę "wyrównać"? W ogóle w niektórych miejscach będzie bardzo dużo silikonu, dziura ma nawet 1 szer x1.5 głębokość cm - to nie problem?

Nie znalazłem odpowiedzi w internecie a nie chcę popełnić błędu. (Hydroizolacje stref mokrych zrobiłem raczej prawidłowo).

Proszę o pomoc.

Polecam fugi żywiczne (epoksydowe). Należy być jednak starannym przy ich przygotowywaniu oraz usuwaniu resztek (strasznie trudno je się usuwa po utwardzeniu).

Fugowaliśmy 1&2&3 (odpływ ścienny). Silikon daliśmy tylko na łączeniu szyby ze ścianą.

Silikon nakładaj wyciskaczem, powoli wyciskając tubę, końcówkę trzymaj 2 cm nad powierzchnią. Potem wygładź palcem zamoczonym w płynie do naczyń. Nadmiar ściągnij papierem. Odczekaj min. 24h przed wykorzystaniem.

https://forum.murator.pl/topic/271546-fugowanie-silikonowanie/#findComment-8039662

• 10 months później...

Oto kilka wskazówek, jak wykończyć prysznic bez brodzika: geometry dash

1. Użyj fugi pomiędzy płytkami ściennymi prysznica. W miejscach styku ścian z podłogą użyj masy silikonowej. Uszczelnienie zapewnia większą elastyczność ruchu.

2. Użyj masy silikonowej wokół krawędzi odpływu liniowego w miejscu styku z płytkami podłogowymi. To uszczelnia je i umożliwia ruch.

3. Do przyklejenia płytki osłony odpływu można użyć kleju budowlanego, np. gwoździ w płynie. Nałóż listwę wokół krawędzi ramki odpływu, a następnie mocno dociśnij płytkę. Fuga wokół krawędzi płytek.

4. W przypadku nierównych ścian zastosowanie systemu poziomowania płytek może pomóc w wyrównaniu płytek. Szczeliny do 1-1,5cm można w razie potrzeby wypełnić silikonem - jest to w porządku. W przypadku głębokich szczelin należy najpierw zastosować pręt podkładowy.

fuga między płytkami, masa uszczelniająca między płytkami i innymi powierzchniami. Nie spiesz się i nie spiesz się z aplikacją silikonu. Wygładź za pomocą narzędzia do uszczelniania, aby uzyskać schludne wykończenie. Uszczelniacze mogą również pomóc w ograniczeniu plam i przebarwień.

https://forum.murator.pl/topic/271546-fugowanie-silikonowanie/#findComment-8080093