PokazCoPotrafisz 19.12.2022 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2022 Witam,Może jest ktoś na forum kto posiada wiedzę na temat poddasza nieużytkowego w domu parterowym, czy ono się wlicza do powierzchni użytkowej. Zainteresowałem sie tym tematem w związku z fakturami VAT, które są za materiały czy usługi.Podobno jezeli dom ma mniej niż 300m2 powierzchni użytkowej to faktury można dostawać na 8%. Jeżeli ma więcej niż 300m2 to należy wtedy przeliczać jaka cześć jest na 8% a jaka na 23%. W przypadku mojego domu parterowego w projekcie mam wpisane że powierzchnia użytkowa to 146m2, chyba to jest liczony tylko parter. Natomiast poddasza nieużytkowego (strychu) pewnie będzie więcej około 160m2 ( nie odejmując skosów itp). Tak samo w przypadku podatków, co się wpisuje? Jaką powierzchnię? I teraz czy w moim przypadku faktury mogę brać na 8%? Czy wszystko powinno być na 23%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzeus86 22.12.2022 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 wpisuje sie powierzchnię zgodną z pozwoleniem na budowę i projektem, na podstawie którego została wydana decyzja - tam masz określoną powierzchnię użytkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.01.2023 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Skoro poddasze jest nieużytkowe, to trudno tą powierzchnię zaliczać jako " użytkową ", jeśli taką nie jest.Poza tym zmieniła się Norma obliczania powierzchni użytkowej, gdzie ( między innymi ) powierzchnię " ruchu ", czy też powierzchnię " usługowo techniczną " nie wlicza się do powierzchni użytkowej budynku.Obowiązująca Norma : PN-ISO 9836: 2015-12Nie obowiązująca : PN-ISO 9836_1997 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts