Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powierzchnia użytkowa domu parterowego a VAT

PokazCoPotrafisz

Recommended Posts

Witam,

Może jest ktoś na forum kto posiada wiedzę na temat poddasza nieużytkowego w domu parterowym, czy ono się wlicza do powierzchni użytkowej.

Zainteresowałem sie tym tematem w związku z fakturami VAT, które są za materiały czy usługi.

Podobno jezeli dom ma mniej niż 300m2 powierzchni użytkowej to faktury można dostawać na 8%. Jeżeli ma więcej niż 300m2 to należy wtedy przeliczać jaka cześć jest na 8% a jaka na 23%.

W przypadku mojego domu parterowego w projekcie mam wpisane że powierzchnia użytkowa to 146m2, chyba to jest liczony tylko parter. Natomiast poddasza nieużytkowego (strychu) pewnie będzie więcej około 160m2 ( nie odejmując skosów itp).

Tak samo w przypadku podatków, co się wpisuje? Jaką powierzchnię?

I teraz czy w moim przypadku faktury mogę brać na 8%? Czy wszystko powinno być na 23%?

• 4 weeks później...

Skoro poddasze jest nieużytkowe, to trudno tą powierzchnię zaliczać jako " użytkową ", jeśli taką nie jest.

Poza tym zmieniła się Norma obliczania powierzchni użytkowej, gdzie ( między innymi ) powierzchnię " ruchu ", czy też powierzchnię " usługowo techniczną " nie wlicza się do powierzchni użytkowej budynku.

Obowiązująca Norma : PN-ISO 9836: 2015-12

Nie obowiązująca : PN-ISO 9836_1997