michal 77 20.12.2022 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Dzien dobry. Stoję przed dylematem wyboru kotłowni co + woda użytkowa. Jestem kompletnie zielony. Mam podłogówkę na całej powierzchni + dwie drabinki w łazienkach. Budynek 140m, nowo wybudowany z pustaka max+15cm czarny styropian. Okna raczej ciepłe. 5 osób. Staram się samemu ogarnąć i cokolwiek zrozumieć, ale jak po grudzie. Czytam różne fora i oglądam schematy.Na początku ktoś zaproponował, że optymalnym rozwiązaniem będzie kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny. Ja od siebie dodalem wymóg (nie wiem czy sensownie) aby była opcja rozbudowania kotłowni w przyszłości o pompę ciepła lub wspomaganie jej jakąś formą energii solarnej + stacje uzdatniania wody (mieszkam w okolicy ze strasznie twardą wodą, a to podobno skraca żywotność pieca) . 3 różne firmy zaproponowały konkretne rozwiązania. Nie kwestionuje ich rozwiązań i mam wrażenie, że każdy z fachowców mówił sensownie i chyba znał się na tym co robi, ale jednocześnie każdy z nich nie do końca podzielał pomysły pozostałych:)Dodatkowo właśnie w jakims mądrym opracowaniu przeczytałem, że kocioł dwufunkcyjny to super sprawa, ale raczej do małego domku, z jedną łazienką i rodziną 2+1. Kolejna wątpliwość to wybór pomiędzy zestawem z bojlerem, a zestawem z buforem. (cokolwiek to znaczy) Jeden z fachowców przedstawił mi alternatywę, argumentując że bufor będzie świetnie działał z podłogówką no i ma dużą pojemność , co przy dużej rodzinie ma znaczenie. Tylko, że ja nie bardzo rozumiem różnicę. Z kolei inny fachowiec obśmiał pomysł i powiedział że dla rodziny 2+3 zasobnik 120 l to w zupełności wystarczy, bo kocioł zapewnia niemal przepływowe grzanie i nie ma konieczności podgrzewania dużego zasobnika. Generalnie jestem już zmęczony i zniechęcony. Wziąłbym pierwsze z brzegu rozwiązanie, ale ceny są jak dla mnie z tych abstrakcyjnych (od 20do30 tyś) i chcę wybrać optymalnie. Na ten moment mam następujące propozycje (dotyczy pieca, zasobnika i montażu wraz ze stacją uzdatniania wody): kocioł gazowy kondensacyjny Ariston Class Onezasobnik 120l (lub więcej?)około 20 tyś kocioł Kondensat Thelia Condens AS 18Azasobnik Baks 140l W/SPIRokoło 25 tyś kocioł AGC 25/V 160 SL 5,6-25,5 KWModulens gazowy kondensacyjny Diem. ISYSTokoło 30tyś Czy jakaś litościwa dusza mogłaby mi cos dopowiedzieć, czy proponowane rozwiązania są w miarę sensowne, czy np któreś wyraźnie odstaje in + lub in- ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.12.2022 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Termet Ecocondens Gold Plus 20 19 kW+ zasobnik 120 L + regulator + czujnik temp. zew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 21.12.2022 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 Ważna rzeczą jest też dostęp do serwisu danego kotła.Ciekawe jak podłączysz te drabinki do instalacji)jak w rozdzielacz podlogowki to będą "grzały"tyle co nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts