Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawierzchnia grysowa zamiast bruku/granitu

Recommended Posts

Cześć,

Mam wykonaną podbudowę z tłucznia i klińca, pozostała mi do wykończenia nawierzchnia. Długo się zastanawiałem nad tym i finalnie, ekonomicznie, będzie wysypać na to warstwę ok. 5 cm zagęszczonego grysu, który nie brudzi (~400m2). Pytanie - jaki grys/żwirek polecacie, aby nie było z nim problemu jeśli chodzi o przemieszczenie/przenoszenie/brudzenie?

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
"Nawierzchnie z ziemi. Pasują szczególnie do ogrodów w stylu naturalnym. Dobra nawierzchnia ziemna powinna zawierać 30% gliny i 70% piasku. Takie proporcje uzyskuje się, dodając do rodzimego gruntu: suszoną mieloną glinę (można kupić w cegielni) – jeśli grunt jest piaszczysty lub piasek – jeżeli jest gliniasty. Składniki trzeba wymieszać z glebą do głębokości 15 cm i zagęścić. W gruncie piaszczysto-gliniastym kształt drogi wycina się szpadlem lub równiarką i zagęszcza. Przekrój poprzeczny drogi powinien mieć kształt łuku o spadku 3% od osi ku krawędziom. Jej powierzchnię można uszlachetnić cienką ubitą warstwą piasku lub miału kamiennego. Drogi ziemne są mniej trwałe niż inne nawierzchnie i wymagają częstej konserwacji."

Proponowałbym wziąć pod rozwagę również destrukt asfaltowy jako alternatywę.

Za

Cena

Na odpowiednim podłożu i przy odpowiedniej granulacji można zwykła zagęszczarką wyprofilować odpowiednią nawierzchnię

Nie ma wad grysu, chodzi się po nim jak po asfalcie. No prawie

Przeciw

Niektóre gminy traktują go jako odpad

Przy długotrwałej ekspozycji na słońce może emitować zapach smoły

Nie każdy lubi mieć a ogrodzie ścieżki asfaltowe

pozdrawiam

Edytowane przez Tompas

U mnie w okolicy sprzedają specjalny kliniec 0-5mm, wymieszany z gliną. Robiłem z tego ostatnie 5 cm drogi, po wysypaniu, ubiciu i kilku opadach deszczu robi się z tego bardzo twarda nawierzchnia, którą musiałem ostatnio kilofem rozkopać pod kabel. Mam już ją 10 lat i nigdy nie musiałem nic dosypywać ani równać

• 2 weeks później...
  • 1 month później...