simk 20.12.2022 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2022 Cześć, Mam wykonaną podbudowę z tłucznia i klińca, pozostała mi do wykończenia nawierzchnia. Długo się zastanawiałem nad tym i finalnie, ekonomicznie, będzie wysypać na to warstwę ok. 5 cm zagęszczonego grysu, który nie brudzi (~400m2). Pytanie - jaki grys/żwirek polecacie, aby nie było z nim problemu jeśli chodzi o przemieszczenie/przenoszenie/brudzenie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.12.2022 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 żadnego. Wchodzi w podeszwy butów. Albo masakruje wysokie obcasy. To musiałaby być nawierzchnia żwirowo ziemna, jak alejki w zabytkowych parkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 27.12.2022 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2022 I tego raczej nie odśnieżysz łopatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simk 15.01.2023 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 żadnego. Wchodzi w podeszwy butów. Albo masakruje wysokie obcasy. To musiałaby być nawierzchnia żwirowo ziemna, jak alejki w zabytkowych parkach Mógłbyś coś więcej napisać o tej nawierzchni? Googlowałem, ale nic ciekawego nie ma na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.01.2023 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 "Nawierzchnie z ziemi. Pasują szczególnie do ogrodów w stylu naturalnym. Dobra nawierzchnia ziemna powinna zawierać 30% gliny i 70% piasku. Takie proporcje uzyskuje się, dodając do rodzimego gruntu: suszoną mieloną glinę (można kupić w cegielni) – jeśli grunt jest piaszczysty lub piasek – jeżeli jest gliniasty. Składniki trzeba wymieszać z glebą do głębokości 15 cm i zagęścić. W gruncie piaszczysto-gliniastym kształt drogi wycina się szpadlem lub równiarką i zagęszcza. Przekrój poprzeczny drogi powinien mieć kształt łuku o spadku 3% od osi ku krawędziom. Jej powierzchnię można uszlachetnić cienką ubitą warstwą piasku lub miału kamiennego. Drogi ziemne są mniej trwałe niż inne nawierzchnie i wymagają częstej konserwacji." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tompas 19.01.2023 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 (edytowane) Proponowałbym wziąć pod rozwagę również destrukt asfaltowy jako alternatywę.ZaCenaNa odpowiednim podłożu i przy odpowiedniej granulacji można zwykła zagęszczarką wyprofilować odpowiednią nawierzchnięNie ma wad grysu, chodzi się po nim jak po asfalcie. No prawie PrzeciwNiektóre gminy traktują go jako odpadPrzy długotrwałej ekspozycji na słońce może emitować zapach smołyNie każdy lubi mieć a ogrodzie ścieżki asfaltowe pozdrawiam Edytowane 19 Stycznia 2023 przez Tompas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 27.01.2023 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 U mnie w okolicy sprzedają specjalny kliniec 0-5mm, wymieszany z gliną. Robiłem z tego ostatnie 5 cm drogi, po wysypaniu, ubiciu i kilku opadach deszczu robi się z tego bardzo twarda nawierzchnia, którą musiałem ostatnio kilofem rozkopać pod kabel. Mam już ją 10 lat i nigdy nie musiałem nic dosypywać ani równać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simk 10.02.2023 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Czy ten kliniec wymieszany z gliną brudzi się, gdy popada deszcz? Aktualnie to jest największą udręką - jest kliniec z ciutkiem gliny i w czasie deszczu w piwnicy są żółte plamy z gliny naniesione z podeszwy butów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 06.04.2023 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2023 brudzi sie. jak po zimie frunt przymarzniety a snieg sie topi to na wierzchu robi sie blotko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simk 07.04.2023 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2023 Dzięki, dlatego na razie zostane przy szarym grysie (czekam jeszcze z 2 miesiące na rozpoczęcie prace nad tym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts