aspis66 21.12.2022 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2022 CześćMieszkam sobie już rok w zakupionym domu wybudowanym w 2014 roku z projektu "IRENKA"Po tym czasie zacząłem myśleć nad "modernizacjami" aby oszczędzić energię i poprawić komfort, pierwsza sprawa która rzuciła mi się w oczy to wilgotne okna w zimie i pomyślałem o rekuperacji.Mój pomysł jest taki żeby rekuperator był na poddaszu użytkowym (wiem że musiał bym ocieplić) po piętrze rozprowadzona instalacja przez sufit, a na dole chciał bym wykorzystać istniejące kominy wentylacyjne ( pewnie trzeba by było wrzucić wkład jakiś elastyczny), do wyciągu z kuchni, łazienki czy nawiew w wiatrołapie, plus jakaś jedna rura nawiewna "Na Ścianie" żeby zejść w okolice drzwi tarasowychPytanie jest takie, czy jakaś firma jest w stanie coś takiego ogarnąć, czy się tak w ogóle da ? Przede wszystkim zależy mi na jak najmniejszej ingerencji w ściany, tak żeby znów nie musieć malować całego domu czy robić nie wiadomo ile zabudowy do rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 22.12.2022 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Było już nie raz.Owszem, da się. Kiedyś opisywałem na swoim przypadku dosyć dokładnie jak to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 22.12.2022 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Cześć Mieszkam sobie już rok w zakupionym domu wybudowanym w 2014 roku z projektu "IRENKA" Po tym czasie zacząłem myśleć nad "modernizacjami" aby oszczędzić energię i poprawić komfort, pierwsza sprawa która rzuciła mi się w oczy to wilgotne okna w zimie i pomyślałem o rekuperacji. Mój pomysł jest taki żeby rekuperator był na poddaszu użytkowym (wiem że musiał bym ocieplić) po piętrze rozprowadzona instalacja przez sufit, a na dole chciał bym wykorzystać istniejące kominy wentylacyjne ( pewnie trzeba by było wrzucić wkład jakiś elastyczny), do wyciągu z kuchni, łazienki czy nawiew w wiatrołapie, plus jakaś jedna rura nawiewna "Na Ścianie" żeby zejść w okolice drzwi tarasowych Pytanie jest takie, czy jakaś firma jest w stanie coś takiego ogarnąć, czy się tak w ogóle da ? Przede wszystkim zależy mi na jak najmniejszej ingerencji w ściany, tak żeby znów nie musieć malować całego domu czy robić nie wiadomo ile zabudowy do rur. "Dopiero co" był bliźniaczy temat: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?380651-Likwidacja-GW-na-rzecz-rekuperacji-Mn%C3%B3stwo-pyta%C5%84-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci Przejrzyj. Taka modernizacja to spora inwestycja, która w "oszczędzaniu energii" się nie zwróci. Może poprawi komfort (o ile będzie poprawnie zaprojektowana/wykonana). Chyba, że tak jak autor powyższego wątku ma fatalne powietrze na zewnątrz, więc koszta nie grają roli. Zacząłbym od naprawienia tej wentylacji, którą masz (patrz montaż nawiewników w oknach). To będzie znacznie tańsze i mniej kłopotliwe, a potem zobaczysz czy komfort się poprawił czy nie i co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 22.12.2022 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2022 Nigdy w życiu. Nawet nie porównuj WG do WM - nie ta liga...Zresztą wszystko jest na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts