Kaizen 11.08.2023 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 (edytowane) Są takie przewymiarowane z opcją sensownego odciecia na jakis czas (lub na zawsze) mocy, która może być wykorzystana na poddaszu ? Markowe pompy PW już takie są - czyli mają ograniczoną moc żeby się chwalić, że mają moc znamionową do -15* czy nawet mniej. Dlatego dobierając PC zawsze patrz na moc maksymalną w większe mrozy (a nie na moc nominalną czy przy +2*). Ale to ograniczenie nie oznacza, że w całym zakresie ma np. 20% niższą moc, niż możliwości sprzętu. To oznacza, że przy tych -15 daje wszystko, co fabryka dała - a obcięcie jest przy wyższych temperaturach i ograniczenie jest coraz większe wraz ze wzrostem temperatury. Jednak nie wpływa to na moc minimalną (tej nie da się obniżyć programowo i tak samo taktuje niezależnie od tego, czy moc maksymalną ma ograniczoną, czy nie). Ładnie to widać w tabelach mocy dla pomp, dla których producent podaje moc maksymalną i minimalną w danej temperaturze. Jak poczytasz FM to dosyć często pojawia się temat taktowania w temperaturach nawet lekko poniżej zera - a nie przypominam sobie takiego, żeby komuś mocy zabrakło (chyba, że jeszcze nie ocieplił domu do końca). A dlaczego? Bo sprzedawcy opłaca się sprzedać większego misia i nawet, jak ma solidne OZC to woli sprzedać droższą, "bo niewiele droższy, a zapas nie zaszkodzi". Otóż zaszkodzi bo więcej będzie taktowała, co zwiększa koszty ogrzewania i skraca żywotność. Do tego opierają się na obciążeniu cieplnym. A to teoretyczny parametr który mówi, ile ciepła dom traci w największe mrozy w danej strefie klimatyczne - a zupełnie pomija zyski słoneczne i bytowe. Do tego te największe mrozy trwają po kilka kwadransów i nie co roku - a brak nawet 1kW mocy przez całą noc jest niezauważalny na termometrze. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132709 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132785 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132567 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132632 Edytowane 11 Sierpnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.08.2023 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Kiedy w ub. roku zamontowano mi w nowym domu PC Stiebla 8 kW montażysta mówił mi że jest w stanie programowo podkręcić pompę 8 kW do 10 kW jeżeli okazała by się niewystarczająca. Także pc Stiebla 10 kW Premium można elektroniką przestroić na 13 kW. Niemniej nie miałem takiej potrzeby , pc okazała się zimą wystarczająca nawet przy częściowo tylko ocieplonym stropie ( będzie rozłożona na nim rekuperacja ) Chyba jest trochę inaczej. Pompa ma 13 kW a jest elektronicznie ograniczona do 10 kW i odpowiednio ma 10 kW jest elektronicznie ograniczona do 8 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siinski 11.08.2023 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Włąśnie dlatego w przedbiegach odpadły u mnie firmy które namolnie wciskały w mój 170 m dom ocieplony powyżej WT 2021 pompy 12-14 kW twierdząc że zapas musi być. W efekcie mam pc 8 kW która przez rok przepracowała ponad 5 tyś godzin i miała wg menu niespełna 900 załączeń sprężarki. Jako że 350 załączeń to CWU grzana raz dziennie to dla potrzeb CO było tych załączeń niespełna 550 . Przez 9 miesięcy sezonu grzewczego. Wychodzi 2 x na dzień. Raczej nie taktuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 12.08.2023 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 W efekcie mam pc 8 kW która przez rok przepracowała ponad 5 tyś godzin i miała wg menu niespełna 900 załączeń sprężarki. Srednio powinna przepracować ok;2500 h ; - masz nieprawidłowo ustawioną krzywą grzewczą, - lub za słabą PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siinski 20.08.2023 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 Nie Andrzeju , była to pierwsza zima w nowym domu z nieocieplonym jeszcze stropem. Miała być na nim rozkładana rekuperacja ,ale ze względów finansowych się przesunęło na ten rok. I zamiast 30 cm grafitu 0,31 na całości stropu ( 200 m 2 )miałem tylko 20 cm na niespełna jego 1/4. Stąd dużo większe zapotrzebowanie na ciepło , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts