asaledr 28.12.2022 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Witam, Pomógłby mi się ktoś zorientować bez dużego wchodzenia w szczegóły ile dla takiego domu https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zielistkach-ver-3-m35a2477e0f2caWyszedłby mniej więcej koszt założenia instalacji fotowoltaicznej i pompy ciepła?Przykładowo dla 3 osób dorosłych mieszkających w tym domu bez żadnych specjalnych sprzętów. Wiadomo jest kuchnia więc sprzęty kuchenne, jakaś pralka, zmywarka, suszarka. Chciałem się zorientować ile trzeba przy budowie takiego domu liczyć dodatkowo na fotowoltaike i pompe. Plus minus ile trzeba by tutaj paneli i jaka moc pompy i ile by to mniej więcej wyszło? Lokalizacja bardzo nasłoneczniona bo dom w szczerym polu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 28.12.2022 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Kosztują dużo za dużo i nic tego nie zmieni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 28.12.2022 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Nie ale serio, tak chciałem się zorientować bo nie mam bladego pojęcia ile dziesiąt tysięcy trzeba liczyć na taką zabawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 28.12.2022 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 nie da sie powiedziec. Wiesz czemu? Bo jak jeszcze było dobrze na rynku to na ten sam zakres prac z taka sama pompa ciepla dostawalem oferty na 28 jaki i ponad 50 tys. A teraz to kosztuje tyle ile ktos w stanie jest zaplacic bo pomp brakuje na rynku. Wg mnie przy obecnych zasadach zakładanie paneli bez bardzo dużej dotacji np z gminy nie ma kompletnie sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 28.12.2022 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Dokładnej ceny nie da się podać, ale minimalną już bardziej. Za samą instalację pompy oraz fotowoltaiki przy obecnych cenach nie liczyłbym mniej niż 75 000 PLN. Jak obecnie myślisz nad budową to jak dojdziesz do etapu montażu to cena pewnie będzie co najmniej 100 000 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 28.12.2022 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 A sama pompa bez paneli ma sens? Bo co obecnie jest najlepsze do ogrzewania? Zakładając że gaz odpada bo tu nie ma sieci gazowej, w węgle czy drzewo też nie mam ochoty się bawić, to jakie teraz piece na co ma sens zakładać?Planuje jeszcze dorzucić kominek żeby awaryjnie mieć gdzie drzewo wrzucić jakby nic już nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 28.12.2022 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Najlepiej to zbudować dom pasywny, wtedy ogrzewanie choćby gazem jeśli jest wyniesie niewiele w najzimniejszych 3 miesiącach. To najprostsza metoda. Do tego 10 paneli , 4 aku i falownik z ali, na użytek własny. jeśli sie dostanie na taki falownik dotacje to wyjdzie niewiele. Nie potrzeba na to 100 tys zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 28.12.2022 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Mamy wątek : Pompa ciepła-zużycie prądu. Tam możesz zobaczyć ile zużywają przy jakich metrach. Twój domek ma metraż zbliżony do mojego. W stopce masz ile posżło na PC ile na resztę i jaką mam instalację PV. Za parę dni podsumuję ten rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 29.12.2022 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 Proponuję zacząć od wymagań1. Hałas / miejsce pod moduł zewnętrzny (kwestia przepisów + swobodnego korzystania z ogrodu)2. Czy na poddaszu potrzebna będzie funkcja chłodzenia ? (duże skosy + ściany z karton gipsu = sauna latem)3. Czy potrzebna będzie funkcja indywidualnego sterowania temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach? Następnie zebrać kilka ofert dla różnych rozwiązań, wprowadzić do Excela:- całkowity koszt inwestycji- roczny koszt użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 29.12.2022 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 Zakładając że gaz odpada bo tu nie ma sieci gazowej, w węgle czy drzewo też nie mam ochoty się bawić, to jakie teraz piece na co ma sens zakładać? Planuje jeszcze dorzucić kominek żeby awaryjnie mieć gdzie drzewo wrzucić jakby nic już nie było nieplanuję się bawić w drzewo, ale kominek zaloże i będę dokładać do rusztu co 20 minut bo wypalilo sie to co nalozylem do kominka To juz wolalbym kociol na drewno z buforem, w pogode jesienna raz na dwa dni kladziesz drewna i masz spokoj. Pompa ciepla to dzis drogi wydatek, brakuje tego na rynku a i z panelem to wyjdzie, ze zanim sie zwroci bedziesz musial kupic nową. Nie wiem jaki jest sens pchac 100 tys w coś co obnizy ci rachunki za prąd nawet te 5 tys zl rocznie (koszt zwrotu 20 lat heh...) Ja buduje obecnei dom i nawet majac gaz w ulicy ide w drewno z buforem, ale zeby nie troche swojego drzewa to w sumie sam nie wiem w co bym poszedl ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 29.12.2022 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 (edytowane) Ja proponuję jeżeli dom jest dopiero w budowie to położyć z pół kilometra rury w gruncie, do tego jakąś polską PC gruntową, są po 20 tys. Będzie stabilnie bez względu na temperaturę zewnętrzną , spokój na lata, bez hałasu jak to bywa przy powietrznych. Edytowane 29 Grudnia 2022 przez cangi80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 29.12.2022 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 Zapłacicie za wszystko 4 razy więcej niż to warte ,zadłużycie się na dziesiątki lat po to by jakiś jeden dureń z drugim durniem wymyślał jakąś durną wojnę i porozwalał nasze domy po to by na tym później zarobić 4 razy tyle tak w skrócie to mniej więcej wygląda a na serio ? serio to kup klimatyzator kup lub zrób wymiennik rurowy wyskrobaj elektronikę z jednostki wewnętrznej i masz gotową pompę ciepła za 1/10 ceny tzw markowej niczym się różniącej w zasadzie tyle odemnie użytkownika robionej pompy ciepła tymi ręcoma a nie kredytem bankowym bo jakiś buc mnie na to nakłania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 30.12.2022 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 @asaledr Jedynie "ciepły dom". Zainwestować w jak najlepsze ocieplenie. Jaka będzie cena pompy ciepła gdy się będziesz do niego wprowadzał tego nie da się obecnie przewidzieć. Z panelami to raczej jest "cienko" - opłacalne były 9 miesięcy temu.PC PW zużyje około 3 razy mniej prądu niż grzanie z COP = 1. I to są wymierne oszczędności (+ solidne ocieplenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts