tafierek 30.12.2022 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 (edytowane) Zabudowa geberitu wydawała mi się niesymetryczna. Sprawdziłem i aktualnie jest tak: Dodatkowo, na ścianę przyjdzie płytka, która spowoduje, że zielona linia będzie krótsza o 1.5 cm. Na bok geberitu przyjdzie płytka, która spowoduje, że czerwona linia będzie dłuższa o 2 cm (2 cm bierze się z tego, że ta szczelina ma 2 cm, więc musimy ją całą zakryć): W takim razie, po położeniu płytek odległości będą wyglądały tak: Moim zdaniem powinno być tak: Środek przycisku do spłukiwania i misa wc są na środku zabudowy A jest tak: Środek przycisku do spłukiwania i misa wc są odsunięte o (35-29.5)/2 = 2.75 cm od środka zabudowy To wygląda tak, jakby ktoś zignorował że dodane będą płyty gk i płytki. No bo przed dodaniem płyt gk, odległości czerwonej i zielonej linii były równe i wynosiły dokładnie 31 cm. Dodanie płyty gk wydłużyło czerwoną linię do 33 cm, a dodanie płytki wydłuży ją do 35 cm. Co o tym myślicie? Kwalifikuje się to na poprawę? Wyżej będzie zabudowa meblowa i obawiam się, że spotęguje to efekt braku symetrii (a przez blendę po prawej stronie, środek będzie przesunięty o kolejne 2 cm). Podejrzewam, że wykonawcy będą zasłaniali się tym, że bateria bidetowa wymusiła takie przesunięcie. Edytowane 30 Grudnia 2022 przez tafierek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 30.12.2022 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Jeżeli było ustalenie, że ma być na środku na gotowo to jak najbardziej do poprawy. Jeżeli nie było takiego ustalenia i to jeszcze na piśmie to marnie to widzę bo roboty żeby to poprawić trochę będzie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tafierek 30.12.2022 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 (edytowane) Rozmawiałem dzisiaj z wykonawcą. Oto zdjęcie zabudowy przed położeniem frontowej płytki gk: Według wykonawcy, nie dało się tego zrobić inaczej, ponieważ mocowanie baterii jest wciśnięte na styk (czerwone linie wskazują na kolanka, które dotykają stelaża). Takie mocowanie spowodowało, że lewa część stelaża jest szersza od prawej (zielona linia jest dłuższa od niebieskiej). W dodatku, aby zmniejszyć dysproporcję, wykonawca ściągnął 1 płytę gk z boku zabudowy (na zdjęciu są 2, ale na dzień dzisiejszy mam 1). Niestety wykonawca z góry założył, że ja mam już zamówioną zabudowę meblową na 84 cm, więc przy zakładaniu stelaża wyszła ta dysproporcja. Gdyby wiedział, że stelaż może być szerszy, to zrobiłby go 3 cm szerszy i nie byłoby dysproporcji. Tylko teraz pozostaje pytanie - na prawdę nie było sposobu, by można było zamontować ten stelaż tak, by było równo nawet przy założeniu, że musimy "zmieścić" się w tych 84 cm? Wykonawca twierdzi, że jedynie co można teraz zrobić, to zmniejszyć lewą część stelaża, ale żeby móc schować kolanko, trzeba będzie wyciąć kawałek tej blachy (strzałka po lewej stronie). Edytowane 30 Grudnia 2022 przez tafierek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 30.12.2022 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 [ATTACH=CONFIG]463112[/ATTACH] Dysproporcję w osi stelaża można zmniejszyc jak zamontuje się kolanka 90* w baterię i dopiero do nich dokręcić złączki alu pex. Należy też zdemontować te mocowanie baterii do nogi stelaża. Dociśnie się w ten sposób baterię do prawej strony. Daj wzmocnienie stelaża na wysokości belki z prętami i w ten sposób będzie można odkręcić jeden gk z lewej strony. To powinno wystarczyć do wyśrodkowania stelaża. Górna część stelaża jest do rozebrania. Profil UD-30 powinien być zamontowany dolną stroną do stalaża wc, bo tak jak jest teraz, to wisi on sobie i niczego nie wzmacnia. Na dole stelaża, pomiędzy jego nogami, powinien być profil UD.Rura doprowadzająca zimną wodę do baterii bidetki, powinna być w otulinie, inaczej wykropli się para wodna wewnątrz zabudowy stelaża. Taśma narożnikowa(10zł/mb) to nadgorliwość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tafierek 03.01.2023 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2023 Dysproporcję w osi stelaża można zmniejszyc jak zamontuje się kolanka 90* w baterię i dopiero do nich dokręcić złączki alu pex. Należy też zdemontować te mocowanie baterii do nogi stelaża. Dociśnie się w ten sposób baterię do prawej strony. Daj wzmocnienie stelaża na wysokości belki z prętami i w ten sposób będzie można odkręcić jeden gk z lewej strony. To powinno wystarczyć do wyśrodkowania stelaża. Górna część stelaża jest do rozebrania. Profil UD-30 powinien być zamontowany dolną stroną do stalaża wc, bo tak jak jest teraz, to wisi on sobie i niczego nie wzmacnia. Na dole stelaża, pomiędzy jego nogami, powinien być profil UD.Rura doprowadzająca zimną wodę do baterii bidetki, powinna być w otulinie, inaczej wykropli się para wodna wewnątrz zabudowy stelaża. Taśma narożnikowa(10zł/mb) to nadgorliwość. Poprawili to tak - zwężyli zabudowę robiąc otwory w gk, przez które przeszło kolanko, a otwór zapiankowali. "Na dole stelaża, pomiędzy jego nogami, powinien być profil UD.Rura doprowadzająca zimną wodę do baterii bidetki, powinna być w otulinie, inaczej wykropli się para wodna wewnątrz zabudowy stelaża" To mnie martwi, ale wykonawca zapewnia, że w rurze woda ma nie 1-2 stopnie, tylko z 8, więc tego skraplania nie będzie, poza tym, jak się coś skropli to spadnie na dół i to samo w sobie nie jest żadnym problemem. Nie mam już pojęcia kogo słuchać i co robić :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts