Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi się same przymykają

Recommended Posts

Witam-niedawno wymieniono mi drzwi łazienkowe- zamontowano je na starą ościeżnicę (z lat 70-krzywą) na zawiasach bez śrubek (czyli nie można ich regulować).Samo skrzydło musiało być na miejscu strugane bo nie dało się go prawidłowo zamontować. Niestety drzwi się same przymykają-nieważne czy są otwarte na oścież czy w połowie drogi-położenie jest nieistotne- zawsze same się przymkną Nie robią przy tym hałasu itd-pomalutku się przymykają oczywiście bez trzaskania ,zamek też się nie blokuje. Czy da się coś z tym zrobić? Powiedziano mi że ze względu na krzywą ościeżnicę nie. Ale może Wy macie jakiś patent? Dzięki.
  • Like 1

Chyba gorzej gdyby się same otwierały?

Haha-tak samo powiedziałem żonie :) Drzwi mają podcięcie-nie chodzi o wentylację tylko by się nie przymykały same z siebie. Nie jest to co prawda jakaś bardzo ważna sprawa no ale skoro są nowe i mamy kaprys by były otwarte-to niech będą. Czyli nic się nie da z tym zrobić?

• Like 1

Do górnej części ościeznicy (prostopadłe, lepiej łukiem), poziomo montujesz sprężystą blaszkę (w kształcie poziomego L leżącego na plecach ) ślizgającą się po górnej poziomej krawędzi drzwi. Niewielkie tarcie powinno przyhamować ruch skrzydła. Spreżyna powinna stykac się z drzwiami za posrednictwem kulki stalowej (od dużego łozyska) umieszczonej w niewielkim oczku z blachy umocowanej dwoma wkrętami, zapobiegnie to wycieraniu krawedzi skrzydła. Taki wynalazek kiedys widziałem w starym budynku wybudowanym w zaborze pruskim. Rozwiazanie było oczywiste a czasy były przedkomórkowe czyli fotek brak. Edytowane przez Bertha