Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa PPC c10i - cyrkulacja ciepłej wody wyłączona, a ze zbiornika ciepła woda znika.

Ifarrg

Recommended Posts

Hejka.

Szybka sprawa. Mam pompę ciepła gruntową, założoną cyrkulację ciepłej wody i włączaną automatycznie w godzinach porannych i wieczornych - w dzień praktycznie nikogo nie ma, więc cyrkulacja jest wyłączona.

Problem polega na tym, że kiedy czasami w nocy idę do łazienki, a cyrkulacja już nie chodzi, to i tak po chwili mam ciepłą wodę w kranie. Spodziewam się, że dzieje się tak dlatego, że gdy chodzi pompa obiegowa podłogówki, mimochodem przepycha też ciepłą wodę z bojlera do cyrkulacji... Tylko czy tak powinno się dziać?

Pompa ciepła PPC 10 kW, schemat prosty - pompa , za nią zbiornik z podłączoną cyrkulacją..

Macie jakieś pomysły???

Ale jak to możliwe, jak cyrkulacja jest włączona np do 21ej, a idę do łazienki o 2.00 w nocy (bo mi się przysnęło), myję twarz i po chwili dosłownie mam ciepłą wodę? Na zasilaniu podłogi 30 stopni, więc nie odczułbym tego tak dobrze... Nawet w bidecie jest od razu ciepła, a on ma do zbiornika najdalej... Dlatego sam się zastanawiam, jak to możliwe...

To inaczej zadam Wam pytanie - jak szybko bez używania CWU np do kąpania i mycia naczyń, w ogóle bez obecności w domu wychłodzi się woda z temperatur 47 stopni do 32 stopni w zbiorniku 300l? Bo może wychładza się szybciej, niż myślałem... Zbiornik galmet zaizolowany fabrycznie w stoi w kotłowni o temp. gdzieś 15C...

To zależy od klasy energetycznej bufora i temp. otoczenia.

U mnie bojler 200L o pojemności 189L klasy C, ale owinięty dodatkowo wełną 5 cm, stoi w piwnicy +12 do +15*C i w ciągu doby wytraca około 7,5 - 8*C.

Grzany raz na dobę do +50*C, czujnik w połowie wysokości bojlera.

znowu jest problem ze dodawaniem zdjęć

2f902f9a8d60.jpg

14abda5d7035.jpg

Edytowane przez Marco36