Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile grubosci w przekroju dachu "kosztuje" zabudowa GK?

Recommended Posts

witam, buduje mały domek i walczę o każdy centymentr. W projekcie przy przekroju dachu autor nie raczył podać grubości zabudowy GK, a ja naiwny zakładałem, ze stalaz jakoś "chowa się" w wełnie wiec do grubości wełny musze doliczyć tylko 1cm płyty GK i tyle.

teraz wykonawca rzucił hasło, ze robi podwójny stelaż i pyta czy dawać płyty podwójnie. W internetach ten podwójny stelaż wygląda mega grubo. Czy ktoś może mi napisać:

1) ile w sumie grubości będę miał z powodu zabudowy GK? w sensie dodatkowo do wełny, której pod krokwiami będzie 15cm (albo 10cm)?

2) czy jakos da rade ta grubosc zoptymizowac? (nie wiem, jakies bardziej plaskie profile, cokolwiek)?

Nie wiem czy podwojne plytowanieto mus, ale szerokosc plyty to 12 mm.

Grubosc profilu cd to 3 cm wiec na krzuz da 6 cm + 12 mm plyta. Ze wszystkim daje to 7,5 cm, kolejna plyta i wyjdzie niecale 9.

To jest grubosc wysokosc samej konstrukcji bez liczenia jakiegokolwiek dystansu.

Czemu nie zapytasz wykonawcy?...

Nie wiem czy podwojne plytowanieto mus, ale szerokosc plyty to 12 mm.

Grubosc profilu cd to 3 cm wiec na krzuz da 6 cm + 12 mm plyta. Ze wszystkim daje to 7,5 cm, kolejna plyta i wyjdzie niecale 9.

To jest grubosc wysokosc samej konstrukcji bez liczenia jakiegokolwiek dystansu.

Czemu nie zapytasz wykonawcy?...

ok dzieki, a czy te 6cm stelaza krzyzowego to musi byc dla ocieplenia stracona grubosc i tam musi byc pustka? skoro paroizolacje przykleja sie do spodu stalaza (od strony wnetrza domu), to czy jest jakas opcja/system, zeby w te 6cm tez dac ocieplenie?

wykonawcy oczywiscie tez pytam, ale po to jest to forum zeby sie niezaleznie podszkolic, bo zaden wykonawca nie jest alfa i omega, a niektorzy po prostu bladza.