tomot79 06.01.2023 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Witam, jaki wpływ na rekuoerację, skuteczność filtrów, urządzenie ma pylenie roślin. Zamierzam zasadzić wierzbę plecioną (ładna, prosta w uprawie, obniży mi też trochę wody gruntowe) ale w okresie marzec maj kwitnie, są tzw kotki i pylenie. Jak negatywnie może to wpłynąć na rekuoerację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.01.2023 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Zależy jaka centrala i jakie filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.01.2023 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 Wszystko zależy od zastosowanych filtrów w rekuperatorze lub poza nim/ Ja np mam dodatkowy filtr(zgrubny) na wlocie powietrza do GWC tylko dlatego , że mieszkam na terenach na tyle rolniczych , że w okolicy jest pole rzepaku i kilka nieurodzajnych pół z nawłocią. W okresie pylenia pyłek skutecznie zgromadziłby się we wszystkich elementach instalacji wentylacji mechanicznej dlatego trzeba być zapobiegliwym. Dodatkowo filtr antysmogowy mógłby również szybciej ulec zanieczyszczeniu więc zastosowanie filtra wstępnego zatrzymuje większość zanieczyszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts