Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja parteru - zamiana kuchni z salonemn

Martin386

Recommended Posts

Witam wszystkich na forum:) Z forum udało mi się pozyskać wiele użytecznych informacji, jednak tym razem nie obejdzie się bez postu :)

Otóż mamy dylemat, jak podejść do tematu aranżacji parteru. W projekcie mamy układ taki jak na pierwszym zdjęciu nr 1:

1.jpg

Zastanawiamy się czy nie zamienić kuchnię z salonem aby salon był połączony z jadalnią (moja przeróbka projektu w drugim załączniku), aby powstała jedna duża, reprezentacyjna przestrzeń. Z drugiej strony, pierwsza koncepcja posiada salon trochę schowany za kominkiem, tworząc na parterze 2 strefy - kuchnia + jadalnia a po drugiej stronie kominka salon.

Luzna koncepcja zmiany aranzacji parteru.jpg

Chętnie poczytam Wasze przemyślenia, argumenty za i przeciw itp... Wrzucam jeszcze zdjęcie poglądowe, gdzie pomieszczenia opisane są zgodnie z wariantem pierwszym.

3.jpg

Tak, racja. Mam taką obawę, czy sens ma rozwiązanie że kominka nie będzie widać z kanapy. Cóż, będzie tzreba zaopatrzyć sie w kartony i poukładać je w miejscach mebli i szafek :D. Generalnie nie daje mi spać dylemat, czy iść w kierunku kuchnia + jadalnia w wspólnej części i salon trochę oddzielony czy układ salon + jadalnia i trochę z boku kuchnia

dla mnie słowo reprezentacyjny wyklucza obecność kuchni, która jest pomieszczeniem/strefą roboczą.

Kuchnia jako główny element strefy dziennej dałaby rade, jeśli organizujecie spotkania towarzyskie na którym zaproszeni goście gotują wspólnie.

Ale tu już kwestia jak spędzacie wolny czas, jak planujecie korzystać z salonu?