Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja cieplna fundamentu

Maryjusz99

Recommended Posts

Witajcie, poczytałem posty w tej grupie i chcę dopytać odnośnie ocieplenia fundamentów. Dom z ok. 1930 roku, podmurówka dość płytko bo niecały metr. Brak piwnic itp.

Dom ocieplony, w środku kiedyś były podłogi drewniane na legarach, obecnie są wylewki zrobione. W kuchni ręcznie i dość głęboko, w pokojach maszynowe i chyba 20 cm mają.

Dom z zewnątrz ocieplony styropianem ale nie ma ocieplenia fundamentów. Jak jest śnieg i mróz to widać jak na styku ocieplona ściana/grunt brakuje śniegu. Czyli ciepło ucieka.

Czy samo położenie styropianu np. takiego: https://www.castorama.pl/styropian-podlogowy-yetico-alfa-20-mm-0-3-m3-id-86070.html

wystarczy? Wody gruntowe dość głęboko, woda nie podchodzi.

Czy trzeba jednak zrobić izolację przeciwwilgociową?

Styropian 20mm o ile istnieje możliwość tylko takiej grubości raczej za wiele tu nie polepszy.

Zamieść fotki.

Co oznacza stwierdzenie że dom jest ocieplony?

Przesłać odręczny szkic nakreślający poziom gruntu, poziom fundamentów, poziom i grubość ocieplenia ścian, ocieplenia podłogi i posadzki.

@Mareks77

Dom jest ocieplony czyli na do cegły jest przyklejony styropian, chyba 20 cm, i na to siatka, klej, coś tam i tynk.

Nie pamiętam dokładnie co ile ma cm bo jak to było robione to byłem dzieckiem. A teraz jak po rodzicach to mam to chciałbym to doprowadzić do porządku.

Narysowałem coś takiego, mam nadzieję, że o to chodziło. DOm.jpg

Witajcie, poczytałem posty w tej grupie i chcę dopytać odnośnie ocieplenia fundamentów. Dom z ok. 1930 roku, podmurówka dość płytko bo niecały metr. Brak piwnic itp.

Dom ocieplony, w środku kiedyś były podłogi drewniane na legarach, obecnie są wylewki zrobione. W kuchni ręcznie i dość głęboko, w pokojach maszynowe i chyba 20 cm mają.

Dom z zewnątrz ocieplony styropianem ale nie ma ocieplenia fundamentów. Jak jest śnieg i mróz to widać jak na styku ocieplona ściana/grunt brakuje śniegu. Czyli ciepło ucieka.

Czy samo położenie styropianu np. takiego: https://www.castorama.pl/styropian-podlogowy-yetico-alfa-20-mm-0-3-m3-id-86070.html

wystarczy? Wody gruntowe dość głęboko, woda nie podchodzi.

Czy trzeba jednak zrobić izolację przeciwwilgociową?

Odkop fundamenty razem z bokami ław fundamentowych. Obłoż styrodurem (styropian XPS) min 8cm + folia kubełkowa na osłonę. Połącz to dokładnie z izolacją ściany żeby nie było mostków termicznych. Rób to etapami, nie kop poniżej ław i dobrze zageszczaj obsypkę żeby ustabilizować grunt. Możesz rozważyć położenie z pół metra tego styroduru poziomo na dnie wykopu łącząc go z ociepleniem ławy. Odsuniesz w ten sposób trochę miejsce oddawania ciepła od budynku skoro fundamenty są nie za głębokie.

Szkoda że posadzki mają tylko 10 cm styropianu bo trochę grzejesz grunt pod domem a miejsca było dużo na grubszy styropian. Kolejny etap to ocieplenie dachu/stropu. Tam też się sporo traci. Oczywiście rekuperacja to kolejne odzyski ciepła ale i koszty i a także remont wewnątrz a pewnie tego nie chcesz robić.

Co do izolacji przeciwwilgociowej to najważniejsza jest pozioma pomiędzy fundamentem a ścianą i jeśli ją masz to ok. Jeśli wody gruntowe głęboko to zagrożenia wilgocią za bardzo nie ma chyba że opadową ale tego nie podałeś. Oczywiście mając odkopany fundament można ocenić czy warto go dodatkowo smarować od zewnatrz. Ja tam bym smarował.

Edytowane przez ex67