Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niwelacja skarpy pod płytą fundamentową

BartoszMistrz

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Postawiłem sobie rękoma innych ludzi taki oto domek:

Przechwytywanie.jpg

W związku z nachyleniem terenu firma wykonująca fundamenty musiała wyrównać teren w tym przypadku wysiewką. O ile nie przekąsza mi ona na bokach (mam zamiar zabezpieczyć ją matą kokosową lub czymś w tym stylu i zmniejszyć jej nachylanie dokładając ziemi, o tyle chciałbym zlikwidować skarpę i przekształcić ją najlepiej w pionową ścinek z tyłu domku.

Przechwytywanie 2.jpg

Poszukuję jakiegoś pomysłu jak usunąć ową skarpę i jak zabezpieczyć wysiewkę pod płytą przed osuwaniem się. Myślałem o grodzicach z tworzywa sztucznego ale ich pogrążenie wymaga stawiania wibromłotów na dźwigu lub koparce a ściana domku jest bardzo blisko.

Ta podbudowa niwelująca różnice poziomów niestety wygląda bardzo ubogo. Górna platforma jest praktycznie po obrysie budynku.

Pamiętam jak projektowałem u siebie to konstruktor w wytycznych zawarł info iż musi być poszerzona min. 100 cm względem obrysu budynku a przy podstawie u mnie wychodziło ponad 250 cm ale u mnie był relatywnie ciężki budynek mimo wszytko ten tez ma swoja masę.

2-ga sprawa czy grunt był wykorytowany przed budowaniem skarpy ? Jeśli by był to tym gruntem można było skarpę obsypać tu tego nie wykonano

3 "Wysiewka" to często jest to materiał lokalny mieszany z kruszywem często gliniasty ilasty i uplastycznia się pod wpływem wody, pytanie co u ciebie się pod tym słowem kryje. W moich terenach w kruszarni "wysiewka" to glina z kruszywem najtańsze błotonośny materiał, nie nadający się na jakakolwiek podbudowę.

4 ja bym to odrenował przed jakimkolwiek równaniem

Edytowane przez irtherm