BartoszMistrz 11.01.2023 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2023 Witam serdecznie. Postawiłem sobie rękoma innych ludzi taki oto domek: W związku z nachyleniem terenu firma wykonująca fundamenty musiała wyrównać teren w tym przypadku wysiewką. O ile nie przekąsza mi ona na bokach (mam zamiar zabezpieczyć ją matą kokosową lub czymś w tym stylu i zmniejszyć jej nachylanie dokładając ziemi, o tyle chciałbym zlikwidować skarpę i przekształcić ją najlepiej w pionową ścinek z tyłu domku. Poszukuję jakiegoś pomysłu jak usunąć ową skarpę i jak zabezpieczyć wysiewkę pod płytą przed osuwaniem się. Myślałem o grodzicach z tworzywa sztucznego ale ich pogrążenie wymaga stawiania wibromłotów na dźwigu lub koparce a ściana domku jest bardzo blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtherm 12.01.2023 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 (edytowane) Ta podbudowa niwelująca różnice poziomów niestety wygląda bardzo ubogo. Górna platforma jest praktycznie po obrysie budynku.Pamiętam jak projektowałem u siebie to konstruktor w wytycznych zawarł info iż musi być poszerzona min. 100 cm względem obrysu budynku a przy podstawie u mnie wychodziło ponad 250 cm ale u mnie był relatywnie ciężki budynek mimo wszytko ten tez ma swoja masę.2-ga sprawa czy grunt był wykorytowany przed budowaniem skarpy ? Jeśli by był to tym gruntem można było skarpę obsypać tu tego nie wykonano3 "Wysiewka" to często jest to materiał lokalny mieszany z kruszywem często gliniasty ilasty i uplastycznia się pod wpływem wody, pytanie co u ciebie się pod tym słowem kryje. W moich terenach w kruszarni "wysiewka" to glina z kruszywem najtańsze błotonośny materiał, nie nadający się na jakakolwiek podbudowę.4 ja bym to odrenował przed jakimkolwiek równaniem Edytowane 12 Stycznia 2023 przez irtherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.01.2023 02:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 kosze gabionowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartoszMistrz 18.01.2023 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2023 Dzięki, wezmę to pod uwagę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts