Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia paroizolacyjna a wentylacja.

Recommended Posts

Witam, chce rozwiązać jeden problem. Jeśli szczelnie "zafoliuje" poddasze to gdzie ta para będzie miała ujście ? (bo z łazienki to wentylacją) ale w innych pomieszczeniach ??? nie robię reku, czy mam zrobić obowiązkowo wentylacje w każdym pomieszczeniu ??? Albo zrobić takie w wełnie przestrzenie żeby szło do góry i na szczyt do kalenicy to co się zbierze między folią i płytą???

czy mam zrobić obowiązkowo wentylacje w każdym pomieszczeniu ???

Oczywiście, że tak. I to nie tylko dlatego, że rozporządzenie w sprawie WT tego wymaga.

§ 147.

[...]

2. Wentylację mechaniczną lub grawitacyjną należy zapewnić w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi, w pomieszczeniach bez otwieranych okien, a także w innych pomieszczeniach, w których ze względów zdrowotnych, technologicznych lub bezpieczeństwa konieczne jest zapewnienie wymiany powietrza.

Chyba chcesz mieć czym oddychać?

ja tez z frakcji "niedzisiejszych" z wentylacja grawitacyjna.

Kubek chyba miales na mysli, czy w pomieszczeniach poza lazienka robic wywiew. Generalnie rob jak w projekcie. Ja mam na poddaszu komin wentylacyjny w lazience i i wywiewke z kominkiem z garderoby. W pokojach nie ma wywiewu, tylko nawiew - oknami czy tam nawiewnikami (ktore mi wszyscy odradzali, wiec na razie ich nie mam i bede uzywal mikrowentylacji). Powietrze ma isc od sypialni do pomieszczen mokrych/brudnych i na zewnatrz.