Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rejestracja Pompy Ciepła w CRO

buldog1111

Recommended Posts

Mam taki problem. Instalator nic mi nie wspomniał o obowiązku zarejestrowania PC w CRO. Minęło ponad 15dni od maksymalnego czasu na zgłoszenie i rejestrację PC. Jak to ugryźć teraz?. Zarejestrować i podać prawdziwą datę montażu/zarejestrować i podać inną "bezpieczną" datę/nierejestrować?

Instalator tel. nie odbiera.(życie)

R 410 dopuszczalna ilość 2,4kg, żeby nie rejestrować. W T-cap 9kW mam 2,85 kg.-Więc rejestrować (zgodnie z prawem) muszę.

Lion - instalator może (i ma prawo) olać temat. W/g przepisów to na użytkownika spada obowiązek rejestracji. Fakt, mógł chociaż wspomnieć o obowiązku.

Edytowane przez buldog1111

Panasonic HP 3f 9kW to chyba raczej nie podlega pod rejestrację w CRO

Podlega. Jakiś czas temu zmienili ilość czynnika od której jest obowiązek rejestracji.

Mój instalator też mnie o tym nie poinformował. Całe szczęście jest na liście uprawnionych instalatorów w zakresie F-gazy więc

nie będzie problemu z późniejszym corocznym obowiązkowym przeglądem.

A ja myślałem, że CRO jest tylko dla bardzo dużych pomp. Swojej pompy (12kW) nie zgłaszałem.

Muszę sprawdzić czy podlega - jak rozumiem granica jest 2.4 kg dla R410?

Edit

- Mam dokładnie 2 kg R410a, nie muszę rejestrować, tym niemniej niewiele brakuje

- Kara to 600 - 4500 zł.

Edytowane przez trapper

• 1 month później...
R 410 dopuszczalna ilość 2,4kg, żeby nie rejestrować. W T-cap 9kW mam 2,85 kg.-Więc rejestrować (zgodnie z prawem) muszę.

Lion - instalator może (i ma prawo) olać temat. W/g przepisów to na użytkownika spada obowiązek rejestracji. Fakt, mógł chociaż wspomnieć o obowiązku.

Też mam tego T-Cap - jak napisałes 2,85 kg, zamontowany w 2019 i nic o tym nie wiedziałem że trzeba coś rejestrować.

- jaką date przy rejestracji podać? mój instalator nie odbiera tel.....

- czy istnieje możliwość zamiany czynnika na R32? Tutaj jest limit 7,4 kg

- jaki jest koszt obowiązkowego corocznego badania szczelności?

To "opiekuńcze" państwo ma na nas tyle paragrafów (a ciągle przygotowuje nowe), że nigdy nie wiadomo, kiedy czegoś nie dopełniasz, a kiedy coś przekrczasz, i w którym momencie urzędnik nałoży karę. Babcia mi opowiadała, że po wojnie komuniści mieli takie narzędzie fiskalne jak "Domiar", którym tłumili wolność gospodarczą i przedsiębiorczość. Dzisiaj jakby niewiele się zmieniło...

Z grugiej strony, na rynku pojawia się coraz więcej PC na propan, ciekawe co urzędasy wymyślą, żeby mieć bacik na posiadaczy takiego rozwiązania...

To "opiekuńcze" państwo ma na nas tyle paragrafów (a ciągle przygotowuje nowe), że nigdy nie wiadomo, kiedy czegoś nie dopełniasz, a kiedy coś przekrczasz, i w którym momencie urzędnik nałoży karę. Babcia mi opowiadała, że po wojnie komuniści mieli takie narzędzie fiskalne jak "Domiar", którym tłumili wolność gospodarczą i przedsiębiorczość. Dzisiaj jakby niewiele się zmieniło...

Z grugiej strony, na rynku pojawia się coraz więcej PC na propan, ciekawe co urzędasy wymyślą, żeby mieć bacik na posiadaczy takiego rozwiązania...

Sku....ny wydali grube miliony na bilbordy i reklamy "Polski wał" z którego c...j wielki a tu zero informacji, najlepiej przy...ać odrazu kare ,zastraszyć

Informacja + opis jak zarejestrować :

http://www.cro.ichp.pl/aktualnosci/rejestracja-pompy-ciepla-w-cro-informacja-dla-wlascicieli-pomp-ciepla-bedacych-osobami-fizycznymi,p536454966

Tabela ilości powyżej której wymagana rejstracja.

http://www.cro.ichp.pl/_ftp/tabele_zawieraj%C4%85ce_ilo%C5%9Bc_(w_kg)_substancji_lub_mieszaniny_F-gazow_i_substancji_kontrolowanych_jakie_podlegaj%C4%85_rejestracji_w_bazie_CRO_PG.pdf

Wygląda na to że właściciele PC z R32 są w lepszej sytuacji niż r410. Dla R32 trzeba mieć potwora żeby te 7,4 kg przekroczyć.

Sku....ny wydali grube miliony na bilbordy i reklamy "Polski wał" z którego c...j wielki a tu zero informacji, najlepiej przy...ać odrazu kare ,zastraszyć

jakoś nikt co ja wiem kary za brak ,lub opóźnienie w rejestracji nie dostał.

Nawet ja sam miałem zgłoszone lecz przegląd był robiony po 1,5 roku po montażu i były tylko przypomnienia na email i tyle.

PS> Zawsze trzeba podawać datę zgodną z fakturą