Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Planuję instalację wody użytkowej w domu w systemie rozdzielaczowym.

Z tego co widzę większość stosuje do wody rurę pex 16x2 mm taką samą jak do podłogówki. .

Oglądałem złączki do tych rurek np. kolanka i widzę, że w najwęższym miejscu one mają tylko 7 mm średnicy.

Czy to nie jest za mało?

Czy do wody użytkowej nie powinienem zastosować pex 20 do każdego punktu od rozdzielacza?

Edytowane przez silencer7
https://forum.murator.pl/topic/271921-czy-rura-pex-16x2mm-nie-jest-za-ma%C5%82a-do-wody-u%C5%BCytkowej/

20 to odpowiednik metalowej 3/4" stosowane do wanny, pralki, zlewozmywaka czy pieca CWU. 16 to odpowiednik 1/2 " do umywalki, dolnopłuka czy bidetu się nadaje.

Jeśli stosuje się instalację "rozdzielaczową" to do jednego odbiornika można pokusić się 16(ale tylko w takim przypadku)

Jeśli instalacja jest gałązkowa to 20 minimum na dalsze gałązki 25.

Najgorsze i zgubne dla całej instalacji są spadki ciśnienia na oporach - i tak jak zauważyłeś jakiekolwiek złączki PEX i kształtki to nieporozumienie. W instalacjach klejonych, zgrzewanych czy skręcanych czegoś takiego nie ma! Uważam , że przy ciśnieniu 3-3,5 bar nie możesz dać mniejszej niż 20. W innym wypadku podczas jednokrotności nie będzie wody w odbiorniku trzecim i kolejnym, a w drugim diametralnie spadnie ciśnienie i wydajność.

Rozwiązaniem jest jeszcze fakt, że bardzo często instalacje sa już wykonane w technice "z cyrkulacją" więc dodatkowy przekrój na cwu tą drogą również niekiedy ratuje sytuację tylko po co?

Niedawno u siebie dłubałem instalację wodną na PEXach.

Na piony dałem PEX 25 (od zestawu wodomierzowego do pompy ciepła średnica DN32, potem PEX 25 na ciepłą i PEX 25 na zimną wodę). Pojedyncze nitki z rozdzielaczy do poszczególnych odbiorników to właśnie PEX 16 (oprócz pryszniców i wanny - tam idzie PEX 20).

Instalacje jeszcze nie śmiga, ale raczej nie przeraża mnie PEX 16 (jeśli są tylko 2 złączki po drodze -skręcana na rozdzielaczu i zaciskana przy baterii). Nie wiem czy miałeś okazję oglądać stare rurki ze stali czarnej, gdzie prześwitu prawie wcale nie było a woda leciała.

Jeśli chodzi o rozdzielacze, to moim zdaniem lepiej kupić gotowe z zaworkami. Chciałem przyoszczędzić i kupiłem osobno belki z atestem PZH i osobno minizaworki - okazało się, że każdy patrzy w inną stronę, bo gniazda rozdzielaczy były różnie nawiercone i trzeba było uszczelniać na pakułach zamiast oryginalnego O-ringu.

Zwróć też uwagę ile miejsca może zajmować taki rozdzielacz (czasem może być ciężko to ukryć a same drzwiczki rewizyjne mogą być dosyć spore) - poniżej przykład mojej "chałtury" parterze i poddaszu:

Parter (jeszcze przed zaizolowaniem):

v3s1Wvz.jpg

Poddasze:

JIV6Qyo.jpg

Wody starczy ale po 7-miu latach miałem już 3 blejzry , te pierścienie pod nakrętką niby mosięzne tak przynajmniej wyglądają pękają więc nie radzę , kup zgrzewarkę za 60 zł i rób na rurach pp tyle odemnie .
  • 2 weeks później...

Oglądałem ostatnio wężyki plecione, te którymi zwykle podłącza się baterie np. umywalek. O dziwo nawet te 1/2 calowe też mają ok. 7 mm prześwitu, więc wychodziłoby na to samo.

No to chyba najrozsądniej byłoby dać 16-tkę do umywalki, zlewu, przyłącza pralki, WC a 20-tkę do wanny i prysznica. Tak jak pisałem wyżej - to będzie na rozdzielaczach, więc żadnych innych połączeń i zwężek np. w podłodze nie będzie.

A ja oglądałem "Terminatora" ale widziałem Arnolda Schwarzenegger -a na żywo i on nie jest robotem?!

Super, a zmierzasz do... ?

Ja nie "czuję" takich małych przekrojów dlatego założyłem ten temat. Wydawało mi się to ekstremalnie mało dlatego "zahaczyłem" wyżej o te wężyki bo sam w obecnym domu mam takimi podłączoną umywalkę, WC, zlew i nie uważam żeby strumień wody był za mały.

Sam napisałeś, że:

Jeśli stosuje się instalację "rozdzielaczową" to do jednego odbiornika można pokusić się 16(ale tylko w takim przypadku)

A u mnie taka instalacja właśnie będzie.

Tylko ja tak jak napisałem 16-tki dałbym tylko do umywalek, zlewu, WC i pralki a do prysznica i wanny 20-tki. Wszystko z rozdzielacza.

Co o tym sądzisz?

Trzeba wszystko przemyśleć. To nie chodzi o ciśnienie ale wydajność.

To najprościej wąż strażacji podłączyć do kranu....a kran podłączony do węża strażackiego np przy ciśnieniu 2 bar.

Nie wiem skąd te oszczędności które nic nie dają? A może to dostępność materiałów? Dla mnie to niestety 16 zbyt mały przekrój.