silencer7 19.01.2023 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 (edytowane) Planuję instalację wody użytkowej w domu w systemie rozdzielaczowym.Z tego co widzę większość stosuje do wody rurę pex 16x2 mm taką samą jak do podłogówki. .Oglądałem złączki do tych rurek np. kolanka i widzę, że w najwęższym miejscu one mają tylko 7 mm średnicy. Czy to nie jest za mało?Czy do wody użytkowej nie powinienem zastosować pex 20 do każdego punktu od rozdzielacza? Edytowane 19 Stycznia 2023 przez silencer7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 20.01.2023 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 U mnie pex 20 idzie do rozdzielacza, gdzie rozdziela się na dwie łazienki odnogami z pex16 i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.01.2023 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 20 to odpowiednik metalowej 3/4" stosowane do wanny, pralki, zlewozmywaka czy pieca CWU. 16 to odpowiednik 1/2 " do umywalki, dolnopłuka czy bidetu się nadaje.Jeśli stosuje się instalację "rozdzielaczową" to do jednego odbiornika można pokusić się 16(ale tylko w takim przypadku)Jeśli instalacja jest gałązkowa to 20 minimum na dalsze gałązki 25.Najgorsze i zgubne dla całej instalacji są spadki ciśnienia na oporach - i tak jak zauważyłeś jakiekolwiek złączki PEX i kształtki to nieporozumienie. W instalacjach klejonych, zgrzewanych czy skręcanych czegoś takiego nie ma! Uważam , że przy ciśnieniu 3-3,5 bar nie możesz dać mniejszej niż 20. W innym wypadku podczas jednokrotności nie będzie wody w odbiorniku trzecim i kolejnym, a w drugim diametralnie spadnie ciśnienie i wydajność.Rozwiązaniem jest jeszcze fakt, że bardzo często instalacje sa już wykonane w technice "z cyrkulacją" więc dodatkowy przekrój na cwu tą drogą również niekiedy ratuje sytuację tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 21.01.2023 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2023 Niedawno u siebie dłubałem instalację wodną na PEXach. Na piony dałem PEX 25 (od zestawu wodomierzowego do pompy ciepła średnica DN32, potem PEX 25 na ciepłą i PEX 25 na zimną wodę). Pojedyncze nitki z rozdzielaczy do poszczególnych odbiorników to właśnie PEX 16 (oprócz pryszniców i wanny - tam idzie PEX 20). Instalacje jeszcze nie śmiga, ale raczej nie przeraża mnie PEX 16 (jeśli są tylko 2 złączki po drodze -skręcana na rozdzielaczu i zaciskana przy baterii). Nie wiem czy miałeś okazję oglądać stare rurki ze stali czarnej, gdzie prześwitu prawie wcale nie było a woda leciała. Jeśli chodzi o rozdzielacze, to moim zdaniem lepiej kupić gotowe z zaworkami. Chciałem przyoszczędzić i kupiłem osobno belki z atestem PZH i osobno minizaworki - okazało się, że każdy patrzy w inną stronę, bo gniazda rozdzielaczy były różnie nawiercone i trzeba było uszczelniać na pakułach zamiast oryginalnego O-ringu. Zwróć też uwagę ile miejsca może zajmować taki rozdzielacz (czasem może być ciężko to ukryć a same drzwiczki rewizyjne mogą być dosyć spore) - poniżej przykład mojej "chałtury" parterze i poddaszu: Parter (jeszcze przed zaizolowaniem): Poddasze: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 21.01.2023 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2023 Wody starczy ale po 7-miu latach miałem już 3 blejzry , te pierścienie pod nakrętką niby mosięzne tak przynajmniej wyglądają pękają więc nie radzę , kup zgrzewarkę za 60 zł i rób na rurach pp tyle odemnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencer7 03.02.2023 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Oglądałem ostatnio wężyki plecione, te którymi zwykle podłącza się baterie np. umywalek. O dziwo nawet te 1/2 calowe też mają ok. 7 mm prześwitu, więc wychodziłoby na to samo.No to chyba najrozsądniej byłoby dać 16-tkę do umywalki, zlewu, przyłącza pralki, WC a 20-tkę do wanny i prysznica. Tak jak pisałem wyżej - to będzie na rozdzielaczach, więc żadnych innych połączeń i zwężek np. w podłodze nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.02.2023 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 A ja oglądałem "Terminatora" ale widziałem Arnolda Schwarzenegger -a na żywo i on nie jest robotem?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencer7 03.02.2023 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 A ja oglądałem "Terminatora" ale widziałem Arnolda Schwarzenegger -a na żywo i on nie jest robotem?! Super, a zmierzasz do... ? Ja nie "czuję" takich małych przekrojów dlatego założyłem ten temat. Wydawało mi się to ekstremalnie mało dlatego "zahaczyłem" wyżej o te wężyki bo sam w obecnym domu mam takimi podłączoną umywalkę, WC, zlew i nie uważam żeby strumień wody był za mały. Sam napisałeś, że: Jeśli stosuje się instalację "rozdzielaczową" to do jednego odbiornika można pokusić się 16(ale tylko w takim przypadku) A u mnie taka instalacja właśnie będzie. Tylko ja tak jak napisałem 16-tki dałbym tylko do umywalek, zlewu, WC i pralki a do prysznica i wanny 20-tki. Wszystko z rozdzielacza. Co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.02.2023 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Trzeba wszystko przemyśleć. To nie chodzi o ciśnienie ale wydajność.To najprościej wąż strażacji podłączyć do kranu....a kran podłączony do węża strażackiego np przy ciśnieniu 2 bar.Nie wiem skąd te oszczędności które nic nie dają? A może to dostępność materiałów? Dla mnie to niestety 16 zbyt mały przekrój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencer7 03.02.2023 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Wiesz co ja się jeszcze na nic nie zdecydowałem.Czyli co sugerujesz żeby wszędzie dać 20-tkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.02.2023 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 Wiesz co ja się jeszcze na nic nie zdecydowałem. Czyli co sugerujesz żeby wszędzie dać 20-tkę? Tak 20 i 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silencer7 05.02.2023 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Tak 20 i 25 Ok a gdzie byś dał 20 a gdzie 25? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.02.2023 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Ok a gdzie byś dał 20 a gdzie 25? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381072-Czy-rura-PEX-16x2mm-nie-jest-za-ma%C5%82a-do-wody-u%C5%BCytkowej&p=8172722&viewfull=1#post8172722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 05.02.2023 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Sprawa jest prosta, te rurki, którymi woda idzie do więcej niż jednego punktu poboru, muszą być grubsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts