Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki czujnik ruchu (oświetlenie) pod sufitem?

Recommended Posts

Witam,

jaki wybrać czujnik ruchu sterujący oświetleniem korytarza? Mam przygotowane wyjścia w puszkach na ścianie, pod sufitem, na wysokości 2,3m. Czyli najlepiej dopuszkowy, ale tak, aby był skierowany lekko w dól lub detekcje miał w dół.

Ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii?

J.

Edytowane przez Jacek A
czujnik ruchu

Stosowane dość powszechnie mieszczą się przez "oczko oświetlenia " patrząc w dół na korytarz lub w bok przeciwlegle jakichkolwiek drzwi( widzą ruch za drzwiami).

Mam zamontowane 3 sztuki, sprawdzają się od lat i nie ma z nimi najmniejszego problemu. W przypadku zamontowania za płytą, w puszce czy ścianie nie działa czujnik zmierzchowy....za szybą idealnie(słabo działa zamontowany za lustrem)

Jeśli szukasz to model z triakiem (nie z optoelektroniką) bo tylko tak przełączysz nowoczesne źródło światła.

https://neoled.com.pl/radarowy_czujnik_ruchu_d_3407_pawbol.html?gclid=Cj0KCQiAlKmeBhCkARIsAHy7WVvFPYYtyKt-fgMM2TLVjuIWoPk0v4VPXRkVBizZbtXnQaV-rG-9BAoaAsceEALw_wcB

Tak przejrzałem i jest tego naprawdę dużo

https://allegro.pl/oferta/czujnik-ruchu-mikrofalowy-16w-funkcja-korytarzowa-8266785187?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=

Tutaj jest fajna oferta - widać że technika poszła znacząco do przodu a ten dodatkowo jest znanej firmy;)