Kaire 23.01.2023 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Witam z czego wychodzi najtanszy fundament ? Cena betonu za metr 450zl....Bloczek -4.50Pustak szalunkowy 6.50Drut 4200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 23.01.2023 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 fundament robi się ze stali zbojeniowej i betonu :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaire 23.01.2023 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 fundament robi się ze stali zbojeniowej i betonu :] Sciane fundamentowa robi sie z bloczka , pustaka lub betonu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 24.01.2023 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 fundament robi się ze stali zbojeniowej i betonu :] Lepiej już nic nie pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 25.01.2023 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Witam z czego wychodzi najtanszy fundament ? Cena betonu za metr 450zl.... Bloczek -4.50 Pustak szalunkowy 6.50 Drut 4200. Tradycyjny (murowany) fundament z ławami jest najpopularniejszy. Oprócz tego że najwięcej wykonawców ma przy nim doświadczenie, to jeszcze jest ku temu powód $. Sporo zależy jeszcze od kosztów robocizny, bo jest on też bardziej czasochłonny niż układanie forem i ich zalewanie betonem... Jeśli robisz sam, to różnica kosztów murowania z bloczka względem alternatyw wychodzi jeszcze korzystniej. Nie wiem, czy (w domkach jednorodzinnych) jeszcze stosuje się zalewanie fundamentu w całości betonem (+zbrojenie)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 27.01.2023 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Lepiej już nic nie pisz. dobrze, Panie obrażalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaire 28.01.2023 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 Tradycyjny (murowany) fundament z ławami jest najpopularniejszy. Oprócz tego że najwięcej wykonawców ma przy nim doświadczenie, to jeszcze jest ku temu powód $. Sporo zależy jeszcze od kosztów robocizny, bo jest on też bardziej czasochłonny niż układanie forem i ich zalewanie betonem... Jeśli robisz sam, to różnica kosztów murowania z bloczka względem alternatyw wychodzi jeszcze korzystniej. Nie wiem, czy (w domkach jednorodzinnych) jeszcze stosuje się zalewanie fundamentu w całości betonem (+zbrojenie)... Na poludniu lane fundamenty to standart , teraz bardziej pustak szalunkowy . Cena taka sama za wszystko kwestia materialu. Murowany fundament z bloczka to rzadkosc na poludniu w "gorach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 30.01.2023 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Na poludniu lane fundamenty to standart , teraz bardziej pustak szalunkowy . Cena taka sama za wszystko kwestia materialu. Murowany fundament z bloczka to rzadkosc na poludniu w "gorach" A myślałem, że murowanie z kamieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aks_762 04.02.2023 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 właśnie porównuję oferty i rozmawiałem chyba z 10 ekipami nt. ścian piwnicy: każdy mówi, że pustak szalunkowy wyjdzie sporo taniej niż monolit. koszt szalunków systemowych jest spory, do tego dużo pracy z ich ustawieniem, potencjalna konieczność użycia dźwigu (i to niektórzy twierdzą, że hds nie da rady). w związku z tym skłaniam się ku wyborowi pustaka szalunkowego. Konstruktor i architekt wybór pozostawiają mi, bo obie technologie dla nich są ok w tych warunkach, a i zbrojenia będzie tyle samo przy obu. Jednak łatwość ułożenia ściany z pustaka zasypowego dla kosztu pracy jest kluczowa, a brak konieczności szalowania dla kosztu materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keasr223 06.02.2023 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Mi na 40 mb muru 6 warstw bloczka , murowane sierpień - lipiec ubiegłego roku(zakup też), koszt ok 3 tysiące , murowane samemu, tydzień czasu. Dom z poddaszem użytkowym 8x12(docelowe 130m2 uzyt). Koszt zaokrągliłem w górę , chyba nawet coś ok 2,5 tysiąca wyszło ale nie pamiętam dokładnie więc tak podaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts