Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzmocnienie konstrukcji wiązarów, proszę o porady!

Zbyszekka

Recommended Posts

Hej wam,

Mam trochę desek/łat i chcę wzmocnić dach. Już nawet zacząłem, ale stwierdziłem, że zapytam czy robię to dobrze.

Tak więc tak jak na dwóch zdjęciach poniżej, zaznaczyłem pionowe deski, które dołożyłem i łączą się z pasem dolnym wiązara z górą konstrukcji. Moim pytaniem jest czy takie wzmocnienie coś daje?

IMG_20230115_093857396_HDR.jpg

IMG_20230115_094007320_HDR.jpg

Czy lepiej by było aby ta deski były przykręcone do dolnego pasa wiązarów czy też do desek, które są dokręcone jako podłoga (bardziej równomiernie by był rozłożony ciężar dachu na dolny pas?)

IMG_20230115_094002458_HDR.jpg

IMG_20230115_093840265_HDR.jpg

Z góry dziękuje za wszelkie rady!

Hej wam,

Mam trochę desek/łat i chcę wzmocnić dach. Już nawet zacząłem, ale stwierdziłem, że zapytam czy robię to dobrze.

Tak więc tak jak na dwóch zdjęciach poniżej, zaznaczyłem pionowe deski, które dołożyłem i łączą się z pasem dolnym wiązara z górą konstrukcji. Moim pytaniem jest czy takie wzmocnienie coś daje?

[ATTACH=CONFIG]463384[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]463385[/ATTACH]

Czy lepiej by było aby ta deski były przykręcone do dolnego pasa wiązarów czy też do desek, które są dokręcone jako podłoga (bardziej równomiernie by był rozłożony ciężar dachu na dolny pas?)

[ATTACH=CONFIG]463386[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]463387[/ATTACH]

Z góry dziękuje za wszelkie rady!

Zmieniasz schemat statyczny konstrukcji dachu.

Wzmacniasz bo jest taka potrzeba czy dlatego że zostało trochę desek?

Obliczenia wiązarów pokażą które elementy są najbardziej wytężone i czy należy i jak je wzmocnić.

To może skontaktuj się z producentem (konstruktorem wiązarów) i poinformuj o zmianie obciążanie połaci i pasa dolnego.

Może rzeczywiście lepiej, że tu zapytał bo nie wiadomo co to za producent, który sprzedaje wiązary z korą.

Ile tej wełny chcesz dać? Podejrzewam, że ok 15cm i tylko między krokwie jeśli ma to być graciarnia.

Jeśli ja miałbym wzmacniać cokolwiek to dołożył bym jeszcze jedną poziomą jętkę.

Wybaczcie ale nie mam możliwości kontaktu z producentem. Dom został przez mnie zakupiony.

Odnośnie tego usztywnienia pionowego od krokwi z jętkami do poziomych belek stropu, zastanawia mnie czy regipsy nie zaczną pękać? :p

Myślałem jeszcze nad takim usztywnieniem w stylu płatew górnych poziomych jak na zdjęciu. Tylko, że w pierwszym rozwiązaniu myśląc logicznie miałbym wzmocniony strop i dach a w drugim używając płatew bardziej górna konstrukcja dachu?

https://inzynierbudownictwa.pl/images/magda/ib_11_14/kon8.jpg

• Like 1

Wybaczcie ale nie mam możliwości kontaktu z producentem. Dom został przez mnie zakupiony.

Odnośnie tego usztywnienia pionowego od krokwi z jętkami do poziomych belek stropu, zastanawia mnie czy regipsy nie zaczną pękać? :p

Strop to drewniane belki?

Cała konstrukcja nie wygląda na prefabrykowaną.

Raczej jest to ręczna robota składana na budowie.

Nie masz dokumentacji projektowej ?

No zdecydowanie nie jest to więźba prefabrykowana. Jakieś perforowane płytki. Jedne poziomo inne skośnie? Z zaprezentowanych zdjęć nie widać czy są montowane obustronnie. Pionowe elementy nie w płaszczyźnie wiązara, mocowane jedną śrubą? Jakie gwoździe? Jaka ich ilość i sposób rozmieszczenia? Czy jest na to jakaś dokumentacja projektowa? Deski "króciaki" zamontowane jako podłoga na dolnym pasie nie gwarantują stabilności stropu. Dowolne dokładanie jakiś "wzmocnień" nie wróży nic dobrego. Może nastąpić tzw. "przesztywnienie" węzłów. Moim zdaniem ta konstrukcja nie została przewidziana na dodatkowe obciążenia a pionowe elementy zostały dodane później bo belki stropowe za bardzo się uginały. Pęknięcia sufitu to drobiazg w porównaniu z tym co może się wydarzyć. Bezwzględnie powinien to obejrzeć konstruktor. Pozdrawiam.

• 4 weeks później...
Te pionowe deski sam zacząłem dokładać, ale nie dlatego, że stop się uginał, ale żeby wzmocnić konstrukcję. W chwili obecnej skończyłem już te pionowe wzmocnienia od górnych krokwi do dolnych belek, dając deski calówki i łaty 6x4 na całości strychu (to co miałem pod ręką) Mam nadzieję, że to bardziej pomoże niż zaszkodzi. Jeśli chodzi o perforowane płytki to są z obu stron na krokwiach.
  • Like 1

Te pionowe deski sam zacząłem dokładać, ale nie dlatego, że stop się uginał, ale żeby wzmocnić konstrukcję. W chwili obecnej skończyłem już te pionowe wzmocnienia od górnych krokwi do dolnych belek, dając deski calówki i łaty 6x4 na całości strychu (to co miałem pod ręką) Mam nadzieję, że to bardziej pomoże niż zaszkodzi. Jeśli chodzi o perforowane płytki to są z obu stron na krokwiach.

Nie wiadomo czy pomoże czy zaszkodzi bo nie widać całości konstrukcji i nie wiadomo jaki jest schemat statyczny.

Deski calówki mogą pracować jako cięgna a jako słupki raczej nie.

Czy mogą służyć jako podwieszenie dolnych belek a raczej nie jako wzmocnienie górnych krokwi.

Te pionowe deski sam zacząłem dokładać... ... żeby wzmocnić konstrukcję. W chwili obecnej skończyłem już te pionowe wzmocnienia od górnych krokwi do dolnych belek, dając deski calówki i łaty 6x4 na całości strychu (to co miałem pod ręką) Mam nadzieję, że to bardziej pomoże niż zaszkodzi. ..

Zastosowałeś to co miałeś pod ręką i wygląda to tak jak na filmach dla dzieci "Sąsiedzi"! Oczywiście możesz robić jak uważasz (choć nie do końca) tylko po co prosisz o poradę? Pozdrawiam.